Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Алея на световните изобретения от пясък" в Русе

ФЕСТИВАЛ НА ПЯСЪЧНИТЕ ФИГУРИ

"Алея на световните изобретения от пясък" в Русе

"Търсенето на Левитан", "Вселената пулсира с честотата на Моцарт", "Светлината вътре в мен" са част от заглавията на пясъчните творби

Снимка: БТА

Десет скулптори от осем държави създадоха "Алея на световните изобретения от пясък" на кея в Русе, по време на международния фестивал на пясъчните фигури "Ruse Sand Fest".

В продължение на седем дни те ваяха своите скулптури, а днес е финалният ден на творческата им работа. За изработката на триметровите скулптури са използвани 700 т пясък.

Алеята на световните иновации ще бъде открита тази вечер по повод Международния ден на река Дунав и ще остане на брега през цялото лято.

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Директорът на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова каза, че през тези седем дни работната площадка на фестивала е била посетена от много русенци и гости на града, като близо 3000 са били само чуждестранните туристи, акостирали с круизни кораби край Русе.

Още

Пясъчните приказки започват на 30 юни в Бургас

Пясъчните приказки започват на 30 юни в Бургас

В пясъчния форум участват известни скулптори като Рейчъл Стъбс от Великобритания, Маргерита Теллалим от Украйна, Леонардо Уголини от Италия, Мариел Хийселс от Холандия, Фергюс Мулвани от Ирландия, Бобисан Атисо от Того. Представителите от България са Огнян Читаков и Светлозар Лисичков. Консултанти на фестивала са Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна.

Рейчъл Стъбс изработи "Търсенето на Левитан" (компас), "Невидимият свят на Льовенхук" (микроскоп) е дело на Маргерита Теллалим, "Общуването на Бел" (телефон) е на Огнян Читаков, "Свободното време" е на Леонардо Уголини.

Мариел Хийселс работи върху "Прозрение" - или какво става вътре в мозъка на изобретателя, "Математиката - езикът на природата" е на Фергюс Мулвани, "Вселената пулсира с честотата на Моцарт" е на Бобисан Атисо, а Светлозар Лисичков вая "Интернет".

Руслан Коровков сътвори "Светлината вътре в мен", а Ирина Тафлевская изобрази писмеността.

Снимка: BulFoto

Снимка: БТА

Петрова обясни, че жегите са затруднили работата на скулпторите, но те ще бъдат напълно готови до вечерта, когато от 20 часа ще се състои церемонията по награждаване на лауреатите на "Ruse Sand Fest 2017" на кея в Русе, до Понтон № 9.

В съпътстващата програма ще се включат мажоретен състав "Extreem", формации на Общинския детски център за култура и изкуство в Русе и Общинският духов оркестър на града.

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Снимка: БТА

Снимка: BulFoto

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

Между 30 юни и 14 август в Националната галерия

Крехък театър - за крехкостта на човека и нивата му на чупливост

От 28 до 30 юни арт пространството Charlie на ул. Денкоглу ще стане дом за Крехкия театър на сценографа Анна Нарцис Шопова

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес