Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марк Куин - скулпторът, който вае със замразената си кръв

АВАНГАРДИСТИ

Марк Куин - скулпторът, който вае със замразената си кръв

Днес е в топ 50 на най-продаваните художници на нашето време

Self Автопортрет от замразената кръв на Куин

Марк Куин
Един от най-известните британци в съвременното изкуство е Марк Куин. Авангардистът добива световна известност със скулптурния си автопортрет Self от 1991 година, за който използва 4,5 литра от собствената си кръв. Бързо попада в полезрението на колекционерите на съвременно изкуство, а днес името му е в топ 50 на най-продаваните художници на нашето време по данни на Artprice.

Сред най-известните му произведения са скулптурата на супермодела Кейт Мос в йога поза, 15-тонната мраморна статуя на бременна жена инвалид Алисън Лапер, експонирана върху четвъртата колона в центъра на площад "Трафалгар", както и инсталацията от замръзнали цветя, които никога не се променят или увяхват.

Кейт Мос
"Бременната Елисън Лапер"
Peter Hull
Куин работи с различни материали като мрамор, олово и злато, а често експериментира и с по-необичайни като лед, кръв или стъкло, цветя и растения, замразени в силиций. Смелите си идеи претворява в скулптури и инсталации, маслени платна, графики, рисунки и фотографии. Роден в Лондон през 1964 година. Негови връстници са ексцентричният Деймиън Хърст, скандалната Сара Лукас, екстравагантната Трейси Емин, която преди време се омъжи за древен замък, Гари Хюм. Това са т. нар. "млади британски художници", повечето от които днес са звездите на съвременното изкуство. Част от това движение е и Куин, въпреки че не участвал в изложбата Freeze през 1988 года, която е отправна на Young British Artists.

През 80-те години Марк Куин изучава история на изкуството в Кембридж и става асистент на известния британски скулптор Бари Фланаган, при който всъщност изучава занаята. През 1988 г. в лондонската галерия Jay Jopling/Otis Gallery прави първата си собствена изложба. След няколко години той става известен и пред 1992 представя Великобритания на престижното Венецианско биенале.

Марк Куин пробива рязко през 1991 година с необичайния си проект Self. Художникът си прави скулптурен автопортрет. Но не от мрамор или бронз, а от собствената си замразена кръв. В продължение на 5 месеца художникът методично "дарявал" кръв, докато не се събрали необходимите му 9 литра. След това кръвта била замразена и послужила на Куин за работен материал.

В продължение на 20-годишната си кариера Куин не веднъж правил този проект. Ако загубената в името на изкуството кръв от Куин била изпратена на някоя болница, той навярно би заслужил званието "почетен кръводарител".

Всеки път замразената глава била излагана в прозрачен фризер. Изразявала едновременно метафорично въплащение на връзката на художника с неговото произведение, била и символично напомняне за крехкостта на човешкия живот.

Self
Куин е голям любител на екзотичните цветя. Те често се появяват в неговото творчество ту като крещящи ярки платна, ту във формата на огромни скулптури, които едновременно гротескно и хармонично се разполагат в истински природен контекст - в градината или на моравата.

Flowers

Flowers
През 2000 г. за миланската Fondazione Prada Миуча Прада, Куин създава цяла градина от някога живи растения, разположени в специални крио-колби от силикон. С помощта на замръзналите растения, както в случая със собствения му "кървав" портрет, художникът спира времето, изтръгва живота от неговите разрушителни обятия.

Другата утопична страна на проекта Garden е возможността да се създаде арт-градина от растения, които в нормални условия не могат да живеят заедно.

Основно Куин се занимава със скулптура. Но и тук той не изменя на склонността си към необичайното разнообразие и неочевидните форми. Част от скулптурите си покрива с кичозен златен блясък /не минава и без 18-каратово злато/, други плащат данък на античната традиция и са белоснежни. Скулптурата на Кейт Мос, една от най-известните в кариерата на Куин е в сложна поза от йогата и се повтаря в няколко варианта.
Siren
Момчето зомби
Майкъл Джексън

Още един елемент често се среща в творчеството на Куин. Това е ирисът на човешкото око. В проекта Iris художник прави серия мащабни, изпълнени в духа на фотореализма снимки на човешки очи. Куин е верен на поговорката: "Очите са огледало на душата" и така се опитва да прави портрети на вътрешния свят на човека. През 2008-година Марк Куин създава скулптурно изображение на ирис, от който струи речна вода. Нарича се - "Всичко в природата минава през нас". Името на този проект най-пълно изрязява философията на изкуството на Куин.

Iris

All of Nature Flows Through Us

Изложбите на Марк Куин винаги се превръщат в сензация. Те намират място и в някои от водещите музеи и галерии по света като "Tate Modern" в Лондон, "Fondazione Prada" в Милано, музеят "Пеги Гугенхайм" във Венеция, галерия "Тадеуш Ропак" в Швейцария, Института по океанография в Монако, "Multimedia Art Museum" в Москва, Фондация Джорджо Чини във Венеция (/2013 г./ и други.

Garden, 2000

Garden, 2000  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Преобразяване - самостоятелна изложба на Калина Христова в Little Bird Place

Може да се види от 21 април до 15 май 2021 г. в София, ул. "11-ти Август" 7

Тeатър Азарян - сцена на изложбата "Театърът - това съм аз"

Дългосрочният проект на Международното триенале на сценичния плакат - София се развива и обогатява вече 21 години

"Най-високо оцененото" азиатско произведение на изкуството отива на търг

Картината "Роб и лъв" на влиятелния съвременен художник Сю Бейхун се очаква да бъде продадена за сумата между 45 и 58 милиона долара

Дигитален автопортрет на Едуард Сноудън беше продаден за милиони

Автопортретът е съставен от страници от американски съдебни документи - от решението, обявило събирането на телефонни данни от Агенцията за национална сигурност в САЩ като незаконно

Новият музей на Ханс Кристиан Андерсен ще бъде открит в родния му град

Посетителите ще преминат през рампа с дължина 110 метра, потапяйки се все по-дълбоко в света на писателя и отдалечавайки се от реалността