Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни

ПАЛИТРА ОТ ОБРАЗИ

Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни

Изложбата е от 7 до 20 декември 2021 г. в Галерия "Академия", ул. "Шипка" 1

Васил Колев – Vassillo На Данте I, (Източник: Галерия "Академия")

"Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни", Куратори: Аксиния Джурова и Пламен Петров

Изложбата е от 7 до 20 декември 2021 г. в Галерия "Академия", ул. "Шипка" 1

Вернисаж: 7 декември (вторник) от 18:00 часа

Галерия "Академия"

Емануела Ковач, Ода за един лавър (на Данте) I, 2021 (Източник: Галерия "Академия")

Галерия "Академия" към Националната художествена академия е домакин на изложбата "Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни", осъществена с любезното съдействие на Италиански културен институт, Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев", фондация "Елена и Иван Дуйчеви" и галерия "Графикарт".

Веселин Дамянов – VES Dante I, 2021 (Източник: Галерия "Академия")

Участници в изложбата са художниците Емануела Ковач, Димо Колибаров, Живко Мутафчиев, Онник Каранфилян, Бранко Николов, Людмил Георгиев, Васил Колев - Vassillo и Веселин Дамянов - Ves, които отдадени на текста и фигурата на Данте създадоха свои пластически прочити на впечатлението си от тази отговорна среща.

Още

Италия се прекланя пред Данте в деня на смъртта му

Италия се прекланя пред Данте в деня на смъртта му

Така седем столетия след смъртта на Данте, пред нас се разкрива палитра от образи, излезели изпод ръката на изявени майстори на графичното изкуство в България, които ни възвръщат към архетипните представи за устройството на мирозданието и извечните страхове и надежда за избавление. Представи, продължаващи да бележат и собственото ни съвремие, въпреки свръхдигиталното ни и о-без-въобразено настояще. Представи, от които като че ли имаме все по-живо нужда. За да можем да се възвърнем към себе си в общението си с Демиурга.

Бранко Николов Разговор с Данте… продължаващ и до наши дни I, 2021 (Източник: Галерия "Академия")

Проектът е част от тържествата по повод 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери и представлява значим пример за междукултурните отношения на Италия и България.

"Божествена комедия" на Данте не просто пресъздава метафорично вечното екзистенциално човешко пътуване от живота през смъртта към вечния живот, кодифицирано от християнската религия като път към богопознанието и спасението. "Божествена комедия", замислена и конструирана като Вселена на божествената хармония с нейните три компонента - Ад, Чистилище и Рай -илюстрира колебанията и търсенията на човешкия дух, открил своето безсмъртие във вечната и чиста любов.

Живко Мутафчиев Ад, 2021 (Източник: Галерия "Академия")

Това, колкото средновековно, толкова и модерно произведение, векове наред вълнува своите читатели с необичайната сурова красота на своите художествени реалии и независимо от органичната си връзка със света на западната християнска метафизика, вплита в литературната си тъкан и една мистична линия, добре позната и сред православния свят.

Димо Колибаров Из „Земно привличане” – Шум на криле, 2006 (Източник: Галерия "Академия")

"Божествена комедия" е едно монументално видение за човека и неговото място в Божията вселена, за неговата способност да "разчита" енигмата на Творението и да проникне в тайните на мирозданието - споделят кураторите на изложбата.

Още

Синелибри 2021 почита Данте под мотото "Божествена комедия"

Синелибри 2021 почита Данте под мотото "Божествена комедия"

По думите на директора на Италианския културен институт в София г-жа Верена Витур "Данте е една от фигурите, оказали най-голямо влияние върху италианските и европейските култура и литература. Пътуването му в отвъдното съдържа изключително много метафорични и символични значения, свързани с "души" в различни състояния, от всички епохи и от всякакъв произход, и намираме различни допирни точки с видението за задгробния живот, представено от южните славяни".

И действително "Божествена комедия" е близка по замисъл и сюжет с десетките апокрифни видения за пътувания в задгробния свят, познати в южнославянското средновековие.

Людмил Георгиев По Данте II, 2021 (Източник: Галерия "Академия")

Онник Каранфилян Адът е тук! I, 2021 (Източник: Галерия "Академия")

Апокрифните видения са били продуктивен литературен жанр, представящ пътувания в отвъдния свят - към седемте небеса, в ада и в рая. Те разработват фабулно действително телесно пренасяне в трансцендентния свят на бога и ангелите в небесата и на дяволите и Сатаната в ада.

Изложбата "Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни" ще бъде открита с вернисаж на 7 декември от 18 ч. в галерия "Академия" при НХА.

Достъпът до изложбата е със зелен сертификат, съобразно мерките приети от МЗ

Още

Италия пусна влак по "маршрутите" на Данте

Италия пусна влак по "маршрутите" на Данте

Още

Вечният "Ад" на Данте в ново луксозно издание с илюстрации на Гюстав Доре

Вечният "Ад" на Данте в ново луксозно издание с илюстрации на Гюстав Доре

Още

Италия почита 700 г. от смъртта на Данте

Италия почита 700 г. от смъртта на Данте

Още

Изложбата "Данте плюс 700 - софийско издание" отбелязва годишнината от смъртта на големия италиански поет

Изложбата "Данте плюс 700 - софийско издание" отбелязва годишнината от смъртта на големия италиански поет

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

bTV откри фотографска изложба "Другата страна"

Проектът е част от поредицата "bTV разказва" на Радиана Божикова и е посветен на условията на живот и правото на достъп до образование на децата в Уганда