Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Картини, поразяващи с пронизващото чувство за отсъствие

АРТ

Картини, поразяващи с пронизващото чувство за отсъствие

Варненската арт галерия "Ларго" представя "Несъвършенството на времето" - изложба на големия италиански художник Фабио Калвети

„Tempo Imperfetto”, изложба на Фабио Калвети, Италия в арт галерия "Ларго" - Варна

На 17 май, сряда, от 18:30 часа, в присъствието на Фабио Калвети изложбата ще бъде открита официално от известния френски изкуствовед, изследовател на неговото творчество и главен редактор на списание Univers des Arts Тибо Жосе.

След 130 самостоятелни изложби в най-престижните галерии в Токио, Рим, Милано, Венеция, Флоренция, Париж, Ню Йорк, Женева, Амстердам, Мелбърн, родния Черталдо и още над 50 града по целия свят, Калвети за първи път ще представи творчеството си в България.

Заглавието на експозицията е "Tempo Imperfetto" или "Несъвършенството на времето", както е назован и новият цикъл картини на автора, създаден специално за двете му изложби в България - в галерия "Сезони" в София и в галерия "Ларго" във Варна.

За художника и за предстоящите му изяви у нас известният френски изкуствовед, главен редактор на списание Univers des Arts и изследовател на творчеството на Калвети Тибо Жосе, пише:

"... Последната серия от творби на Фабио Калвети, създадена във връзка с изложбата му в България, поразява с пронизващото я чувство за отсъствие, както течението кара празна стая да потръпва. Отпътуването, отдалечаването, раздялата са невидимите структуриращи елементи на тези нови творби с непосредствено, но благородно сдържано въздействие."

В колекцията от десет творби, които Калвети е подготвил специално за варненската публика, ще открием основните теми, вълнуващи твореца през последните години - за самотата и отчуждението, за празнотата и отекването й в човешката душа.

Фабио Калвети е роден през 1956 г. в Черталдо, близо до Флоренция. През 1978 г. завършва Академията за изящни изкуства във Флоренция, където учи при Фернандо Фарули, който включва Калвети заедно с още няколко избрани свои студенти в извън академични занимания по рисуване и живопис, които им осигуряват контакт с различни социални реалности. През 80-те години художникът навлиза в етап на експериментиране с техники, материали и повърхности, който продължава почти десет години. Той изоставя работата с масло върху платно, елиминира цвета и се посвещава на рисунката, особено с графит, като се връща повторно към работата с масло и акрил, за да усъвършенства сложната техника, която най-добре отговаря на неговите нужди.

Неговите теми са неизменно човешки, с фокус върху вътрешния анализ и трудностите в комуникацията, създадени от все по-бързите социални трансформации. През този период се оформят и неговите основни художествени модели, повлияни от концепцията на Едуард Хопър за изолацията и самотата на съвременния човек и проницателното "мълчание" на Марио Сирони. Новите творби на Калвети са незабавно оценени и той започна период на участие в групови изложби.

През 1987 г. в SIAC във Флоренция критикът Томазо Палоша го включва в "Зелена вълна" - селекция от млади италиански художници. През 90-те години на миналия век следват първите самостоятелни изложби на художника, особено извън Италия - в Европа, Япония и САЩ. Тогава започват дългосрочните отношения на Калвети с галерия Shiraishi в Токио и галерия Schortgen в Люксембург. Участва в арт изложения в Женева, Амстердам, Страсбург, Гент, Хага и Кортрийк. В резултат на натрупания опитв международните му изяви, неговата работа започва да намира публика в Италия, което води до големи самостоятелни изложби в Черталдо (Palazzo Pretorio) и Генуа (галерия Guidi) през 1997 г., Ерколано (Villa Campolieto, 1999) и Неапол (Casina Pompeiana, 2000) , Дебютът му в Милано е в галерия Artesanterasmo през 2003 г, където се представя отново през 2006 и 2008 г..

Междувременно Фабио Калвети продължава да показва своята работа в международни изложения и да представя свои самостоятелни изложби в чужбина, като тези в Париж в края на 2006 г. и Сарасота, Флорида през 2006 и 2008 година. Работата на Калвети фокусира интензивен галериен интерес, в резултат на което той реализира престижни самостоятелни изложби в Градския художествен музей в Куанджу (Южна Корея), Шинджуку Парк Тауър в Токио, Галерия Медичи в Сарасота (Флорида, САЩ), Галерия Saint-Hubert в Лион, Националния музей (Palazzo Venezia) в Рим, Галерия Tournemine в Париж, Националната библиотека Марчиана във Венеция и много други места.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Биеналето във Венеция: Големите теми като екология, расизъм и сексизъм

Темата беше "Млякото на мечтите", вдъхновена от книгата на Леонора Кънингам, а куратор на общата екпозиция бе Чечилия Алемани

Галерия "Графикарт" и Онник Каранфилян с новата му изложба "Outlet - OK?"

Може да се види от 1 декември 2022 г. до 15 януари 2023 г.

Галерия КО-ОП представя проекта To touch at the edge

Изложбата е от 2 до 19 декември

"Родени от любов" от Румяна Вачева в Галерия "ЛИК"

Изложбата е от 30 ноември до 20 декември 2022 г.

"Вятърът в крилата ми" от Ангелина Павлова

Изложбата е от 2 декември 2022 до 7 януари 2023, СБХ - Шипка 6, зала 1В

TimeHeroes отбелязва Международния ден на доброволеца с изложба пред Народния театър

Кадрите включват 27 истории на доброволци, заснети от фотографа Денислав Стойчев