Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Квадрат 500 показва "Майстори на чешката авангардна фотография"

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

Квадрат 500 показва "Майстори на чешката авангардна фотография"

Изложба на на световноизвестните фотографи Франтишек Дъртикол, Яромир Функе, Ярослав Рьослер и Еуген Вишковски

"Майстори на чешката авангардна фотография", изложба в Квадрат 500

За първи път пред българската публика ще бъдат показани подбрани от държавни и частни колекции творби на световно известните фотографи Франтишек Дъртикол, Яромир Функе, Ярослав Рьослер и Еуген Вишковски. Проектът се осъществява в сътрудничество с Музея на изкуството в Оломоуц, чешкия Институт за творческа фотография и Чешкия институт в София.

Всеки от четиримата майстори на чешката авангардна фотография има свой собствен стил, но и нещо, което ги свързва - следвоенният период в тогавашна Чехословакия, ексцентричността и провокацията.

Според автор на изложбата Владимир Биргус: "Самостоятелна Чехословакия, възникнала в края на Първата световна война върху руините на Австро-Унгария, е етнически силно разпокъсана държава, в която наред с чехи и словаци живеят и много германци, унгарци, русини и хора от други националности, съставляващи около една трета от тринайсет милиона и половина души население. Тя обединява промишлено развитата чешка земя с аграрна Словакия и изоставащата Подкарпатска Рус. Въпреки това е просперираща демократична република с богат културен живот.

Редица чешки авангардни творби са създадени още преди Първата световна война - от всички тях ще припомним новаторската абстрактна живопис на Франтишек Кубка и кубистичните скулптори на Отто Гутфройнд, картините на Йозеф Чапек и Емил Фила и оделни кубистични сгради на архитекта Йозеф Хохола и Йозеф Гочар. В междувоенния период Чехия е един от основните центрове на функционализма и сюрреализма, там възникват оригиналните чешки авангардни направления поетизъм и артифициализъм. Прага, която до този момент живее в сянката на Виена и Будапеща, бързо се променя в модерна европейска метрополия.

В период, когато в съседните страни постепенно на власт настъпват фашистки и подкрепящи фашизма режими, Чехословакия остава до 1938 преден пост на демокрацията, а след като Хитлер идва на власт - и убежище за много немски и австрийски емигранти, между които са известните творци братята Ман, Джон Хартфилд, Стефан Цвайг и Оскар Кокошка.

Чешката фотография, която в началото изостава от прогресивните течения в чешката живопис, скулптура и музика, бързо достига международно ниво чрез творбите на своите най-добри представители. В междувоенния период в Чехословакия възникват много фотографски творби, които не са само обикновена имитация на чужди образци от Франция, Германия, Съветския съюз или САЩ, а изразително допринасят за развитието на художествената фотография. Някои от тях едва неотдавна получиха своето признание.

Работите на Франтишек Дъртикол, Ярослав Рьослер, Яромир Функе и Еуген Вишковски не са изолирани от чешката междувоенна фотография. Други забележителни модерни творби са създадени от Индржих Щирски, Франтишек Вобецки, Йозеф Судек, Мирослав Хак, Вилем Райхман, Вацлав Зикмунд и много др. По време на немската окупация през Втората световна война и след настъпването на комунистическия тоталитаризъм през 1948 авангардното изкуство е потиснато, а неговите творци са задържани и преследвани.

Признаването отвън на пионерите в чешката модерна фотография става постепенно - въпреки че работи на Дъртикол и Функе са показвани в известни галерии и музеи още през 70-те години, първата монография на Ярослав Рьослер излиза чак през 2001 г., а Еуген Вишковски все още очаква цялостно международно признание."

_________________________________________

Франтишек Дъртикол (1883, Пршибрам - 1961, Прага).

Завършва Научно-изследователския институт за фотография (Lehr- und Versuchanstalt für Photographie) в Мюнхен (1901-1903). През 1907 - 1909 има собствено фотоателие в Пршибрам, от 1910 до 1935 управлява престижно студио за портретна фотография в Прага. Автор е на портретите на много популярни личности, но най-известен е със своите актове, в които е видно развитието от сецесионен пикториализъм и символизъм към модерна фотография, реагираща на различни авангардни течения. В последния етап на своята фотографска работа създава композиции от изрязани фигури с издължени форми, символично изразяващи различни теми от будизма.

През 20-те и 30-те години получава редица престижни награди на фотографски прегледи, има много самостоятелни изложби в Европа и САЩ, излизат публикациите му Le nus de Drtikol (Libraire des arts décoratifs, Париж, 1929) и "Жена в светлината" (Žena ve světle, E. Beaufort, Прага, 1938). През 1935 затваря своето студио и се занимава с живопис и пропагандиране на будизма. След години на пренебрегване неговите творби са международно преоткрити през 70-те години на ХХ век.

Яромир Функе (1896, Скутеч - 1945, Прага).

Не завършва обучението си по медицина, право и история на изкуството. Интензивно се занимава с фотография от началото на 20-те години. От 1931 преподава фотография в Професионалното училище и Училището за художествени занаяти в Братислава, от 1935 до 1944 заедно с Йозеф Ем е преподавател във фотографския отдел на Държавното училище за графични изкуства в Прага.

Член е на Фотоклуб Прага (Fotoklub Praha), Чешката фотографска общност, Кино-фотографската група на ляво ориентираните интелектуалци в организацията "Ляв фронт" и на Съюза на изящните художници "Манес". В периода 1939 - 1941, заедно с Йозеф Ем, е редактор на ежемесечника "Fotografický obzor". Подготвя няколко портфолиа за пражките църкви и книги за градовете Лоуни и Колин. В творбите си оригинално развива концепции на редица авангардни направления. Забележителна е и неговата публицистична и организаторска дейност.

Ярослав Рьослер (1902, Смилов - 1990, Прага).

През 1917-1920 се обучава в пражкото фотостудио на Франтишек Дъртикол, където с малки прекъсвания работи като асистент чак до 1925. През 1923 като единствен професионален фотограф е приет в авангардната група "Devětsil". В периода 1926 - 1926 и след това от 1927 до 1935 живее в Париж, където работи в няколко студиа за рекламна фотография. От 1936 до 1951 управлява свое ателие в Прага, по-късно след извършената от комунистите национализация чак до 1964 е служител.

Той е един от пионерите на абстрактната и конструктивистичната фотография, занимава се и с колажи, рисунки и фотограми. Към експерименталната свободна творба се връща отново през 50-те години.

Еуген Вишковски (1888, Двур Кралове над Лабем - 1964, Прага).

Първия фотоапарат получава от баща си през 1902. През 1910 завършва обучението си по немски, френски и психология във Философския факултет на Карлово- Фердинандовия университет в Прага (днешния Карлов университет). В годините 1910 - 1912 преподава в гимназии в Прага, от 1912 - в Държавната реална гимназия в Колин, в периода 1937 -1948 е отново в Прага.

Сериозните му занимания с фотография започват в средата на 20-те години във фотоклуб в Колин. Участва в няколко значими изложби, между които е и Международната изложба на фотографията в Прага през 1936. В началото се повлиява предимно от теми на стила Neue Sachlichkeit (Нова вещественост), в творбите от 30-те години вече се усеща влиянието на конструктивизма и функционализма, по-късно и сюрреализма. Публикува изключително важни и оригинални теоретични статии.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анастас Дудулов и неговото време - 130 години от рождението на скулптора

Изложбата може да се види от 7 декември 2021 до 20 февруари 2022 г.

Банкси превръща сграда на затвор в център по изкуства

Шаблонът, който ще бъде продаден, е изложен в музея и художествена галерия на Бристол от началото на месеца

Френски скулптор създава монумент на ядрения синтез

Учени от 35 страни работят по изграждането на най-големия в света реактор за управляем термоядрен синтез в Южна Франция

"Баухаус" стана музей на годината в Германия

Сегашната концепция на изложението логично не се фокусира върху световноизвестните постановки за изкуство и дизайн, а върху дейности за преподаване и учене, като набляга на творческия процес, а не на мита на Баухаус" - обоснова се журито

"Пространството се сгъва и разгъва" в "Посока юг" на Греди Асса

Може да се види от 8 до 30 декември 2021 г. в Галерия "Ракурси"

Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни

Изложбата е от 7 до 20 декември 2021 г. в Галерия "Академия", ул. "Шипка" 1