Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Георги Баев - изпепеляващата страст

100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО

Георги Баев - изпепеляващата страст

Изложбата ще бъде открита на 21 март от 18:00 ч. в Галерия "Академия"

Георги Баев, 80-те години (Личен архив)

Оценявайки високо постиженията на живописеца община Бургас в партньорство с Национална художествена академия организират ретроспективна изложба "Георги Баев. 100 години от рождението на художника" посветена на значимата годишнина.

Тя ще бъде открита на 21 март от 18:00 ч. в Галерия "Академия".

Изложбата ще бъде открита на 21 март от 18:00 ч. в Галерия "Академия"

По време на откриването на изложбата Детски хор "Милка Стоева" при Младежки културен център - Бургас, под диригентството на Мариета Секлемова и Лили Бедросян, клавирен акомпанимент Миглена Славова, ще изпълни композиции на Петър Льондев, Николай Кауфман и Георги Петков. Със своята 75-годишна история и днес Детски хор "Милка Стоева" продължава да прославя страната ни, следвайки традициите, положени от неговия създател Борис Ибришимов и продължени от дългогодишния диригент на състава Милка Стоева.

1945 г. Като студент в Художествената академия (Личен архив)

Георги Баев е знаково и емблематично име, свързано най-вече с пейзажната живопис от втората половина на ХХ век. Роден е през 1924 г. в Бургас. Завършва Националната художествена академия (1949), специалност "Живопис" при професорите Илия Петров и Дечко Узунов.

В настоящата изложба са включени 42 творби, които проследяват различни периоди в неговото творчество - от най-ранните графики от 50-те години на ХХ век ("Момче" 1957, "Рисунка" 1957, "Ателието"), до 60-те години на ХХ век, когато Баев категорично избира живописта за свое творческо верую ("Утро" 1962, "Лодки" 1963).

Не са пропуснати и творбите "Пролетни нощи" (1966), "Пране" и "Край колодрума" (1967), които професор Аксиния Джурова определя като: "емблематични за развитието на българското изкуство тогава и днес".

1947 г. Като студент в Художествената академия (Личен архив)

В края на 60-те и началото на 70-те Георги Баев се отдалечава от пряко копиране на натурата, ориентира се към абстрактния лиризъм и условността на пейзажния фрагмент ("Мрежи" 1974, "Пейзаж в синьо" 1975, "Плаж" 1979).

Още

20 години без Христо Фотев, но с поезията му завинаги!

20 години без Христо Фотев, но с поезията му завинаги!

Към най-зрелия му период спадат 70-те и 80-те години на ХХ век, време на динамична творческа активност. Морето става основна тема в творчеството му. Морският пейзаж на Баев изпъква сред множеството традиционни интерпретации на темата от други български маринисти с неочаквано ярък и наситен колорит, с обобщени и изчистени форми. Платната на Баев създават усещане за статичната красота на морето, за близостта на така мечтания хоризонт.

Изпепеляващата страст, с която Баев работи идва от огнената мощ: през 1983 г. е подпалено ателието му унищожени са стотици творби. Обгорелите платна, оцелели след пожара напомнят, че смелостта във всяко време е изпитание. В пряк отзвук на действителността постепенно творбите на Баев стават драматични, появява се фигурата, тревогата за човека. Цветовете са плътни и наситени, носят силно психологическото звучене.

Баев вече не рисува лодки и море, небе..., защото с тях е казал това което е необходимо, Баев е променен: "Този пожар ме разтърси така, че след това направих най-хубавата си изложба и то само за седем месеца...Когато съм разгневен и отчаян най-много работя". Тази изложба е поводът през 1986 г. Баев да стане носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуство. Представен е в 34-томния речник за изкуство на лондонското издателство "Макмилън".

В настоящата изложба са експонирани картини от цикъла "Спомен" и серията "Бариери".

Баев около 1992-96 (Личен архив)

Достигнал до мъдростта на остаряването, той се примирява със себе си и със света и се връща към оптимизма и светлината в по-ранното си творчество, но вече обогатено от живота светоусещане.

Георги Баев е депутат в VII Велико народно събрание (1990 - 1991 г.).
Умира на 18 февруари 2007 г. в Бургас.

В експозицията са включени творби от фонда на Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" и от колекцията на семейството.

Д-р Людмила Кутиева

Изложба ГЕОРГИ БАЕВ - 100 години от рождението на художника от 21 март до 15 април 2024
Откриване: 21 март 2024 г., 18:00 часа
Галерия "Академия", ул. "Шипка" 1, София

Още

"Хроники на съзерцанието" от Маня Вапцарова в Галерия "Стубел"

"Хроники на съзерцанието" от Маня Вапцарова в Галерия "Стубел"

Още

Музеят на Пикасо в Париж представя нова изложба и почита художничката Франсоаз Жило

Музеят на Пикасо в Париж представя нова изложба и почита художничката Франсоаз Жило

Още

Пейзажите на Вера Недкова и Калия Калъчева

Пейзажите на Вера Недкова и Калия Калъчева

Още

Галерия "Париж" открива новия сезон с "Пейзажи и натюрморти" на Руслан Котев

Галерия "Париж" открива новия сезон с "Пейзажи и натюрморти" на Руслан Котев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

ФРЕЙМИНГ - еротичната фотоизложба на Веселин Боришев

Откриването е на 16 април 2024 в 18:00 ч. в Галерия Топлоцентрала - Куб

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

"Проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно", пясни ръководителят на строителния проект - Филип Жост

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Нови витражи в катедралата "Нотр Дам" в Париж ще се появяват не по-рано от 2026 година

Дирекцията, отговорна за възстановяването на храма след опустошителния пожар преди пет години, обяви конкурс за проекти за новите витражи