Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бюст-паметник на Ботев ознаменува националния ни празник в Двора на кирилицата

ПАМЕТ

Бюст-паметник на Ботев ознаменува националния ни празник в Двора на кирилицата

Това е третият български класик, почетен в Алеята на писателите в Плиска

Бюст-паметникът е дело на скулптора Георги Чапкънов

По повод 140-годишнината от Освобождението на България, в Двора на кирилицата в старопрестолния град Плиска, бе тържествено открит бюст-паметник на Христо Ботев. Годишнината съвпада с един друг юбилей - 170-годишнината от рождението на поета-революционер. Паметният бюст на Ботев е третият поред в Алеята на писателите в Двора, след поставените преди него паметници на Пейо Яворов и Иван Вазов.

Инициаторът на идеята е неуморният създател на Двора на кирилицата - арменецът Карен Алексанян. Тези дни - на 6 март, ще бъдат поставени и бюстове на Пушкин, Есенин, Достоевскси и осетинския поет Коста Хетагуров.

Карен Алексанян е в активни преговори с най-добрите български скулптури, във връзка с грандиозния си план за изработката на общо 80 бюста в Алеята на писателите.

В Алеята на писателите ще има 80 бюст-паметника на изтъкнати литератори

Бюст-паметникът на Ботев е дело на скулптора Георги Чапкънов-Чапа.

Знаменателно е, че бюстът на Николай Хайтов пък ще бъде изработен от сина му - скулпторът Александър Хайтов, и се предвижда да бъде завършен в навечерието на рождения ден на писателя-класик - 30 юни.

Още

Карен Алексанян: Малко политици се интересуват от "Дворът на кирилицата"

Карен Алексанян: Малко политици се интересуват от "Дворът на кирилицата"

Дворът на кирилицата в Плиска наистина се превърна в едно сакрално място за почит не само на азбуката и литературата, но изобщо на културата и изкуствата. Всяко събитие там възпитава в дух на родолюбие и хуманизъм.

Може да се каже, че за кратко време дейността на Двора надскочи първоначалната си идея за възслава на азбуката ни - превърна се в нещо повече от това - в космополитно средище на човешкия дух и стремежа му към прогрес.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Само арт групи са финалисти за наградата "Търнър" за съвременно изкуство

Вниманието е насочено към проблемите на Северна Ирландия, организацията на света чрез храната, сближаването между общностите, артистичното изразяване на хора с умствени увреждания, доминиращите норми на културата на звуковата система в африканската диаспора

Психеделична зоологическа градина открива FLUCA 2021 този петък

Шестият сезон на Австрийския културен павилион FLUCA ще бъде открит на 7 май 2021 г. на ул. "Отец Паисий" 36 в Пловдив с колективна изложба на трима млади артистки - Rosie Eisor, Алина Папазова и Александра Георгиева, а куратор е визуалният артист Вълко Чобанов

Сотбис ще приема биткойн и етериум в търг за творба на Банкси

Това се случва за първи път при аукцион за физически съществуващо изкуство

Странставащият фотограф Гилад Саде представя "Арцах - изгубен в мира"

Откриване на 5 май 2021 г. от 19 часа в Цар Симеоновата градина в гр. Пловдив, до фонтана на Деметра