Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На Микеланджело ли е откраднатата картина в Белгия?

ЗНАМЕНИТИ ХУДОЖНИЦИ

На Микеланджело ли е откраднатата картина в Белгия?

Според експерти изчезналото платно може да е издирваната от години "Мадона дел Силенсио" на Микеланджело

Фрагмент от платното "Светото семейство", 16 век

След като преди дни излезе новината, че е била открадната от църква в град Зеле, Белгия, картината на Микеланджело "Светото семейство", експерти от цял свят се заеха по снимки на картината да правят сравнителен анализ с други творби на знаменития художник.

Все още криминалистите недоумяват как е извършена кражбата? Фламандският град Зеле се намира съвсем близо до Брюксел - само на 60 километра. Новината за кражбата излезе на 15-и този месец, а според Интерпол тя е изчезнала от църквата дни преди това - може би още на 11-и? Знае се приблизителният час на кражбата - в късния следобяд,между 17 и 18 часа.

Още

Давид на Микеланджело отблизо

Давид на Микеланджело отблизо

А платното съвсем не е маломерно - размерите му са 145 на 99 сантиметра! Заедно с рамката картината тежи 100 килограма. Случайни посетителки на църквата забелязали липсата й, а в полицията се обадил лично пасторът - Ян Ван Рамдонк.

Най-озадачаващ е фактът, че картината изчезва ден преди експертката по изкуствознание Мария Форселино да се произнесе автентично ли е авторството на Микеланджело, или картината е ерзац. 

"Изчезналата картина може да се окаже една загубена работа на Микеланджело - "Мадона дел Силенсио", смятат експерти от родината на художника.  

Дали изчезналата картина не е всъщност "Мадона дел Силенсио" на Микеланджело?, питат се експерти

Още

Има ли прашка в ръката си Давид на Микеланджело?

Има ли прашка в ръката си Давид на Микеланджело?

Персонажите на "Светото семейство" от 16-и век са Св. Йосиф, Богородица, спящият Младенец и Йоан Кръстител като дете.

Тя била дарена на църквата преди 16 години от един бивш белгийски сенатор, на име Етиен Корман.

Засега извършителят на дръзкия обир остава неизвестен, макар че има свидетелски показания на местна жителка на Зеле, която твърди, че видяла 20-годишен младеж да се навърта около църквата в ранната утрин в деня на кражбата.

Между изчезналото платно и изчезналата рисунка има много общо?...

Още

Тайният автопортрет на Микеланджело е "скрит в една от най-известните му рисунки"

Тайният автопортрет на Микеланджело е "скрит в една от най-известните му рисунки"

Според пастор Рамдонк мерките за сигурност били обичайните. Никой не предполагал, че картината може да стане обект на посегателство преди да бъде доказано дали е ценна? Това изказване кара мнозина да се усъмнят, че все пак някой е знаел със сигурност, че картината е много скъпа, и без експертното мнение на Форселино, и е побързал да я присвои.

В белгийската преса се промъкват и хипотези, че пасторът може сам да е предизвикал нездраво любопитство по отношение на картината, след като сам призна, че за целта на експертизата са знаели 20-тина души.

"Споделих само с някои роднини, приятели и с църковния съвет. Това са 20 души, а никога не съм го споменавал публично," пояснява Ван Рамдонк. Впоследствие той изрази още едно предположение - че някой може да се е осведомил от кореспонденцията в електронната му поща?

Пастор Рамдонк се надява картината да бъде върната

Преди време братът на Мария Форселино - Антонио Форселино, също оценител на произведения на изкуството, бил ангажиран с една друга прелюбопитна история: в частен дом зад едно канапе, в продължение на 27 години на стената висяла друга творба на Микеланджело - незавършената му картина "Исус и Мария", и никой не подозирал, че един ден тенис топка ще я събори и по този начин творбата ще привлече вниманието върху себе си.

Въпросната картина била оценена на 190 млн. паунда! Колко ли струва откраднатата, която крадците задигнаха преди да бъде оценена?

Откраднатото платно е известно като "Светото семейство"

Още

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Това не е първо посегателство върху творба на Микеланджело. Преди време бе буквално унищожена с чук от психопат, пак в храм и при засилени мерки за сигурност, неговата "Пиета". Костваше много труд и средства статуята да бъде реставрирана.

Кражбите на произведения на изкуството не са рядкост, но обикновено престъплението не е дело на лаици. Освен това крадените картини на автори от мащаба на Микеланджело Буонароти не се продават лесно. Сигурно на това разчита и пастор Рамдонк, който изразява надеждата, че картината ще бъде върната. Пасторът изказва скромно мнението си с "Беше красива!...." По думите му той никога назад във времето не бил абсолютно сигурен, че картината е такава ценност.

Откраднатата картина

Експерти изразяват мнението, че картината така или иначе ще се появи някъде, защото целта на кражбата е да бъде продадена. Но както казахме, това никак не е лесно - кръгът от ценители-колекционери на изкуството е своеобразно тайно общество. Може да минат години, преди откраднатата творба на Микеланджело излезе на бял свят публично.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Има три картини "Мона Лиза"?

Има три картини "Мона Лиза"?

Още

Откриха двете откраднати картини на Рубенс и Реноар

Откриха двете откраднати картини на Рубенс и Реноар

Още

Картини от старинна Флоренция - люлката на Ренесанса

Картини от старинна Флоренция - люлката на Ренесанса

Още

Флорентинската мозайка - връх на живописното изкуство от камъни

Флорентинската мозайка - връх на живописното изкуство от камъни

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Платна на Ван Гог и Моне бяха продадени, съответно за 39 и 48,4 милиона долара

Търгът в Ню Йорк е организиран от аукциона къща "Кристис"

Вместо автопортрет - самостоятелна графична изложба на Людмил Георгиев

Събитието е до 6 юни 2021 г. в Градска художествена галерия - филиал "Капана" в Пловдив

Картина на Пикасо беше продадена за 103,4 милиона долара в Ню Йорк

На платното "Жена, седнала до прозорец" е изобразена музата и любовница на Пикасо Мари-Терез Валтер

Пловдив става новата столица на карнавала с уличния фестивал 6Fest

Куклен театър, съвременен цирк, улична магия, артисти на кокили, огнено шоу, певци и танцьори завладяват града под тепетата от 14 до 16 май

Ния Пушкарова възстава срещу ограниченията с новата си изложба „Аз, нормалната“

„Всеки има силата да се изправи срещу ограниченията!", казва авторката по повод една от творбите си - пърформанс. Откриването е на 18 май от 18:00 ч. в галерия Порта