Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Доц. Христо Попов е новият директор на Националния археологически институт с музей

НАИМ

Доц. Христо Попов е новият директор на Националния археологически институт с музей

На 2 декември изтече вторият и последен мандат на доц. д-р Людмил Вагалински

Новият директор на НАИМ - доц. д-р Христо Попов (Снимка: Булфото)

Още

Археологът Людмил Вагалински, чийто екип откри римската статуя на Хераклея Синтика пред Dir.bg

Археологът Людмил Вагалински, чийто екип откри римската статуя на Хераклея Синтика пред Dir.bg

На 2 декември изтече вторият и последен мандат на доцент д-р Людмил Вагалински (декември 2010 - декември 2018) като директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

На свое заседание, проведено на 8.11.2018 г., Управителният съвет на Българската академия на науките избра за нов директор на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Христо Димитров Попов, съобщават от институцията. Неговата програма за управление и развитие на НАИМ бе одобрена с убедително мнозинство от Общото събрание на НАИМ при БАН на заседание, проведено в края на м. септември 2018 г.

Доц. Христо Попов има магистърска степен по история, специализации по стара история, палеобалканистика, тракология и археология от СУ "Св. Климент Охридски". В периода 1996-2000 г. е бил редовен докторант в Секция за тракийска археология на НАИМ при БАН. От 2001 г. е доктор, с тема на дисертацията "Урбанизация във вътрешните райони на Тракия и Илирия през VІ-І в. пр. Хр." и научни ръководители доц. д-р Мечислав Домарадски † и проф. д-р Петър Делев. Бил е стипендиант на Австрийската програма за академичен обмен през 1999 г., със специализация по темата на дисертацията в Института за класическа археология на Виенския университет (научен домакин проф. д-р Вернер Йобст). През 2003-2004 г. е стипендиант на фондации Херти и Александър фон Хумболдт (стипендия за млади учени "Роман Херцог"); специализация по археометалургия в Семинара за пра- и ранна история на Вестфалския университет, Мюнстер, Германия (научен домакин проф. д-р Албрехт Йокенхьофел) и в Немския музей за минно дело, Бохум.

Доц. Попов работи в Секцията за тракийска археология от края на 2000 г. През 2001-2002 г. е бил секретар на секцията, в периода 2004-2005 г. е бил зам. научен секретар на НАИМ при БАН, а в периода 2006-VI.2007 г. и.д научен секретар на института. В периода 2004-2005 г. е бил и.д. пом.-директор на НАИМ при БАН. От 2012 г. е доцент в НАИМ при БАН, в Секция за тракийска археология. През 2015 г. е назначен за зам.-директор на НАИМ при БАН.

Доц. Попов е специалист по селищна археология и археология на минното дело и използването на минерални ресурси през различни исторически периоди.

Основните му публикации са свързани със селищните модели, закономерностите в развитието и характеристиките на селищното устройство на тракийските територии, както и с добива и обработката на метали в древността.

Бил е научен ръководител на проучванията на различни археологически обекти - разкопките на ямното поле от ранната желязна епоха и селище от ранното Средновековие при с. Капитан Андреево, община Свиленград в периода 2005-2007 г., на селището от късната бронзова и ранната желязна епохи в м. Куш кая при с. Вълче поле, община Любимец през 2005-2007 г., проучванията на следите от античен рудодобив и металодобив в района на с. Вълче поле, община Любимец през 2005, 2008 и 2009 г., проучванията на антично селище в землището на с. Скобелево, община Сливен в периода 2008-2010 г и др.

През последните години основната му научна работа е свързана с широкоплощно геофизическо изследване на селищни обекти от различни исторически периоди, както и с регистриране и изследване с помощта на различни интердисциплинарни методи на древни рудници на територията на Родопите и Средна гора.

Новият директор на НАИМ - доц. д-р Христо Попов заедно с Албрехт Йокенхьофел от Музея на изкуствата във Виена, пресконференция за изложбата „Злато и бронз от Източните Балкани през бронзовата епоха" (Снимка: Булфото)

Още

„Първото злато. Ада тепе” е изложба №1 за 2017г.

„Първото злато. Ада тепе” е изложба №1 за 2017г.

Доц. Попов бе научен ръководител на проучването на древните рудни разработки от периода на късната бронзова епоха на западните склонове на Ада тепе, община Крумовград през 2005 г. От 2008 г. е научен ръководител на българо-немски археологически екип, който работи на територията на Източните Родопи и прави нови открития по проект, подкрепен от немската научна фондация "Александър фон Хумболдт". От 2010 до 2015 г. е ръководител на пълното спасително проучване на стария златодобивен рудник на Ада тепе - най-големият проект за проучване на отделен археологически обект в България, финансиран от частна фирма. В хода на проучванията е установено, че златодобивът на Ада тепе датира още от средата на II хил. пр. Хр. - времето на Микена и на Троя, което прави Ада тепе най-ранният известен до този момент златодобивен рудник в Европа.

Още

Виена очаква ”Първото злато” от Ада тепе

Виена очаква ”Първото злато” от Ада тепе

Доц. Попов е ръководител от българска страна на партньорски проект с Института за източна и европейска археология при Австрийската академия на науките (OREА-ÖAW) в областта на европейската археология на бронзовата и ранната желязна епохи за районите на Средиземноморието, Егея и Югоизточна Европа. Като основа за проекта се вземат резултатите от проучванията на Ада тепе през последните години.

Бил е куратор на изложбата "Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа", представена при изключителен интерес в Музея за история на изкуството във Виена през 2017 г., а също така и куратор на изложбата "Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха" в НАМ, която бе една от най-мащабните изложби, които НАИМ при БАН е организирал в последните години. В периода 2016-2018 г. той е организатор, научен ръководител, вкл. и куратор на по-важните изложби, които НАИМ при БАН е организирал.

Член е на редица организационни комитети за провеждането на важни научни конференции, като XIII международен конгрес по тракология "Древна Тракия: мит и реалност", проведен през м. септември, 2017 г. в гр. Казанлък.

През 2016 г. доц. Попов беше избран за член-кореспондент на Немския археологически институт. 

Коментирай 2

1/1

Новият директор на НАИМ - доц. д-р Христо Попов (Снимка: Булфото)

Новият директор на НАИМ - доц. д-р Христо Попов заедно с Албрехт Йокенхьофел от Музея на изкуствата във Виена, пресконференция за изложбата „Злато и бронз от Източните Балкани през бронзовата епоха" (Снимка: Булфото)

Календар

Препоръчваме ви

Вижте следите в материята от три талантливи дами

Изложбата на Антония Точка, Албена Димитрова и Мина-Анхела Игнатова е от 27 октомври 2020 до 15 януари 2021 г. в Къща музей "Вера Недкова"

Вандалски акт върху 63 произведения в най-известните музеи в Берлин

Злосторници са залели с маслена течност произведения на изкуството в Пергамския музей, в Новия музей, в Старата национална галерия, върху артефакти от 19 век, върху египетски саркофази и скулптури

Картина на Банкси бе продадена за 9,8 млн. долара на търг в Лондон

Това не е рекордна сума за работа на краля на уличното изкуство

Radar Festival - микс от изкуства, които се сливат в едно

RADAR FESTIVAL BEYOND MUSIC се завръща за седма година, този път от 23-ти до 25-ти октомври

Изложбата "Нахлуване в пейзажа" на Аделина Попнеделева: за невинността, която изгубваме като деца

"Попаднах в една градина, в която мечета, тигърчета и маймунки бяха разположени върху клоните на дърветата, под храстите, на тревата" казва за екзпозицията си проф. Аделина Попнеделева

Греди Асса показва над 70 картини за Франция

По думите му без Франция, Европа не би била това, което е