Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Интимно" със световноизвестния художник Румен Рачев

ДУША В ЦВЯТ

"Интимно" със световноизвестния художник Румен Рачев

На 21 март /вторник/ от 18:00 ч. в галерия "Видима"

"Джаз" (Източник: Галерия "Видима")

Още

Новият изложбен сезон в Галерия "Видима" започва с представяне на известния художник Пламен Легкоступ

Новият изложбен сезон в Галерия "Видима" започва с представяне на известния художник Пламен Легкоступ

Ценителите на модерното изкуство могат да присъстват на една романтична среща с творчеството на виртуозния художник Румен Рачев.

В експозицията озаглавена "Интимно" Румен Рачев ще разкрие пред гостите душата си в цвят и форма с най-новите си живописни платна и рисунки, някои от които непоказани до момента и създадени специално за пространството ни.

Уникален и неповторим в своят стил, Румен Рачев е покорил някои от най-известните галерии по света, преди да се завърне в България, за да сподели с нас най-интимните свои душевни преживявания, които оживяват в неговите рисунки и живописни картини.

Галерия "Видима"

Авторът живее близо 20 години в Германия, където разгръща мащабите на таланта си, успешно печели доверието на местните арт критици, а от там достига почти до всяка точка на земното кълбо. От 1988 г. има десетки самостоятелни изяви в Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Белгия, Финландия, Швеция, Русия, САЩ.

Негови творби могат да бъдат видени в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, в постоянната графична сбирка на Нюйоркската обществена библиотека, националната ни галерия в София, както и в много други обществени и частни колекции, сред които и тази на банка "Ротшилд" в Цюрих.

"Черна красота" (Източник: Галерия "Видима")

Румен Рачев е роден в китното пазарджишко градче Белово, в полите на Родопите. Учителите и родителите му забелязват от рано любовта към рисуването и го подкрепят напълно в това отношение. Завършва Художествената гимназия в София, а след това и Художествената академия със специалност "Илюстрация и оформление на книгата", където развива графичната си и рисувална техника, които по прекрасен начин се трансформират по-късно в живописната му работа.

Още

Галерия "Видима" представя "Колористични импровизации" от Любен Генов

Галерия "Видима" представя "Колористични импровизации" от Любен Генов

Румен Рачев довежда способността си да се изразява с цветовете до изключително високо ниво, като създава стил, който е абсолютно разпознаваем и в същото време неподражаем. Творбите му се отличават с цветна експлозивност, еклектичност в стилово отношение и съвременна психологичност, което като обща визия го доближава много повече до модерните западни художници.

Румен Рачев предлага висок стил, изключително майсторство, оригинални решения и авторски техники. Но не в това се крие тайната на неговият успех. Космополитен като човек и изключително искрен като творец, Румен Рачев драматургично пресъздава в картините си сцени, в които главната роля е дадена на обикновеният човек от нашето време. Именно тази откровеност докосва струните на сърцето, както лек бриз разхлажда в гореща лятна вечер.

"Луна над града" (Източник: Галерия "Видима")

Един от верните почитатели на изкуството на Румен Рачев е световният цигулар Найджъл Кенеди, който дори го помолил да нарисува обложка за един от неговите албуми. Приятелството им се крепи вече 25 години и от другата страст на художника, която е и основен задвижващ елемент на неговото вдъхновение, а именно музиката. Румен Рачев обожава джаз и блус, не може да работи без музикален фон, електрическата китара е част от творческият арсенал в неговото ателие, а струнните му импровизации са също толкова лирични и колоритни, както и тези на платното.

За да се докоснете лично до автора и магията на неговото изкуство, заповядайте на 21-ви март/вторник/ от 18:00 ч. в галерия "Видима".

Още

Иван Димов - юбилейна изложба в Галерия "Арте"

Иван Димов - юбилейна изложба в Галерия "Арте"

Още

Да откриеш своята светлина от Петър Пиронков в Галерия "Анел"

Да откриеш своята светлина от Петър Пиронков в Галерия "Анел"

Още

Националната галерия представя Чапкънов, Алхимикът

Националната галерия представя Чапкънов, Алхимикът

Още

Арт Галерия Ларго представя Татяна Харизанова "На седем места в седем дни"

Арт Галерия Ларго представя Татяна Харизанова "На седем места в седем дни"

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Министър Найден Тодоров пред Dir.bg: Венецианското биенале ни помага да лекуваме травмите си

Министърът на културата откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

"Кислород" от Боби Коруджиков

Изложба стъкло от 22 април до 10 май 2024 г. в Галерия - книжарница "София Прес"

Берлин отбелязва 250-ата годишнина от рождението на художника Каспар Давид Фридрих с голяма изложба

Каспар Давид Фридрих е считан за най-известният майстор на германската романтична живопис. Експозицията ще продължи до 4 август

Музеят "Ван Гог" в Амстердам отбелязва 150-ата годишнина на импресионизма с ретроспективна изложба

"Да живее импресионизмът!" ще покаже най-значимите творби на френския импресионизъм от музеи и частни колекции в Нидерландия

P.S. - живопис от Милко Божков на "Шипка" 6

Изложбата е от 18 април до 24 май 2024 г.