Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бюст-паметник на Ботев ознаменува националния ни празник в Двора на кирилицата

ПАМЕТ

Бюст-паметник на Ботев ознаменува националния ни празник в Двора на кирилицата

Това е третият български класик, почетен в Алеята на писателите в Плиска

Бюст-паметникът е дело на скулптора Георги Чапкънов

По повод 140-годишнината от Освобождението на България, в Двора на кирилицата в старопрестолния град Плиска, бе тържествено открит бюст-паметник на Христо Ботев. Годишнината съвпада с един друг юбилей - 170-годишнината от рождението на поета-революционер. Паметният бюст на Ботев е третият поред в Алеята на писателите в Двора, след поставените преди него паметници на Пейо Яворов и Иван Вазов.

Инициаторът на идеята е неуморният създател на Двора на кирилицата - арменецът Карен Алексанян. Тези дни - на 6 март, ще бъдат поставени и бюстове на Пушкин, Есенин, Достоевскси и осетинския поет Коста Хетагуров.

Карен Алексанян е в активни преговори с най-добрите български скулптури, във връзка с грандиозния си план за изработката на общо 80 бюста в Алеята на писателите.

В Алеята на писателите ще има 80 бюст-паметника на изтъкнати литератори

Бюст-паметникът на Ботев е дело на скулптора Георги Чапкънов-Чапа.

Знаменателно е, че бюстът на Николай Хайтов пък ще бъде изработен от сина му - скулпторът Александър Хайтов, и се предвижда да бъде завършен в навечерието на рождения ден на писателя-класик - 30 юни.

Още

Карен Алексанян: Малко политици се интересуват от "Дворът на кирилицата"

Карен Алексанян: Малко политици се интересуват от "Дворът на кирилицата"

Дворът на кирилицата в Плиска наистина се превърна в едно сакрално място за почит не само на азбуката и литературата, но изобщо на културата и изкуствата. Всяко събитие там възпитава в дух на родолюбие и хуманизъм.

Може да се каже, че за кратко време дейността на Двора надскочи първоначалната си идея за възслава на азбуката ни - превърна се в нещо повече от това - в космополитно средище на човешкия дух и стремежа му към прогрес.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

1/1

Бюст-паметникът е дело на скулптора Георги Чапкънов

В Алеята на писателите ще има 80 бюст-паметника на изтъкнати литератори

Календар

Препоръчваме ви

"Отвъд хоризонта" със Сдружение "Нонсофия"

Геометрично изкуство представя художествената галерия във Варна на 4 август

"Краят": Зловеща скулптура от бита сметана, муха и дрон "кацна" на площад Трафалгар

Скулптурата на Хедър Филипсън е най-новата в серията от съвременни произведения на изкуството, които се показват през последните две десетилетия на емблематичния площад в центъра на Лонодон

България е в ТОП 10 в света по участия във фото конкурса Huawei Next-Image Awards 2020. Остават още 2 дни да се включите!

Освен богатия световен паричен и предметен награден фонд, Huawei България предоставя и 3 допълнителни атрактивни награди, специално и само за участници от България

Oткриха мястото, където Ван Гог е нарисувал последната си картина

Новооткритата локация се намира в непосредствена близост до къщата за гости "Оберж Раву", където творецът изкарва последните два месеца от живота си.

Индустриално хале в Пловдив приютява артистичен проект за съвременната градска среда

"Градската среда и ние. Съвременни реалности" е проект на Сдружение Общо Бъдеще, който ще представи артистичен отговор към заобикалящата ни среда

18,7 милиона долара за автопортрета на Рембранд

Това е нов рекорд на търг за автопортрет на нидерландския творец