Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вдъхновена от движенията на човешкото тяло - Тюлин Бозуюк: съвременен дизайн от Истанбул

СРЕЩА

Вдъхновена от движенията на човешкото тяло - Тюлин Бозуюк: съвременен дизайн от Истанбул

Мегаполисът предлага модерни ателиета за изящни предмети, които могат да бъдат изложени в изложби, но и да бъдат използвани в селекцията на луксозни ресторанти

Тюлин Бозуюк разказва за ателието и работата си (Снимка: Юлия Владимирова)

Един от районите на Истанбул, който си струва да посетите е Шишли (Şişli) - квартал, който съчетава в себе си резидентска част, както и много кафенета, магазини и заведения.

Снимка: Юлия Владимирова

В него ще откриете не само спокойствие и красиви сгради от началото XX век, но и модерни пространства, в които може да се консумират не само гурме изкушения, но и съвременно изкуство, изработвано там за най-престижните форуми за дизайн в Турция и Европа.

Преди да видя малкия рай на Тюлин в двуетажния ѝ артистичен дом, бях впечатлена от красивите форми на сградите в квартала, където се намира ателието ѝ.

Една от впечатляващите сгради от началото на ХХ век, която се намира срещу ателието (Снимка: Юлия Владимирова)

Мястото притежава френски чар, в същото време е автентично истанбулско модерно пространство, където можете да потърсите всичко. Дори ателие, посветено на магията и философията на тези вековни женски практики. 

Atelier Touline се намира в същия артистичен двор, а наоколо има освен различни ателиета, така и сграда от 1912 година, която отдава апартаменти под наем, а самата тя е строена от гръцки архитект и е известна като Ариф Паша.

Ателието на Тюлин Бозуюк (Снимка: Юлия Владимирова)

Тюлин Бозуюк работи с керамика и се вдъхновява от различни сюжети, извайвайки работите си само на ръце.

Така произведенията й се обработват за няколко дни, тъй като ръчната им изработка отнема време - от създаването на смес, през извайването до изпичането им.

Тюлин изработва предимно изящни съдове - чаши, купи, чинии, които понякога излага на биеналета по дизайн, но освен това, тя създава и колекции, които стават част от интериора на едни от най-луксозните ресторанти в Истанбул.

Ателието на Тюлин Бозуюк (Снимка: Юлия Владимирова)

Тя споделя, че за работата си се вдъхновява от музика, изкуства. Например една от колекциите ѝ е свързана с балета. Няколко произведения, които виждам на един от рафтовете ѝ на втория етаж в ателието ми напомнят наистина на балерини - лекота, фина изработка, бяла нежност и изящество.

Тюлин Бозуюк разказва за ателието и работата си (Снимка: Юлия Владимирова)

Това е така наречената серия "Павлова", кръстени на именитата руска балерина Анна Павлова. Самата Тюлин е имала занимания с балет, от които по-късно развива любовта си към руската примабалерина.

Произведението, вдъхновено от Анна Павлова (Източник: Istanbul74.com)

Тюлин работи с различни техники като една част от произведенията й напомнят съдове от предишни времена - семпли, стабилни, практични, носещи винтидж елементите на старите къщи, но и акцентите на съвременния дизайн и търсенето на автентичност и органичност - не само в материалите, но и във формата и визуалното.

Източник: Istanbul74.com

След години на изучаване на танци, интериорна архитектура, храна и вино, Тюлин съчетава всички тези интереси с ръчно изработените си продукти под името на собствената си линия Touline.

Тя обича да се концентрира преди всичко върху свободата на формите, но така и върху свободата в емоциите.

Източник: Istanbul74.com

Вдъхновена от движенията на човешкото тяло, тя е артистка, която елегантно представя в работите си едновременно нежност, атрактивност и сила.

Тюлин обръща специално внимание на здравината на чиниите, които прави с ръцете си. Така те освен, че могат да имат своята артистична стойност, могат да бъдат използвани и в света на ежедневието и бита.

Ателието на Тюлин Бозуюк (Снимка: Юлия Владимирова)

Работата й с няколко луксозни истанбулски ресторанта, а отскоро и един такъв в Дубай, я кара да работи в посока на практичността и търсенето на нови пространства, в които нещата ѝ могат да бъдат не само наблюдавани и съзерцавани, а и изпробвани в компанията на гурме менюта.

Още

Прегръдка между носталгия и модерност

Прегръдка между носталгия и модерност

Още

Коя е най-красивата сграда в сърцето на Истанбул?

Коя е най-красивата сграда в сърцето на Истанбул?

Още

Истанбул is the new cool

Истанбул is the new cool

Още

Тъмни каньони, сини води и магични гледки

Тъмни каньони, сини води и магични гледки

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

ФРЕЙМИНГ - еротичната фотоизложба на Веселин Боришев

Откриването е на 16 април 2024 в 18:00 ч. в Галерия Топлоцентрала - Куб

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

"Проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно", пясни ръководителят на строителния проект - Филип Жост

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Нови витражи в катедралата "Нотр Дам" в Париж ще се появяват не по-рано от 2026 година

Дирекцията, отговорна за възстановяването на храма след опустошителния пожар преди пет години, обяви конкурс за проекти за новите витражи