Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Уловени мигове" - Стефан Марков със самостоятелна изложба в галерия "Графикарт"

ЖИВОТ, ИЗПЪЛНЕН С ЛЮБОВ

"Уловени мигове" - Стефан Марков със самостоятелна изложба в галерия "Графикарт"

Експозицията ще бъде отворена за посетители от 7 декември 2023 г. до 5 януари 2024 г.

Стефан Марков (Източник: Галерия "Графикарт")

Още

Галерия "Графикарт" и Онник Каранфилян с новата му изложба "Outlet - OK?"

Галерия "Графикарт" и Онник Каранфилян с новата му изложба "Outlet - OK?"

Изложбата "Уловени мигове" показва целия творчески и житейски път на Стефан Марков - неговият живот, изпълнен с любов, пътешествия и много изкуство.

Галерия "Графикарт" представя самостоятелна изложба на големия майстор на литографията - Стефан Марков с близо 40 от неговите изключителни графични творби. Експозицията ще бъде отворена за посетители от 7 декември 2023 г. до 5 януари 2024 г.

Галерия "Графикарт"

Стефан Марков е познат на българската публика като един от най-известните и талантливи художници на 80-те години на миналия век, популярен със своите илюстрации, акварели, колажи и литографии, изпълнени до съвършенство с техниката "лави".

"Наредихме тази изложба с 40 от изключителните литографии на Стефан Марков, създадени за участията му в международните графични форуми през годините, за да покажем друга страна на неговия талант. Знаете, че той има награди от международни конкурси в Испания, Египет, Холандия, бивша Югославия и др. Тези творби имат високохудожествена стойност и показват неговата прецизност в изпълнението, владеене на техниката да рисува върху камък до съвършенство, майсторството му в цялостния процес по създаването на творбата - от умението да създаде сам работната повърхност до самото отпечатване на рисунъка. За ценителите, а и не само, възможността да купят някоя от тези литографии би било истинско колекционерско постижение", споделя Доротея Янева, галерист на "Графикарт".

Стефан Марков, "Отдалечени брегове" (Източник: Галерия "Графикарт")

Стефан Марков е дързък в графичните си листове, многоцветен и изследовател. В неговото творчество често се долавя усещането за носталгия - към морето, пясъка, любовта и миговете прекарани там. Цветовете му са пъстри и напомнят за едно вечно лято в човешката душа.

Телата са топли и голи, а морското дъно се появява в причудливи форми и загатва спомен за един отминал живот на пътешественик. Публиката ще види неговия безграничен талант в илюстрирането на ясни фигури, чиято форма внезапно започва да се размива, за да достигне до абстракция. Както и в душата на артиста формата изчезва, за да дойде на нейно място необятното влияние на въображението.

Стефан Марков (Източник: Галерия "Графикарт")

Защо "Уловени мигове"? За да напомня, че животът е низ от мигове, които остават следа не само в човека, който ги е преживял, но преди всичко в другите, които продължават да живеят. Животът е способността да уловиш колкото се може повече мигове. Да ги натрупаш в кътчетата на душата си, за да те топлят през студените дни в старините на живота. Някои хора са дарени от Бога да изразяват тези мигове чрез изкуството. Така Стефан Марков успява да остави неговите "уловени мигове" върху листа.

Тази година отбелязваме 83 години от рождението на твореца и 23 години от неговата кончина.

За Стефан Марков:

Още

"Избрани съчинения": "ГрафикАрт" показва 3D графики върху саморъчно лята хартия от Румен Нечев

"Избрани съчинения": "ГрафикАрт" показва 3D графики върху саморъчно лята хартия от Румен Нечев

Стефан Марков (1940 г. - 2000 г.) е роден в гр. Бургас. Завършва Художествената академия със специалност "Графика" през 1967 г. при Евтим Томов, а в ранните му младежки години негов учител е известният бургаски художник Петко Задгорски. Първата си награда от национална изложба печели една година след завършването на художествената академия през 1972 г., а след това получава още много авторитетни награди - както български така и международни.

През 1986 г. получава голямата награда на Съюза на българските художници "Борис Ангелушев", сребърни плакети от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997 г.), почетни дипломи от Международния конкурс "Ел Ферол" в Испания (1989 и 1991 г.), призът на журито от Графичното биенале в Маастрихт-Холандия (1993 г.) и специалната жури-награда от Международното триенале на графиката в Кайро (1997 г.). Правил е множество самостоятелни изложби - "Хитсучи" в Нигата, Япония; "Норд-Ест" в Париж и Овер-сюр-Оаз, Франция; софийската "Ирида", "Стубел".

Произведенията му са показвани още в Русия, Германия, Австрия, САЩ, Финландия, Швейцария, Португалия.

Стефан Марков (Източник: Галерия "Графикарт")

Работи като художник в списание "Лик" от създаването му през 1965 г. до закриването му през 1992. Известен е и със своите великолепни илюстрации на "Кентърберийски разкази" и "Записки по българските въстания", както и с илюстрирането на книгите на бургаския писател Петър Бобев.

На негово име има учредена награда - плакет за млад график - "Стефан Марков", която се връчва от Съюза на българските художници на ежегодната изложба "Малки графични форми".

За галерия "Графикарт"

Още

Първата самостоятелна изложба в София на Станислав Божанков - в "Графикарт" от 7 февруари 2023 г.

Първата самостоятелна изложба в София на Станислав Божанков - в "Графикарт" от 7 февруари 2023 г.

Галерията" Графикарт" създадена през 2018 г. като пространство за изложби и събития с фокус графичното изкуство, в което се показват творбите както на утвърдени графици, така и на млади творци. Арт пространството е създадено от Людмил Георгиев, известен български график и меценат, и неговата половинка в живота Мариела Гачевска. От откриването на галерията до сега в залите на "Графикарт" са показвани картини на доста именити български и международни графици като Зураб Церетели, Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Захари Каменов, Онник Камафилян, Милена Максимович и Симонида Радонич, Юлий Минчев, Владимир Чукич и много други.

Галерия "Графикарт" е част от сдружение "Култура, спорт и здраве МЛ", основано през 2007 г., в които основни действащи лица са именно Людмил Георгиев и Мариела Гачевска.

През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерство на културата инициира първия Национален конкурс за графика - класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката.

Тази година беше проведен IV Национален конкурс.

"Уловени мигове" показва негови изключителни 40 литографии, рисувани за международни конкурси. Изложбата ще е отворена до 5 януари 2023 г.

Вернисаж: 7 декември 2023 г., четвъртък, от 17:00 до 20:00 часа в Галерия "ГрафикАрт"

Още

Галерия Аросита и галерия Depoo представят: For Fans Only 2023

Галерия Аросита и галерия Depoo представят: For Fans Only 2023

Още

Бургаската художествена галерия представя изложбата "Вдъхновени от морето" на Никулден

Бургаската художествена галерия представя изложбата "Вдъхновени от морето" на Никулден

Още

"Зона на съприкосновение" - 15 години Галерия "Ларго"

"Зона на съприкосновение" - 15 години Галерия "Ларго"

Още

Юбилейна изложба на Георги Чапкънов "Пластика и графика" се открива в музей-галерия "Анел"

Юбилейна изложба на Георги Чапкънов "Пластика и графика" се открива в музей-галерия "Анел"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложба в Кеймбридж показва най-голямата колекция картини, рисунки и гравюри на Уилям Блейк

Експозицията в музея "Фицуилям" е първата, която демонстрира, че Блейк не е изолирано явление и хвърля нова светлина върху творчеството му в контекста на други течения и теми в европейското изкуство в периода на Романтизма

Лауреатът на Фондация "Стоян Камбарев" Думисани Карамански представи изложба в УниКредит Студио

"Подготовка за нещо друго!" е втора самостоятелна изложба на талантливия художник, който миналата година стана победител в категория "Визуално изкуство" на Фондацията

Галерия "Видима" представя "Статични пътешествия" на търновския художник Борис Желев

Желев създава по-голямата част от платната, които ще представи в експозицията, през изминалите месеци

Естетика/Полифония: Вили Николов предлага микс от разнообразни теми и сюжети

Изложбата може да бъде разгледана от 28 февруари до 26 март в Галерия "Милениум"

Цветан Стоянов "В търсене на сакралното"

Изложбата е от 26 февруари до 17 март 2024 г. в Галерия "Академия"

"Магнолии" - дебютна фотографска изложба на Валентина Владимирова

Официалното откриване ще бъде на 8 март от 19:00 ч. в BECA Center of Visual Storytelling /Café Synthesis