Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Войната! И подлуде светът..."

МАЙСТОРА И ВОЙНАТА

"Войната! И подлуде светът..."

Откриването на изложбата е на 22 февруари, вторник, 18.00 часа в СГХГ Посветена на 110 години от Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора

Владимир Димитров – Майстора (1882–1960) Композиция, юли 1913 (Източник: СГХГ)

"ВОЙНАТА! И ПОДЛУДЕ СВЕТЪТ..." - 110 години от обявяването на Балканската война, 140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора

Откриване 22 февруари, вторник, 18.00 часа в СГХГ

Архивни и музейни фондове, документи, дневници, писма, снимки, картини, стихове, книги, периодичният печат ни разкриват Балканската война, припомнят историята и подвига на онези поколения българи, дали живота си за националните идеали, за обединението и възможното бъдеще.

Още

Атанас Парушев е носителят на наградата за живопис "Майстора" за 2021

Атанас Парушев е носителят на наградата за живопис "Майстора" за 2021

Немалко художници от различни поколения са мобилизирани или се записват доброволци, обвързвайки не само своя живот, а и своето творчество с Балканската война, а по-късно и с баталното изкуство и историческата картина. Някои от тях са професори в Художествено-индустриалното училище (Рисувалното училище) или учители в гимназии, други току-що са завършили своето художествено образование в София или в други европейски столици, а на трети им предстои тепърва да учат.

За повечето от българските художници войната (баталната и историческата картина) е нещо съвършено ново като отразяване. Тя ще привлече творческия интерес при някои и с времето те ще се развият в тази посока, за други ще е нещо чуждо и те ще останат далеч от това изкуство. Различни художествени свидетелства от войната са създали творците. Различен е и погледът им към фронтовите линии, сраженията, окопите, обозите, лагерите, походите, войниците, така както е различна и съдбата им - житейска и творческа.

Впечатляващ брой художествени свидетелства от войната е оставил и големият български живописец Владимир Димитров - Майстора. Малцина знаят, че като творец, търсещ път в изкуството, Майстора е създал огромен цикъл от рисунки с молив или туш, акварели и маслени платна, които пазят спомена за Балканската война от 1912-1913 г. Записал се като доброволец и той ще извърви целия поход със Седма пехотна рилска дивизия и ще отразява войната.

Ще я отразява ежедневно в рисунките с обозначени дати и места, така както правят и Щъркелов, и Станьо Стаматов - като една хроника за войната. Разказите на художника са лаконични. Сюжетите в рисунките му не са случайни. Винаги добре избран кадър, който да представи действителността. Създава образи на войници, които са му близки. Рисувайки тях, той сякаш рисува и себе си. Един изстрадан образ на герои, учудили света с храбростта си. Рисува образа на тяхната сила, умора, страдание, вяра.

Художникът, който е подготвен и успява да създаде в този момент мащабни панорамни батални творби, е Ярослав Вешин. Ураганът на Балканската войната минава и през неговото творчеството, оставяйки своите следи в много от творбите му. Образите платна му се превръщат в символ на войната, символ на българския войник. Ярослав Вешин не само оставя едно значимо и вълнуващо творчество като наследство, но отваря нови пластични и жанрови възможности пред следващите поколения, издигайки баталното изкуство у нас до голяма висота.

Още

Да си спомним за Майстора на майсторите

Да си спомним за Майстора на майсторите

Освен живописни и графични творби не липсват и скултурни произведения, посветени на войната. В Балканската война са мобилизирани младите скулптори Иван Лазаров, Ангел Спасов, Анастас Дудулов, Янко Павлов. Единствено Иван Лазаров ще създаде по-цялостна и последователна серия скулптури Те победиха, На нож, На водопой, Свръх сили и др.

Фондовете на Националния военноисторически музей притежават най-богатата колекция от творби на художници, участвали във войните. Част от творбите на Владимир Димитров - Майстора, свързани с войните, се пазят и в художествената галерия в Кюстендил.

В колекцията на Националната художествена галерия също се съхраняват едни от най-добрите образци свързани с баталното изкуство. Повече или по-малко на брой или дори единични произведения, за Балканската война има и в сбирките на художествените галерии в страната - Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Казанлък , Кърджали, Държавна агенция архиви др. и в частни колекции.

Партньори в проекта са Националният военноисторически музей и ХГ Владимир Димитров - Майстора, Кюстендил.

Изложбата е съпътствана с каталог и програма от документални филми, собственост на Българската националната филмотека, БНТ , както и мултимедийния проект на Венелин Шурелов " Владимир Димитров - Майстора. Светлина и дух", реализиран през 2014 г. по поръчка на фонд "13 века България".

Куратори: Аделина Филева, Пламен В. Петров

Още

"И в кротък унес чака тя..." отбелязва 130 години от рождението на Иван Лазаров

"И в кротък унес чака тя..." отбелязва 130 години от рождението на Иван Лазаров

Още

Националният Военноисторически музей гостува в галерия "Средец" с  платна на Ярослав Вешин

Националният Военноисторически музей гостува в галерия "Средец" с платна на Ярослав Вешин

Още

Войници от Първата световна война превзеха околностите на Велико Търново

Войници от Първата световна война превзеха околностите на Велико Търново

Още

"Концлагерът Трикери" събужда спомена за тежката съдба на българите след войните

"Концлагерът Трикери" събужда спомена за тежката съдба на българите след войните

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Деца на въображението" от Греди Асса и неговата "Лична история на изкуството"

Изложбата е от 1 до 22 юни 2022 в СБХ - зала "Райко Алексиев", ул. "Раковски" 125

Мила Роберт, Вера Шандел, DJ-и от Сърбия, Македония и Гърция са в програмата на фестивала IN THE PALACE

Международният фестивал за късометражно кино в Перник от 31 май до 7 юни, е с интересна музикална програма

Един от шедьоврите на съвременната архитектура отива в историята

Капсулите от световноизвестната кула Накагин в Токио стават музейни експонати

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Изложбата на творческото дуо е от 1 до 19 юни 2022 г.

Афроамериканският художник Ърни Барнс се превърна в звездата на търга за изкуство от 20-и век на "Кристис"

"За някои слоеве в Америка картината "Sugar Shack" ("Бараката за захар") е по-известна от "Мона Лиза", коментира купувачът й Бил Пъркинс

Представят ретроспектива на Кристо и Жан Клод в Буенос Айрес

Изложбата на фондацията "Проа" показва основните концепции на тандема от втората половина на 20-и век