Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марта Джурина - Travel Light в Галерия "Структура"

ПЪТУВАНЕ

Марта Джурина - Travel Light в Галерия "Структура"

Изложбата е от 9 до 31 декември 2022, откриване 9-ти декември, петък, 18.00-20.00 откриване 9-ти декември, петък, 18.00-20.00

Марта Джурина (Източник: https://openartfiles.bg)

Още

Марта Джурина е носител на престижната награда за съвременен артист БАЗА 2021

Марта Джурина е носител на престижната награда за съвременен артист БАЗА 2021

Последната изложба от кураторската серия "Анатомия на процеса" представя Travel Light на Марта Джурина. Проектът е продължение на по-ранната ѝ работа "От мен / За мен", 2012 - 2016, в която художничката изпраща пинхол камери от себе си до себе си, документирайки пътуването им, което продължава няколко дни.

На 8 декември, ден преди откриването на изложбата, Марта ще пътува от Берлин до София - пътуване, присъщо и важно за нейната лична и професионална история. Тя ще остави вещите си и ще превърне двата куфара в огромни пинхол камери, които не само ще я придружават по време на пътуването, но и ще го заснемат.

Размерът на всеки от получените уникални екземпляри се определя от правилата, които авиокомпанията е определила по отношение на ограниченията за ръчен и чекиран багаж.

Пространството ще бъде допълнено от различни пробни ленти от текущата й серия фотографии без фотоапарат, представляващи пътуване на светлината, която се превръща в образ, изобразяващ загадъчни, но ярки абстрактни пейзажи. На обратната страна са изобразени добре познати ни символи - букви и цифри, но те са криптирани. Това е код, технически език, който все още е неразбираем за нас, действащ като защитен слой към съкровения свят на художничката.

Марта Джурина се впуска в това пътешествие, което е не само метафора на художествения процес, но и е самият метод, по който се създава творбата. Пътуването и неговата продължителност се превръщат в рамка, в която неочакваното играе ключова роля.

Художничката документира движението си между две места, два момента и два дома, като изгражда истории за принадлежност и представи за носталгия. Включен е и процесът на запечатване на "хореографията" на летището - не място, симбиотична система от работници, бюрокрация и машини, безразлични към личните истории на миграция и чувствата на любов и страдание.

Работата поставя под въпрос и рамката, в която се създава изкуството - често пъти несигурните условия, в които художниците трябва да работят и творят. Пътуването с цел проучване или участие в изложба често не се отчита, така че какъв по-добър начин за създаване на работа буквално по пътя към изложбата.

Тази изложба е подобаващ завършек на кураторска програма "Анатомия на процеса". Това, което се опитахме да направим, е да прегледаме пътя на създаване на работи при художници с иновативни практики, отговарящи на сложността на съвременния свят. В изложбата на Марта Джурина процесът вече не е скрит, чакащ да бъде показан или анализиран. Процесът е самата работа, а именно крайният резултат е този, който предстои да бъде разкрит.

Куратор Васил Владимиров

Марта Джурина (родена в София) завършва в UDK (Берлинския университет по изкуствата) и в Glasgow School of Art. Нейни творби са показвани в множество изложби, като например в музея Berlinische Galerie - Museum of Moder Art, Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство, FeldbuschWiesnerRudolph (Берлин) , 3:e Väningen (Гьотеборг), Mark Müller (Цюрих), CAN (Ньошател).

Тя е носителна на наградата БАЗА за съвременно изкуство (2021), стипендията Eberhard Roters (от фондация Preussische Seehandlung, свързана с изложба в музея Berlinische Galerie, 2020), резиденция и стипендия AArtist in residence във Федералното министерство на външните работи Германия (2022) и Goldrausch Künstlerinneprojekt ( 2022).

С подкрепата на Национален фонд култура.

Още

Музата на художници и фотографи Тила Дюрио в нова изложба във Виена

Музата на художници и фотографи Тила Дюрио в нова изложба във Виена

Още

Изоставени домове и нефункциониращи фабрики показва фотографската изложба „Меланхолия“

Изоставени домове и нефункциониращи фабрики показва фотографската изложба „Меланхолия“

Още

Станка Цонкова-Уша: Животът като Експеримент. Фотографията като Живот

Станка Цонкова-Уша: Животът като Експеримент. Фотографията като Живот

Още

Крехки ли сме? Това е най-новият фотографски проект на визуалния артист Йохана Траянова

Крехки ли сме? Това е най-новият фотографски проект на визуалния артист Йохана Траянова

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

София - огромната галерия на фотографа Иван Шишиев

Специална селекция от 160 авторски фотографии на създателя на "Етюдите на София" гостува в сградата на Столичната община, с кадри от архитектурните забележителности на София, моменти от ежедневието й, спецификата на градската среда

Какво е било влиянието на праисторическото изкуство върху Пикасо?

Рисунки на животни, гравирани кости, статуетки - праисторическо изкуство, открито през двадесети век, е повлияло творчеството на Пабло Пикасо и това се представя в изложба, която се открива идната сряда в антропологичния Музей на човека в Париж

Скулптурата на Аниш Капур е изложена в Ню Йорк след години отлагане

Творбата представлява умалена версия на известния "Клауд Гейт", открит в Чикаго през 2006 г. - структура, направена от над 150 слоя неръждаема стомана, с огледална повърхност, която изкривява заобикалящата среда

Първата самостоятелна изложба в София на Станислав Божанков - в "Графикарт" от 7 февруари 2023 г.

В "Ретро секцио - 30" авторът търси корените си и изследва артефактите на душата си. Вернисаж: 7 февруари 2023 г., вторник, от 17:00 до 20:00 часа

Биография хвърля нова светлина върху живота на Майстора

Вчера отбелязахме 141 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, по този повод предлагаме книгата "Владимир Димитров - Майстора. Биография" от Иво Милев