Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пясъчните приказки започват на 30 юни в Бургас

ФЕСТИВАЛЪТ НА ПЯСЪЧНИТЕ СКУЛПТУРИ

Пясъчните приказки започват на 30 юни в Бургас

21 талантливи скулптори от цял свят, в това число 11 български творци ще бъдат "виновниците" за неповторимата атмосфера, която ще завладее Морската градина

Снимки: БТА

10-то юбилейно издание на Фестивала на пясъчните скулптури ще бъде открито официално на 30 юни, петък, от 19:00 часа в Бургас . Шоуто ще предложи много музика и изненади, а входът ще е свободен.

Още

 "Алея на световните изобретения от пясък" в Русе

"Алея на световните изобретения от пясък" в Русе

Фестивалът на пясъчните скулптури се провежда в парк "Езеро" до Конната база, а цените за посетители са без промяна - 1.5 лв. за пенсионери и ученици, 2.5 лв. за групов билет, 3.5 лв. обикновен билет и безплатен вход за деца до 7 год. и лица с увреждания.

И тази година пясъчният град, сътворен от 21 скулптори от България, Чехия, Полша, Украйна, Турция, Германия, Латвия, Португалия, Русия, ще очарова своите посетители.

Снимки: БТА

Снимка: BulFoto

Още

Скулптури от пясък, които ще ви накарат да онемеете

Скулптури от пясък, които ще ви накарат да онемеете

"Пясъчни приказки" ще разказват над 50 персонажи, изградени от 5 600 тона пясък, преплетени в 20 композиции от юли до края на септември.

Тазгодишният фестивал е своеобразна ретроспекция, в която е събрано най-доброто от предишните издания. Всяка една скулптура съответства по тема на минало издание, но с нова визия, нов сюжет, нов дух и емоция.

С всяка изминала година, освен популярност, фестивалът събира и все повече творци, които с удоволствие разкриват таланта си. В първото му издание, до магията на пясъчното изкуство са се докоснали 20 000 посетител. С всяка следваща година броят им нараства, като през 2016 година пясъчният град е посетен от 117 000 души.

Снимки: БТА

Снимка: BulFoto

История на фестивала

Сведения за изкуството за изграждане на скулптури от пясък съществуват още от времето на древните египтяни. В днешни дни то придоби огромна популярност със стотиците състезания, провеждани по целия свят. С годините майсторите стават все по изкусни и произведенията им намират място дори в книгата на рекордите на Гинес, както и на много рекламни каталози, събиращи зрители от различни кътчета на света.

Първият по рода си Фестивал на пясъчните скулптури в България се проведе през юли 2008 г. в гр. Бургас. В него се представиха световно известни творци от Индонезия, Англия, Белгия, Холандия, Ирландия, Русия, Украйна, България.

На площ от пет декара на територията на бургаския парк "Езеро" в Морската градина в началото на юли се появявиха замъци, кули, всякакви морски (и не само) обитатели, русалки, пирати и други приказни същества, като някои от тях с височина над 8 метра. За причудливите модели се използва около 2500 тона специален, устойчив на дъжд пясък.

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"От въглен към огън" от Димитър Грозданов

Изложбата е от 4 до 22 октомври 2022 в Галерия СБХ - Зала "Райко Алексиев"

Художникът - богослов Юлия Станкова представя "Жените в Библията"

Изложбата е от 4 октомври до 22 октомври 2022 г. в Галерия "Париж"

Ани Колиер и Цвета Касабова в IN SEARCH OF...

Инсталацията може да се видо от 1 до 15 октомври 2022, откриване: 1 октомври, събота, 17:00 - 19:00 часа, Галерия ЕТЮД, ул."Цанко Церковски" 34 /площад "Журналист"/, София

Връзката между растителността и архитектурата в изложба на австрийската художничка Марианне Ланг

Експозицията ще бъде открита на 4 октомври (вторник) в галерия "Аросита"

Художникът Мирослав Живков–Джингиби се самоанализира в монотипии

"It cans go terribly wrong" може да бъде посетена в галерията на КО-ОП до 16 октомври

Вижте "Светлината на брега" от Огнян Георгиев

Изложбата е от 29 септември до 25 октомври 2022 г. Откриване - 18.30 часа на 29 септември, четвъртък /2022 г. в Галерия "Арт Маркони" 29.09 -25.10.2022 г.