Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галерия Арте представя скулптури от Кирил Мескин

ВАРИАЦИИ В КАМЪК

Галерия Арте представя скулптури от Кирил Мескин

Изложбата е от 15 до 28 ноември 2023 г.

Кирил Мескин (Източник: Галерия "Арте")

Още

Галерия "Арте" отбелязва с изложба 90-годишнината на Димитър Казаков-Нерон

Галерия "Арте" отбелязва с изложба 90-годишнината на Димитър Казаков-Нерон

Кирил Мескин ни повежда към своите преживявания, организирани в цикли: "Сътворение", "Деструктура", "Спомен" и "Пътя на Светлината". Това са вариациите му в камък - неговият камък, открит за още от най-ранните му скулптори.

Това е природен къс, в който Кирил вгражда своята скулптура, следвайки го. Камък прорязан от жили и дамари, който може да се полира, за да се постигне пълна изразителност на материала. От първичната му недокосната експресивност до изящна цветност в топла гама - подход използван от Кирил в цялото му творчество. Природните особености на камъка се превръщат в пространствена организация на формата след умелата селекция на автора.

Източник: Галерия "Арте"

Така се стига до патента му - форми, които сякаш са опаковани от енергичните линии на прорязвания напомнящи природните каменни структури. Понякога Кирил се стреми да изрази състояния на космичната енергия - цикъла "Пътя на Светлината". Спомням си работата му в същата посока направена за парка на Юго Вутен в Белгия.

Женските глави от цикъла "Спомен", в които Кирил идеализира в изящност по характерния за него вкус, понякога "изригват" като скулптурата от древните периоди. Новият момент в изложбата - активното агресивно оцветяване на камъка с чисти цветове привнася острота, която ни изненадва и отваря непознати за скулптурата му до сега преживявания. Копнеж, стремеж към жизнерадост може би, обогатяване на собствената изразителност.

Динамичен, любопитен, неуморен Кирил Мескин стои категорично собствен в пъстротата на нашата скулптура днес.

Многогодишно! Честита изложба!

Проф. Емил Попов, ноември 2023

Кирил Мескин (Източник: Галерия "Арте")

За цветовете в творчеството на Кирил Мескин

Още

"Депо 80" от Станислав Памукчиев в галерия "АРТЕ"

"Депо 80" от Станислав Памукчиев в галерия "АРТЕ"

Творчеството на Кирил Мескин е хармоничното реализиране на единството между Дух и материя, високи духовни послания и преживявания, сътворение и споделянето му със света.

В последните му скулптури активно участват цветовете като ярки и отчетливи провокации. Те присъстват в пластичното изграждане на формата по нов начин и засилват индивидуалното възприятие на една различна, динамична цялост. Понякога деликатни - почти акварелни, понякога активни - наситени и плътни, понякога живописно структурирани спрямо моделирането на формата... те ни повеждат към непознато усещане, породено от неочакваната комбинация между камък и цвят.

Цветовете събуждат приглушени сетивности, натрупвани хилядолетия. Кодирани на дълбоко архетипно и интуитивно ниво, те присъстват у всеки от нас неосъзнато. А това изцяло резонира с вечността, която неизменно присъства в творчеството на Мескин. Като търсач на съкровища, той провижда в мрамора, кремъка, гранита, оникса, лабрадорита и извайва форми, съхранили в себе си тайните на времето като ехо от дълбоката безмълвна мъдрост на безвремието.

Ваятелството с камък е Божествено дело, в което малцина оцеляват и отстояват. Само високият дух има силата да превъзмогва живота, особено когато има безусловната подкрепа на най-близкия човек.

Още

Иван Димов - юбилейна изложба в Галерия "Арте"

Иван Димов - юбилейна изложба в Галерия "Арте"

Ще си позволя да поздравя тандема Кирил Мескин и Мария Мескин за целия им достоен, чист, духовен творчески и житейски път, в който заедно доказват, че светлината, която очертава посоките и сбъдва живота е в човека.

Пожелавам добра съдба на изложбата и всички, които я споделят!

Милкана Мескин, ноември 2023

Кирил Мескин (Източник: Галерия "Арте")

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Галерия Арте представя Кирил Мескин, скулптура
Изложбата е от 15 до 28 ноември 2023
Откриване на 15 ноември 2023 /сряда/ от 18.00 часа

Още

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Още

Вълнуващо живописване с хартия - "Пренасяме живота" от Йордан Парушев в Галерия "Арте"

Вълнуващо живописване с хартия - "Пренасяме живота" от Йордан Парушев в Галерия "Арте"

Още

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев  и неговата "Натура"

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев и неговата "Натура"

Още

Любен Генов и неговите "Хроматични вариации" - в Галерия "Арте"

Любен Генов и неговите "Хроматични вариации" - в Галерия "Арте"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стенопис на цар Симеон Велики, дело на Насимо, краси фасадата на едноименно училище в Търговище

Стрийт артистът определя стенописа като "поредната цветна тухла, която положихме в основата на проекта "Великата стена на България"

190 години от рождението на импресионистичния гений Едгар Дега

Познат е не само с картините си на изящни балерини, но и с творбите си на скулптор. Той е от тези творци, допринесли за оформянето на пейзажа на изобразителното изкуство през следващите години

Днес започва деветото издание на "Узана поляна фест"

"Узана поляна фест" традиционно се превръща в най-голямото събитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки участник да е придобил поне по един еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си

Феминистки проект, провокиран от Симон дьо Бовоар, представи визуалната артистка Дора Славова

В него тя разглежда един от най-сериозните проблеми на съвремието ни - контролът над възпроизводството на човека и хилядолетното напрежение между половете

Теодора Нишков за "тайните" на творческия си процес

Фотографката вдига още малко завесата от работата си по проекта цикъла "100 запечатани от времето" (Строители на съвременна България), който има за цел създаването на визуална памет за хората, които полагат достойни усилия за нас и са едно от богатствата в културния и обществен живот на България

Картина, останала скрита 400 години, стана обложка на албум

Специалистите смятат, че картината на Йоан Кръстител е на около 400 години и вероятно е била част от олтар