Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще гостува в Панагюрище

ТРАКИЙСКО ЗЛАТО

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще гостува в Панагюрище

От 11-ти април до 29 май златните експонати ще бъдат изложени в залата - трезор към Историческия музей, съобщават от Общинската администрация

Панагюрското златно съкровище ще бъде показано за 38 дни, в специално изградената за целта и официално открита през 2012 г. зала - трезор в Исторически музей - Панагюрище, дарение от "Асарел-Медет.

Съкровището, изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. е с общо тегло от 6 кг. 164 гр. е култов сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако - гръцкия пантеон.

На 8 декември 1949 г., по време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в Панагюрище, тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови се натъкват на този култов сервиз.  Около тях е имало и други работници, но тримата решават да се погрижат за него. Почистват съкровището и го предават на държавата, в лицето на тогавашния околийски началник Стефан Калпаков.

Първоначално, то е изложено на показ зад витрините на хавлиената фабрика. По онова време тя се е намирала на главната улица в Панагюрище. Няколко дни съкровището стои там, за да го видят всички панагюрици. По това време в читалищния музей работи и известният археолог Петър Горбанов, завършил във Виена, и той съобщава за съкровището на Археологическия институт и на директора на Пловдивския исторически музей. Когато в Пловдив научават за находката, се взима решение съкровището временно да бъде предадено там. Няколко месеца то е изложено в музея. Така златните тракийски съдове никога повече не се връщат в Панагюрище, а е заведено в инвентарните книги на Пловдивския исторически музей. По-късно вече по правителствени решение то отива в София - в Археологическия институт, а после в Националния исторически музей.

Тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови

Завръщането в Панагюрище, макар и временно на световноизвестното съкровище съвпада с тържествата, посветени на Априлското въстание на 1-ви май.

Гостуването на тракийското злато на родна земя е част от дарителското споразумение за съвместна дейност и сътрудничество при опазване и развитие на културното наследство при Министерство на културата, Националния исторически музей, Историческия музей в Панагюрище и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

Панагюрско златно съкровище

Коментирай 0

1/1

Тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови

Панагюрско златно съкровище

Календар

Препоръчваме ви

Музеят на Роден в Париж отвори врати с тревожна загуба на посетители и доходи

Предвижда се заради пандемията културната институция, която се самофинансира, да отчете загуба, възлизаща на 4,4 милиона евро

Лувърът отвори отново врати (ГАЛЕРИЯ)

Първите 7400 билета, пуснати за продажба онлайн в понеделник, бяха изкупени още в първите часове на деня

Галерия "Уфици" с проект за ролята на черната култура в епохата на Ренесанса

Италианската галерия във Флоренция представя в него девет шедьоври от колекцията си

18 процента сиво - фотография от Стоян Йоргов

Галерия "Ракурси" представя изложбата "18% Gravity" (Гравитация) до 11 юли 2020 г.

84,6 милиона долара за триптих на Франсис Бейкън

Творбата на художника, нарисувана през 1981 година, е вдъхновена от античната трилогия "Орестия" на древногръцкия автор Есхил

Вижте "Буйна еротика" от Иво Димчев

Артистът излага бързо нарисувани картини, изобразяващи човешки тела в любовен акт