Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Черни рисунки от Илиян Лалев

ЗА СВЕТА ДНЕС

Черни рисунки от Илиян Лалев

Изложбата е от 25 март до 12 април 2024 в Галерия "Стубел"

Илиян Лалев (Източник: Галерия "Стубел")

Още

Художникът Илиян Лалев и неговото "Мъртво вълнение"

Художникът Илиян Лалев и неговото "Мъртво вълнение"

ЧЕРНИ РИСУНКИ от Илиян ЛАЛЕВ - изложбата е от 25 март до 12 април 2024 в Галерия "Стубел"

"Черни рисунки" е изложба, която се опитва обективно да отрази и едновременно с това да фокусира вниманието на зрителя върху негативното - случващо се в настоящето онтологично, в което противоречията между метафизика и диалектика губят значение.

Свидетели сме на войни, масови мигрантски потоци и земетресения, често завършващи със загуби на човешки животи, експлоатация на тежък физически труд. И право на всеки артист е да избере дали да реагира на всичко това или да даде воля на въображението си, като създаде свой собствен субективен свят, подобни l`art pour l`art и да заживее в него.

Галерия "Стубел"

Аз избрах първото, като веднага искам да кажа, че инспирацията за това идва не само от бруталното настояще, но и Франсиско Гоя с неговите "Черни картини".

Винаги съм се възхищавал не само на майсторлъка му, но и на факта, че той еволюира от "придворен художник" до свободен артист, сочен от изкуствоведите като творец - яростен критик на своето време, и същевременно като основоположник на съвременното изкуство. Какъв избор! Да се откажеш от себе си, за да бъдеш още повече себе си!

В експозицията съм включил творби, които условно нарекох рисунки, въпреки че са изпълнени върху платно, рисувани с акрилни бои и въглен и между тях има такива в доста големи формати. Преобладават монохромните тонове от най-ниския регистър, а тежкият черен контур на въглена допълва драматичното, на моменти тягостно чувство от факта, че за голяма част от хората светът днес не е добро място за живеене.

И ако не мога в този контекст и в този момент да ви пожелая "Приятно гледане!", то нека, гледайки, се замислим как можем да го променим към по-добро.

Илиян Лалев (Източник: Галерия "Стубел")

ЗА АВТОРА

Още

"Хроники на съзерцанието" от Маня Вапцарова в Галерия "Стубел"

"Хроники на съзерцанието" от Маня Вапцарова в Галерия "Стубел"

Илиян Лалев е роден през 1962 г. в град Нова Загора. През 1987 година завършва НХА в класа на професор Найден Петков.

От средата на 90-те години участва активно в процесите, свързани с осъвременяването на българското изкуство и в частност на живописта. Лалев се опира на тезата за равнопоставеност на изразните средства като функция на идеята на творбата и в противовес на апологетите на теорията, че съвременното изкуство е "отхвърлило четките и боите".

Автор е на множество изложби (инсталации, пърформанси, акции), голяма част от които със социална и политическа насоченост, като: аудиовизуалната структура Очакваме включване (1998), пърформанса L" protest pour l" protest (2013), акцията Не на Подмяната, не на художествената олигархия пред СГХГ (2015).

Илиян Лалев, Войната като бит, битът като война (Източник: Галерия "Стубел")

В тази посока създава два Life art проекта - СДК I и II (следдипломни квалификации - треньор по бокс и готвач, видео, принт и редимейд), отразяващи въздействието на променящата се политико - икономическа инфраструктура върху културата в контекста на посткомунистическото общество у нас. През 2015 Илиян Лалев създава и е куратор на проекта Мащаби в..., който се оформя като единствения по рода си организиран форум за социално и политическо визуално изкуство у нас и има четири издания.

Има над 15 самостоятелни изложби, сред които: Подробности от интериора (1995, галерия Стълбата), При затворени врати (1998, галерия Райко Алексиев), Handmade (1999, ATA - Център за съвременно изкуство), Очакваме включване (2000, галерия Ирида), Пропусната възможност (2008, галерия Арт алея), Нарисувани наблюдения (2013, галерия Ракурси), Мъртво вълнение (2021, галерия Стубел) и редица други.

Още

"Сурово" от Мими Добрева в Галерия "Стубел"

"Сурово" от Мими Добрева в Галерия "Стубел"

Още

Камен Старчев и "Kорабът на Калигула" в Галерия "Стубел"

Камен Старчев и "Kорабът на Калигула" в Галерия "Стубел"

Още

"Добрите намерения" на Атанас Парушев  в Галерия "Стубел"

"Добрите намерения" на Атанас Парушев в Галерия "Стубел"

Още

Пасторалният "Живот на село" на Васил Чакъров в Галерия "Стубел"

Пасторалният "Живот на село" на Васил Чакъров в Галерия "Стубел"

Още

Автопортрети в женски род в Галерия  "Стубел"

Автопортрети в женски род в Галерия "Стубел"

Още

Пейзажи от Вселената на Васил Попов в Галерия "Стубел"

Пейзажи от Вселената на Васил Попов в Галерия "Стубел"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Кислород" от Боби Коруджиков

Изложба стъкло от 22 април до 10 май 2024 г. в Галерия - книжарница "София Прес"

Берлин отбелязва 250-ата годишнина от рождението на художника Каспар Давид Фридрих с голяма изложба

Каспар Давид Фридрих е считан за най-известният майстор на германската романтична живопис. Експозицията ще продължи до 4 август

Музеят "Ван Гог" в Амстердам отбелязва 150-ата годишнина на импресионизма с ретроспективна изложба

"Да живее импресионизмът!" ще покаже най-значимите творби на френския импресионизъм от музеи и частни колекции в Нидерландия

P.S. - живопис от Милко Божков на "Шипка" 6

Изложбата е от 18 април до 24 май 2024 г.

Тандемът Нина и Иво Петрови и тяхната ретро атмосфера

Изложбата е от 16 април до 12 май 2024 г. в Галерия "Нюанс"