Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марта Джурина - Travel Light в Галерия "Структура"

ПЪТУВАНЕ

Марта Джурина - Travel Light в Галерия "Структура"

Изложбата е от 9 до 31 декември 2022, откриване 9-ти декември, петък, 18.00-20.00 откриване 9-ти декември, петък, 18.00-20.00

Марта Джурина (Източник: https://openartfiles.bg)

Още

Марта Джурина е носител на престижната награда за съвременен артист БАЗА 2021

Марта Джурина е носител на престижната награда за съвременен артист БАЗА 2021

Последната изложба от кураторската серия "Анатомия на процеса" представя Travel Light на Марта Джурина. Проектът е продължение на по-ранната ѝ работа "От мен / За мен", 2012 - 2016, в която художничката изпраща пинхол камери от себе си до себе си, документирайки пътуването им, което продължава няколко дни.

На 8 декември, ден преди откриването на изложбата, Марта ще пътува от Берлин до София - пътуване, присъщо и важно за нейната лична и професионална история. Тя ще остави вещите си и ще превърне двата куфара в огромни пинхол камери, които не само ще я придружават по време на пътуването, но и ще го заснемат.

Размерът на всеки от получените уникални екземпляри се определя от правилата, които авиокомпанията е определила по отношение на ограниченията за ръчен и чекиран багаж.

Пространството ще бъде допълнено от различни пробни ленти от текущата й серия фотографии без фотоапарат, представляващи пътуване на светлината, която се превръща в образ, изобразяващ загадъчни, но ярки абстрактни пейзажи. На обратната страна са изобразени добре познати ни символи - букви и цифри, но те са криптирани. Това е код, технически език, който все още е неразбираем за нас, действащ като защитен слой към съкровения свят на художничката.

Марта Джурина се впуска в това пътешествие, което е не само метафора на художествения процес, но и е самият метод, по който се създава творбата. Пътуването и неговата продължителност се превръщат в рамка, в която неочакваното играе ключова роля.

Художничката документира движението си между две места, два момента и два дома, като изгражда истории за принадлежност и представи за носталгия. Включен е и процесът на запечатване на "хореографията" на летището - не място, симбиотична система от работници, бюрокрация и машини, безразлични към личните истории на миграция и чувствата на любов и страдание.

Работата поставя под въпрос и рамката, в която се създава изкуството - често пъти несигурните условия, в които художниците трябва да работят и творят. Пътуването с цел проучване или участие в изложба често не се отчита, така че какъв по-добър начин за създаване на работа буквално по пътя към изложбата.

Тази изложба е подобаващ завършек на кураторска програма "Анатомия на процеса". Това, което се опитахме да направим, е да прегледаме пътя на създаване на работи при художници с иновативни практики, отговарящи на сложността на съвременния свят. В изложбата на Марта Джурина процесът вече не е скрит, чакащ да бъде показан или анализиран. Процесът е самата работа, а именно крайният резултат е този, който предстои да бъде разкрит.

Куратор Васил Владимиров

Марта Джурина (родена в София) завършва в UDK (Берлинския университет по изкуствата) и в Glasgow School of Art. Нейни творби са показвани в множество изложби, като например в музея Berlinische Galerie - Museum of Moder Art, Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство, FeldbuschWiesnerRudolph (Берлин) , 3:e Väningen (Гьотеборг), Mark Müller (Цюрих), CAN (Ньошател).

Тя е носителна на наградата БАЗА за съвременно изкуство (2021), стипендията Eberhard Roters (от фондация Preussische Seehandlung, свързана с изложба в музея Berlinische Galerie, 2020), резиденция и стипендия AArtist in residence във Федералното министерство на външните работи Германия (2022) и Goldrausch Künstlerinneprojekt ( 2022).

С подкрепата на Национален фонд култура.

Още

Музата на художници и фотографи Тила Дюрио в нова изложба във Виена

Музата на художници и фотографи Тила Дюрио в нова изложба във Виена

Още

Изоставени домове и нефункциониращи фабрики показва фотографската изложба „Меланхолия“

Изоставени домове и нефункциониращи фабрики показва фотографската изложба „Меланхолия“

Още

Станка Цонкова-Уша: Животът като Експеримент. Фотографията като Живот

Станка Цонкова-Уша: Животът като Експеримент. Фотографията като Живот

Още

Крехки ли сме? Това е най-новият фотографски проект на визуалния артист Йохана Траянова

Крехки ли сме? Това е най-новият фотографски проект на визуалния артист Йохана Траянова

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Пясък от лятото" - живопис от Веселин Начев

Изложбата е от 12 до 29 декември в Галерия "Арте"

"Уловени мигове" - Стефан Марков със самостоятелна изложба в галерия "Графикарт"

Експозицията ще бъде отворена за посетители от 7 декември 2023 г. до 5 януари 2024 г.

Световноизвестният художник Riv Bulgari в България с новата си изложба “Цвят и форма“

"Цвят и форма" е празник на възхитителни капризи, под формата на причудливи скулптури, картини и рисунки, които подканват зрителите да се включат във възхитителен танц на фантазията, казва Riv Bulgari

Започва 9-тото Международно триенале на графиката в София

От 5 декември 2023 до 31 януари 2024 всички изложбени зали в галерията на СБХ - Шипка 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство

В София предстои аукцион, посветен на модерното и пост-военно българско изкуство

Той ще предложи над 100 картини на едни от най-големите български художници

"Преминаване" - посмъртна изложба на богатото творчество на Иван Б. Иванов

През последните години художникът работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури