Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хореографирайки града с Виктор Рубан - Ларгото като сцена за танц и култура

МАГИЯТА НА ТАНЦА

Хореографирайки града с Виктор Рубан - Ларгото като сцена за танц и култура

Украинският хореограф и режисьор е в София по покана на Sofia Art Projects

Виктор Рубан (Източник: Facebook страница)

ХОРЕОГРАФИРАЙКИ ГРАДА - презентация на пърформативния и общностен проект на Виктор Рубан, специално създаден за Sofia Art Projects: Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии

Разговор с артиста, представяне на документация, танцов пърформанс, уъркпшоп), петък, 18 юни, 18:30 ч. под стъклените куполи на Ларгото (на английски език)

Източник: Sofia Art Projects

Виктор Рубан е украински артист, работещ с движение, който беше поканен да участва в изложбата "Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии" с пърформативна активация на пространството на Ларгото.

За младежите Ларгото не е толкова място на памет и история, колкото арена за танц и пърформанс. Те често използват пасажа на ЦУМ с неговите огледални витрини като пространство за репетициина своите танцови хореографии, които впоследствие се прехвърлят онлайн под формата на ТикТок видеа и "рийлове" в Инстаграм.

През последната седмица Виктор Рубан се среща и разговаря с различни групи тинейджъри на място и изследва тяхното отношение към пространството на Ларгото. Пита ги за танца, страстта им към к-поп културата и каква роля играе мястото за тяхната хореография.

Виктор Рубан (Източник: Facebook страница)

Дали мястото хореографира младежите или те хореографират него и така влияят върху движението на самото Ларго?

Как социалните медии днес хореографират и формират култура на движение от ново поколение на това място? Това интимно място ли е? Или е публично? Какво е общото му със спектакъл и спектакулярно?

Кулминацията на работата на Виктор Рубан на място в София ще бъде на 18 юни от 18:30 ч. в хибриден формат между разговор с артиста, презетнация на видео документация от проекта, пърформанс и уъркшоп с младежите наоколо, за да споделят своята култура с публиката и посетителите на изложбата.

Източник: Sofia Art Projects

Събитието ще бъде предпоследно в програмата на първото издание на Sofia Art Projects: Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии с куратори Весела Ножарова, Вера Млечевска и Десислава Димова. Изложбата продължава до 20 юни, включва още сайт-спесифик, светлинни, скулптурни и видео инсталации на Ларгото - под стъклените куполи и в подлезите под "Независимост".

Повече за Виктор Рубан

Виктор Рубан е хореограф, изследовател, режисьор, изпълнител, танцьор, педагог, продуцент и треньор. Работи по проект в Украйна и в чужбина. Генерален директор на Ruban Production ITP Ltd., програмен директор и съосновател на международна танцова платформа "Impulse of transformation", и художествен ръководител #KyivDanceResidency - платформа за международно изкуство и изследвания, базирани на движение, както и проучвания в соматични, танцови и перформативни практики.

Виктор Рубан (Източник: Facebook страница)

Вдъхновен от произведенията на Jaques Ranciere, Roland Barthes, John Dewey и Franko "Bifo" Berardi. В художествената си работа изследва връзките между хореографските, поетичните и кинематографичните методи.

Експериментира с различни начини за включване на непрофесионална публика в процеса на създаване и изследва действителните практики на медиация между съвременни художници и тяхната публика. Работи и сътрудничи с много художници и групи художници: Франция-Германия - Celia Ström, международна група художници K.O.M.P.O.S.T; Германия - Алиса Бергер, Антон Кац, Бен Й. Рипе, Tatraum Projekte Schmidt; Ливан - Рима Марун и Аурелиен Зуки; Холандия - Даян Елшоут; Норвегия - Мартин Лервик; Полша - Рената Пиотровска; Португалия - Дейвид Маркес, Жоао дос Сантос Мартинс и Жоао и други.

Повече информация ТУК  

Sofia Art Projects е проект на фондация "Изкуство - дела и документи" с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, както и с подкрепата на Столична община, Регионален историески музей - София, Посолство на САЩ в България и Австрийско посолство.

Медиен партньор: Impressio.dir.bg, Jasmin.bg. Със специални благодарности за Derida Dance Company, които подкрепиха Виктор Рубан в създаването на проекта му.

Още

Телепорт - паралелен пърформанс в два свята

Телепорт - паралелен пърформанс в два свята

Още

"Защо в море от информация давиш се от тишината" - сетивен онлайн пърформанс на Георги Налджиев

"Защо в море от информация давиш се от тишината" - сетивен онлайн пърформанс на Георги Налджиев

Още

"Под булото на съзнанието" - пърформанс на Биляна Вучкова

"Под булото на съзнанието" - пърформанс на Биляна Вучкова

Още

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии

Сдружение призовава държавата да купи родната къща на Димитър Талев

От сдружението "Куберовъ воинъ" призоваха държавата да купи родната къща на Димитър Талев в Прилеп и тя да стане музей

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Представяне на книжката „Госпожо архитект,“

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят книжка, посветена на първите жени архитектки в България. Събитието ще бъде съпроводено и от дискусия на тема история на архитектурата

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага