Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хореографирайки града с Виктор Рубан - Ларгото като сцена за танц и култура

МАГИЯТА НА ТАНЦА

Хореографирайки града с Виктор Рубан - Ларгото като сцена за танц и култура

Украинският хореограф и режисьор е в София по покана на Sofia Art Projects

Виктор Рубан (Източник: Facebook страница)

ХОРЕОГРАФИРАЙКИ ГРАДА - презентация на пърформативния и общностен проект на Виктор Рубан, специално създаден за Sofia Art Projects: Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии

Разговор с артиста, представяне на документация, танцов пърформанс, уъркпшоп), петък, 18 юни, 18:30 ч. под стъклените куполи на Ларгото (на английски език)

Източник: Sofia Art Projects

Виктор Рубан е украински артист, работещ с движение, който беше поканен да участва в изложбата "Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии" с пърформативна активация на пространството на Ларгото.

За младежите Ларгото не е толкова място на памет и история, колкото арена за танц и пърформанс. Те често използват пасажа на ЦУМ с неговите огледални витрини като пространство за репетициина своите танцови хореографии, които впоследствие се прехвърлят онлайн под формата на ТикТок видеа и "рийлове" в Инстаграм.

През последната седмица Виктор Рубан се среща и разговаря с различни групи тинейджъри на място и изследва тяхното отношение към пространството на Ларгото. Пита ги за танца, страстта им към к-поп културата и каква роля играе мястото за тяхната хореография.

Виктор Рубан (Източник: Facebook страница)

Дали мястото хореографира младежите или те хореографират него и така влияят върху движението на самото Ларго?

Как социалните медии днес хореографират и формират култура на движение от ново поколение на това място? Това интимно място ли е? Или е публично? Какво е общото му със спектакъл и спектакулярно?

Кулминацията на работата на Виктор Рубан на място в София ще бъде на 18 юни от 18:30 ч. в хибриден формат между разговор с артиста, презетнация на видео документация от проекта, пърформанс и уъркшоп с младежите наоколо, за да споделят своята култура с публиката и посетителите на изложбата.

Източник: Sofia Art Projects

Събитието ще бъде предпоследно в програмата на първото издание на Sofia Art Projects: Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии с куратори Весела Ножарова, Вера Млечевска и Десислава Димова. Изложбата продължава до 20 юни, включва още сайт-спесифик, светлинни, скулптурни и видео инсталации на Ларгото - под стъклените куполи и в подлезите под "Независимост".

Повече за Виктор Рубан

Виктор Рубан е хореограф, изследовател, режисьор, изпълнител, танцьор, педагог, продуцент и треньор. Работи по проект в Украйна и в чужбина. Генерален директор на Ruban Production ITP Ltd., програмен директор и съосновател на международна танцова платформа "Impulse of transformation", и художествен ръководител #KyivDanceResidency - платформа за международно изкуство и изследвания, базирани на движение, както и проучвания в соматични, танцови и перформативни практики.

Виктор Рубан (Източник: Facebook страница)

Вдъхновен от произведенията на Jaques Ranciere, Roland Barthes, John Dewey и Franko "Bifo" Berardi. В художествената си работа изследва връзките между хореографските, поетичните и кинематографичните методи.

Експериментира с различни начини за включване на непрофесионална публика в процеса на създаване и изследва действителните практики на медиация между съвременни художници и тяхната публика. Работи и сътрудничи с много художници и групи художници: Франция-Германия - Celia Ström, международна група художници K.O.M.P.O.S.T; Германия - Алиса Бергер, Антон Кац, Бен Й. Рипе, Tatraum Projekte Schmidt; Ливан - Рима Марун и Аурелиен Зуки; Холандия - Даян Елшоут; Норвегия - Мартин Лервик; Полша - Рената Пиотровска; Португалия - Дейвид Маркес, Жоао дос Сантос Мартинс и Жоао и други.

Повече информация ТУК  

Sofia Art Projects е проект на фондация "Изкуство - дела и документи" с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, както и с подкрепата на Столична община, Регионален историески музей - София, Посолство на САЩ в България и Австрийско посолство.

Медиен партньор: Impressio.dir.bg, Jasmin.bg. Със специални благодарности за Derida Dance Company, които подкрепиха Виктор Рубан в създаването на проекта му.

Още

Телепорт - паралелен пърформанс в два свята

Телепорт - паралелен пърформанс в два свята

Още

"Защо в море от информация давиш се от тишината" - сетивен онлайн пърформанс на Георги Налджиев

"Защо в море от информация давиш се от тишината" - сетивен онлайн пърформанс на Георги Налджиев

Още

"Под булото на съзнанието" - пърформанс на Биляна Вучкова

"Под булото на съзнанието" - пърформанс на Биляна Вучкова

Още

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

bTV откри фотографска изложба "Другата страна"

Проектът е част от поредицата "bTV разказва" на Радиана Божикова и е посветен на условията на живот и правото на достъп до образование на децата в Уганда

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.