Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бронзова скулптура на Ода Жон ще бъде експонирана в Пловдив

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Бронзова скулптура на Ода Жон ще бъде експонирана в Пловдив

Авангардната българска художничка, добила популярност с вечерята-пърформанс в Националната галерия - гост на фестивала "Процес-Пространство"

Бронзовата скулптура "Прегръдката" на Ода Жон е акцентът в предстоящия фестивал "Процес-Пространство" в Европейската столица на културата 2019 (Снимка: Община Пловдив)

Бронзова скулптура на Ода Жон ще бъде експонирана пред Катедралния храм "Успение Богородично" на 18 май в 19.30 ч. "Прегръдката" пътува на няколко места в България, а в Пловдив гостуването на творбата на художничката е в рамките на фестивала за съвременно изкуство "Процес-Пространство".

Още

Директорката на НХГ Ярослава Бубнова: 2019-а ще ознаменуваме с участието си на Венецианското биенале

Директорката на НХГ Ярослава Бубнова: 2019-а ще ознаменуваме с участието си на Венецианското биенале

Ода Жон е родена в София 1979 г. и се казва Михаела Дановска. Баща ѝ е художник. Учи в художествената академия в Дюселдорф от 1998-2003-а. През 2000 г. се омъжва за прочутия немски художник Йорг Имендорф, който е бил неин преподавател. Но изложбите ѝ, които тя прави след смъртта му през 2007-а, я представят като оригинален артист със собствено мислене. На 23 ноември миналата година Ода Жон откри изложбата "Сърцевина" в Националната галерия у нас - критика на възприемането на женското тяло като обект на консумация. В този контекст бе и пърформансът-вечеря. Храната на тях бе аранжирана с формите на полегнали жени, оприличени от някои на русалки - голите части от телата им бяха покрити с резени колбаси, а главите бяха от зелки карфиол.

Фестивал "Процес - Пространство" е основан през 1991 от Димитър Грозданов. От 1992 фестивалът се провежда ежегодно в Балчик и е първият частен и независим форум за съвременно изкуство, толериращ широк спектър на изразни форми. През годините той е широка платформа за междукултурен диалог и срещи между различни поколения артисти, школи и държави. С напредване на годините, фестивалът се развива и разширява своите сцени, като от 2016 провежда изданията си и в гр.Русе и гр.Пловдив.

Мотото на тазгодишното издание на форума е "Отношения без форма". Програмата включва презентации, уъркшопи, демонстрации, прожекции, пърформанси и интерактивни дейности в градска среда. 14 съвременни артисти от всички краища на света ще покажат изкуството си от 18 до 31 май в Пловдив. Основната фестивална изложба ще бъде експонирана в галерия "Резонанс", а в Постоянна експозиция "Енчо Пиронков" ще има лекции и презентации. Такива ще има и в къща "Best Rest". За "Прегръдката" пък е отредено откритото пространство пред храма в началото на Стария град. Именно гостуването на скулптурната творба на българската художничка е най-провокативното събитие в рамките на фестивала.

29-ото издание на "Процес-Пространство" ще сподели артистичната сцена с множеството и разнообразни културни събития, част от "Пловдив - Европейската столица на културата 2019".

"Отношенията, независимо дали са в математически или хуманитарен смисъл не могат да бъдат без форма - тогава, когато са, те откликват на някаква драма. Именно за това мотото на фестивала тази година е такова - защото неговата история и изобщо времето, в което той съществува са драматични. Може би това мото е по-подходящо за концептуален тип работи, но то може да бъде решено и чрез пластика", разказа за мотото създателят Димитър Грозданов.

Артисти

Гайр М.Брунгот (Норвегия), Илияна Манукова (България), Кристийн Гист (Великобритания), Марта Влусек (Полша/Германия), Николай Панайотов (България), Норико Мазда Кура (Япония), Петра Худцова (Чехия), Рикарда Валхойзър & Щефан Винклер (Германия), Силвен Шасе (Канада), Силви Хауптфогел (Германия), Хайди Майър (Германия), Шарън Хауърд (Великобритания)

Гости

Ода Жон (Франция) с представяне на бронзовата скулптура "Прегръдката" в рамките на Фестивал "Процес - Пространство", като част от пътуващ арт проект на куратора Христина Бобокова

Матиас Рот (Германия) - Видео-прожекция - най-доброто от международен видео арт проект Трафик Джем (или инициатива AIM)

Организатори
Пенка Минчева, Христина Бобокова, Димитър Грозданов
Асистент организатори:
Милен Джановски и приятели на фестивала
Съорганизатори: Oбщина Пловдив
Спонсори: Община Пловдив, семейство Бобокови
Партньори: Галерия "Резонанс", Градска Художествена Галерия Пловдив

Програма

(Всички събития са отворени за посетители. Работен език английски с превод при необходимост.)

18 май
Откриване на фестивала с открито експониране на бронзова скулптура "Прегръдката" на художничката Ода Жон пред Катедрален храм "Успение Богородично", ул."Съборна"6, Стария град (19:30)
Представянето на творбата в гр.Пловдив е с любезната подкрепа на Пловдивска Митрополия, в рамките на фестивал "Процес - Пространство" и част от национален пътуващ арт проект с куратор Христина Бобокова.
Продължителност на експозицията (18 май-15юни)

20 - 27 май
Вечерни презентации (18:30-19:40) / Къща-хостел BEST REST, ул. "Петър Парчевич" 13

21 май
Дискусионен панел "Нови виждания в съвременното изкуство" (17:00-19:00) / Къща Енчо Пиронков - ул. "Васил Кънчев" 1, Старият град
- Exquisite Corpse Video Project - Разговор и видео-прожекция на Матиас Рот - Германия (17:00-18:00)
- "Паралелни вселени, квантова физика, нишки, ножици, лепило." - Лекция - артистичен разговор с Рикарда Валхойзър - Германия (18:00-19:00)

22 май
Уъркшоп на Силвен Шасе - Канада (10:00-12:00) в Къща-хостел BEST REST

24 май
Уъркшоп - Алтернативни истории с Кристийн Гист - Великобритания (10:00-12:00) Къща-хостел BEST REST, подходящ за възраст 16+, максимален брой участници-12.
Участниците трябва да донесат 2D изображение, което означава нещо за тях, снимка, картичка, писмо, статия от вестник, стихотворение, ксерокопие на любима страница от книга.

25 май
Уъркшоп на Димитър Грозданов - работа със смола (14:00-16:00) в Къща-хостел BEST REST

28 май
Пърформанс на Норико Мазда Кура - Япония (14:00) в Къща-хостел BEST REST

31 май
Откриване на изложба от 29-ти Фестивал Процес - Пространство с мото "Отношения без форма" (18:30) / Галерия "Резонанс", ул. "Петър Парчевич" 14
Продължителност на изложбата (31май-15юни)

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Bonjour Paris от Момчил Георгиев

Изложбата е от 2 октомври в галерия "Стубел"

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Фотографската изложба с 27 жени ще бъде открита за Световния ден на сърцето

Популярни жени застават зад обектива с призив да пазим сърцето си

Служител в музей в Германия e подменял и продавал картини

"Обвиняемият е използвал парите, за да изплати дългове и да финансира луксозен начин на живот", посочват от съда