Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Мистично" от Васил Петров във Варна

РАЖДАЩА СЕ МАГИЯ

"Мистично" от Васил Петров във Варна

Галерия "Арт Маркони" представя от 4.08. до 23.08.2022 г. изложба живопис на художника

Васил Петров (Източник: Галерия "Арт Маркони")

Още

Художникът Васил Петров ни отвежда до "Брегът на надеждата"

Художникът Васил Петров ни отвежда до "Брегът на надеждата"

Галерия "Арт Маркони" представя от 4.08. до 23.08.2022 г. "Мистично", изложба живопис на ВАСИЛ ПЕТРОВ

Откриване - 18.30 часа 4.08./ четвъртък /2022 г.

Неведоми са връзките във въображението на художника, пристъпящ към новата си творба. Разговаряла съм с много творци - при всеки процесът е различен. Понякога имат нахвърлян план, творческа задача, тема, снимка, модел, литературно произведение, музикална творба, различни предмети... Най-непредвидим от всички, обаче е Васил Петров.

Раждането на творбата започва винаги от вътре, от нахвърляните върху платното сгъстъци бои, които той предварително е разбъркал в някаква тоналност. Всяко движение на шпаклата настройва композицията и подсказва накъде ще се развие. Не рядко изплуват елементи и допълнителни детайли, извън предварителния замисъл.

Васил Петров (Източник: Галерия "Арт Маркони")

До финалния замах картината остава загадка и за самия автор. Много пъти, посещавайки ателието на Васил, съм имала възможност да видя почти готовата изложба седмица преди обявената дата. Снимам, обсъждаме, аз написвам презентацията и... това което идва е много различно, от това, което съм видяла. Финалната права е тласнала ръката на художника в друга посока и тъй като Васил обича да развива една тема в няколко последователни творби - промените се отразяват върху всички.

Ето защо завръщането към вече разработен сюжет, винаги е различно. Във времето първоначалната идея се е свързала с друга, от миксването на цветовете понякога се появяват нови персонажи, които убедително претендират за място в композицията...

Магията да "вижда" и пресъздава по своя специфичен начин, всеки път с различен прочит, познати и не чак толкова популярни легенди и митове, му е спечелила във времето многобройни почитатели. Един от акцентите в новата изложба на Васил Петров е картината "Пасажът на Венера". За първи път авторът ни показа своите живописни разсъждения по тази тема в годината, в която бяхме свидетели на това астрономическото явление - 2012 година.

Още

Лятната изложба на галерия "Париж" вижте до 30 септември

Лятната изложба на галерия "Париж" вижте до 30 септември

Никой от нас няма да може да проследи следващото му повторение, което ще се случи отново чак в 2117 година. Красивата композиция ни навява асоциация с латинската сентенция: Vita brevis, art longa est Животът е кратък - изкуството вечно.

Впечатляваща е и творбата "Харпии", познати ни от древногръцката митология, като богини на вихъра и смъртта. Обикновено ги свързват с мрака и разрушителната сила на вятъра. Представяни са като красиви крилати жени. В хералдиката фигурата на харпия означава "Свиреп, когато е провокиран". Васил винаги се е изкушавал от възможността да предаде, чрез рисунъка си, шеметното движение на тялото, неговата гъвкавост и невероятна пластичност. В тази картина той го е постигнал по великолепен начин.

Васил Петров (Източник: Галерия "Арт Маркони")

Още

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Творбата "Ин и Ян" балансира усилието ни да вникнем в сложния мисловен и емоционален процес, провокирал горните картини. Според китайската философия, в началото на света стои У Дзи - "Безкрайната празнота", където безкрайността и нищото са тъждествени. У дзи преминава в Тайдзи, където безкрайността се разделя и възникват силите Ин и Ян. Двете сили винаги се намират в динамично равновесие - Ин поражда Ян и обратно, когато едната сила достигне своя връх, се превръща в другата.

Насочвайки вниманието ви само към три от творбите, провокирам любопитството ви. Знам със сигурност, че поредното гостуване на Васил Петров във Варна, в галерия "Арт Маркони", отново ще бъде интересно и запомнящо се, отваряйки нови мисловни прозорци за въображението и естетическите ни възприятия.

Ваня Маркова - галерия "Арт Маркони"

Още

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в  Галерия "Арт Маркони"

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в Галерия "Арт Маркони"

Още

Галерия "Арт Маркони" представя празничната сборна изложба "Извисяване"

Галерия "Арт Маркони" представя празничната сборна изложба "Извисяване"

Още

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

Още

"На север от Варна" - изложба живопис на Огнян Георгиев  в Галерия "Арт Маркони"

"На север от Варна" - изложба живопис на Огнян Георгиев в Галерия "Арт Маркони"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музеят "Прадо" показва забравена картина на Караваджо

Четиристотингодишната творба Ecce Homo (лат. "Ето човека") е с извънредно висока стойност, но дълго време не е била идентифицирана като платно на италианския бароков майстор

Мотото на тазгодишного издание на "София хартиен арт фест" е "Без граници"

По думите на екипа 14-ото издание фестивала ще се проведе с две мащабни експозиции във фоайе "Запад" и Мраморно фоайе на НДК

"Близо и далеч" - една изложба на фотографката Виолета Апостолова - Лети

Може да се види от 31 май до 14 юни 2024 г. в Галерия-книжарница "София Прес"

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"