Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музата на художници и фотографи Тила Дюрио в нова изложба във Виена

ВЕЛИКИТЕ ЖЕНИ

Музата на художници и фотографи Тила Дюрио в нова изложба във Виена

Виенският музей "Леополд" посвети своята нова експозиция на личността на една от най-често рисуваните и снимани жени на своето време

Източник: Leopold Museum

Виенският музей "Леополд" посвети своята нова експозиция на личността на една от най-често рисуваните и снимани жени на своето време - Тила Дюрио.

Още

Жозефин Бейкър: Бронзовата Венера на джаза и Съпротивата

Жозефин Бейкър: Бронзовата Венера на джаза и Съпротивата

Родена като Отилия Хелене Ангела Годефрой през 1880 година във Виена, тя подобно на грозното патенце търпи разочарования в опитите си да се изяви като актриса. Обидни забележки като "по-добре се научете да готвите" не я смущават и тя израства като звезда в театъра и киното, известна с името Тила Дюрио - фамилия, която заема от своята баба.

Дюрио е актрисата с най-много портрети на известни художници, скулптори и фотографи. Ролите й са така разнообразни както художниците, които я рисуват. Сред тях са Огюст Реноар, Макс Слевогт, Ловис Коринт, Франц фон Щук, Чарли Туроп, Ернст Барлах, Оскар Кокошка, Макс Опенхаймер, фотографките Фрида Рис и Лоте Якоби.

Музеят "Леополд" показва 233 произведения: 14 маслени платна, 16 скулптури, 81 рисунки и 84 снимки, които представят Дюрио като модерна жена и политически ангажирана личност.

Още

Моника Вити, загадъчната блондинка в капсулата на Антониони

Моника Вити, загадъчната блондинка в капсулата на Антониони

След като завършва своето артистично образование във Виена и кратки пребивавания в Оломюц и Вроцлав, през 1903 година тя заминава за Берлин при Макс Райнхард, един от най-изтъкнатите режисьори на немскоезичния театър в началото на 20-и век.

След няколко малки роли, Дюрио прави фурор, превъплъщавайки се в образа на Саломе в едноименното произведение на Оскар Уайлд. Така се ражда митът Тила Дюрио и актрисата е ангажирана в най-известните театри на Европа, следват ангажименти и в киното.

Първият съпруг на актрисата, творецът Ойген Спиро, я въвежда в средите на хората на изобразителното изкуство. С втория си мъж Паул Касирер, търговец на изкуство и издател, тя става част от тези среди. До началото на нацизма Тила Дюрио остава в Германия, ангажира се не само като творец, а и със социални и политически въпроси.

Със своя трети съпруг Лудвиг Катценеленбоген, индустриалец от еврейски произход, тя успява да емигрира в Прага, а оттам в Швейцария.

Още

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Завръща се за малко в Берлин, става гражданка на Хондурас и след като Швейцария не дава виза на съпруга й, семейството успява да емигрира през Италия в Загреб. Опитите да заминат за САЩ се провалят, съпругът й е заловен от Гестапо и депортиран в Берлин, където умира. Дюрио остава в Загреб и работи в куклен театър, участва активно в антифашисткото съпротивително движение. През 1952 година актрисата се завръща триумфално на сцената в Берлин като "грандамата" на театъра.

Изложбата в "Леополд" е организирана в сътрудничество с музея "Георг Колбе" и архива на Академията на изкуствата в Берлин.

Във Виена може да бъде посетена до края на февруари, след това ще бъде показана в Берлин.

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Още

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Още

Гениалната приятелка на Хитлер

Гениалната приятелка на Хитлер

Още

Пет филма на Ингрид Бергман, които ще ви накарат да се влюбите в нея

Пет филма на Ингрид Бергман, които ще ви накарат да се влюбите в нея

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Българско изкуство "извън рамката" отново ще бъде изложено в Париж

60 произведения на самоуки арт брут артисти откриват сезона на Българския културен институт във Франция, през 2024 ще бъдат показани и в София

„Микеланджело и последиците“ е името на голяма експозиция в музея Албертина

Изложбата "Микеанджело и последиците" разказва за появата и властта на канона, постепенната загуба на значението му и неговия разпад, за канона, характерен за актовите творби на Микеланджело и начина, по който се отнасят към него следващите поколения

Днес се прощаваме със скулптора Ставри Калинов

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования на близките и семейството на скулптора и художника Ставри Калинов по повод неговата кончина

"El Aumento - Издигането" на Валентин Бакърджиев в Галерия "Ракурси"

Изложбата е от 19 септември до 7 октомври 2023