Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бронзова скулптура на Ода Жон ще бъде експонирана в Пловдив

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Бронзова скулптура на Ода Жон ще бъде експонирана в Пловдив

Авангардната българска художничка, добила популярност с вечерята-пърформанс в Националната галерия - гост на фестивала "Процес-Пространство"

Бронзовата скулптура "Прегръдката" на Ода Жон е акцентът в предстоящия фестивал "Процес-Пространство" в Европейската столица на културата 2019 (Снимка: Община Пловдив)

Бронзова скулптура на Ода Жон ще бъде експонирана пред Катедралния храм "Успение Богородично" на 18 май в 19.30 ч. "Прегръдката" пътува на няколко места в България, а в Пловдив гостуването на творбата на художничката е в рамките на фестивала за съвременно изкуство "Процес-Пространство".

Още

Директорката на НХГ Ярослава Бубнова: 2019-а ще ознаменуваме с участието си на Венецианското биенале

Директорката на НХГ Ярослава Бубнова: 2019-а ще ознаменуваме с участието си на Венецианското биенале

Ода Жон е родена в София 1979 г. и се казва Михаела Дановска. Баща ѝ е художник. Учи в художествената академия в Дюселдорф от 1998-2003-а. През 2000 г. се омъжва за прочутия немски художник Йорг Имендорф, който е бил неин преподавател. Но изложбите ѝ, които тя прави след смъртта му през 2007-а, я представят като оригинален артист със собствено мислене. На 23 ноември миналата година Ода Жон откри изложбата "Сърцевина" в Националната галерия у нас - критика на възприемането на женското тяло като обект на консумация. В този контекст бе и пърформансът-вечеря. Храната на тях бе аранжирана с формите на полегнали жени, оприличени от някои на русалки - голите части от телата им бяха покрити с резени колбаси, а главите бяха от зелки карфиол.

Фестивал "Процес - Пространство" е основан през 1991 от Димитър Грозданов. От 1992 фестивалът се провежда ежегодно в Балчик и е първият частен и независим форум за съвременно изкуство, толериращ широк спектър на изразни форми. През годините той е широка платформа за междукултурен диалог и срещи между различни поколения артисти, школи и държави. С напредване на годините, фестивалът се развива и разширява своите сцени, като от 2016 провежда изданията си и в гр.Русе и гр.Пловдив.

Мотото на тазгодишното издание на форума е "Отношения без форма". Програмата включва презентации, уъркшопи, демонстрации, прожекции, пърформанси и интерактивни дейности в градска среда. 14 съвременни артисти от всички краища на света ще покажат изкуството си от 18 до 31 май в Пловдив. Основната фестивална изложба ще бъде експонирана в галерия "Резонанс", а в Постоянна експозиция "Енчо Пиронков" ще има лекции и презентации. Такива ще има и в къща "Best Rest". За "Прегръдката" пък е отредено откритото пространство пред храма в началото на Стария град. Именно гостуването на скулптурната творба на българската художничка е най-провокативното събитие в рамките на фестивала.

29-ото издание на "Процес-Пространство" ще сподели артистичната сцена с множеството и разнообразни културни събития, част от "Пловдив - Европейската столица на културата 2019".

"Отношенията, независимо дали са в математически или хуманитарен смисъл не могат да бъдат без форма - тогава, когато са, те откликват на някаква драма. Именно за това мотото на фестивала тази година е такова - защото неговата история и изобщо времето, в което той съществува са драматични. Може би това мото е по-подходящо за концептуален тип работи, но то може да бъде решено и чрез пластика", разказа за мотото създателят Димитър Грозданов.

Артисти

Гайр М.Брунгот (Норвегия), Илияна Манукова (България), Кристийн Гист (Великобритания), Марта Влусек (Полша/Германия), Николай Панайотов (България), Норико Мазда Кура (Япония), Петра Худцова (Чехия), Рикарда Валхойзър & Щефан Винклер (Германия), Силвен Шасе (Канада), Силви Хауптфогел (Германия), Хайди Майър (Германия), Шарън Хауърд (Великобритания)

Гости

Ода Жон (Франция) с представяне на бронзовата скулптура "Прегръдката" в рамките на Фестивал "Процес - Пространство", като част от пътуващ арт проект на куратора Христина Бобокова

Матиас Рот (Германия) - Видео-прожекция - най-доброто от международен видео арт проект Трафик Джем (или инициатива AIM)

Организатори
Пенка Минчева, Христина Бобокова, Димитър Грозданов
Асистент организатори:
Милен Джановски и приятели на фестивала
Съорганизатори: Oбщина Пловдив
Спонсори: Община Пловдив, семейство Бобокови
Партньори: Галерия "Резонанс", Градска Художествена Галерия Пловдив

Програма

(Всички събития са отворени за посетители. Работен език английски с превод при необходимост.)

18 май
Откриване на фестивала с открито експониране на бронзова скулптура "Прегръдката" на художничката Ода Жон пред Катедрален храм "Успение Богородично", ул."Съборна"6, Стария град (19:30)
Представянето на творбата в гр.Пловдив е с любезната подкрепа на Пловдивска Митрополия, в рамките на фестивал "Процес - Пространство" и част от национален пътуващ арт проект с куратор Христина Бобокова.
Продължителност на експозицията (18 май-15юни)

20 - 27 май
Вечерни презентации (18:30-19:40) / Къща-хостел BEST REST, ул. "Петър Парчевич" 13

21 май
Дискусионен панел "Нови виждания в съвременното изкуство" (17:00-19:00) / Къща Енчо Пиронков - ул. "Васил Кънчев" 1, Старият град
- Exquisite Corpse Video Project - Разговор и видео-прожекция на Матиас Рот - Германия (17:00-18:00)
- "Паралелни вселени, квантова физика, нишки, ножици, лепило." - Лекция - артистичен разговор с Рикарда Валхойзър - Германия (18:00-19:00)

22 май
Уъркшоп на Силвен Шасе - Канада (10:00-12:00) в Къща-хостел BEST REST

24 май
Уъркшоп - Алтернативни истории с Кристийн Гист - Великобритания (10:00-12:00) Къща-хостел BEST REST, подходящ за възраст 16+, максимален брой участници-12.
Участниците трябва да донесат 2D изображение, което означава нещо за тях, снимка, картичка, писмо, статия от вестник, стихотворение, ксерокопие на любима страница от книга.

25 май
Уъркшоп на Димитър Грозданов - работа със смола (14:00-16:00) в Къща-хостел BEST REST

28 май
Пърформанс на Норико Мазда Кура - Япония (14:00) в Къща-хостел BEST REST

31 май
Откриване на изложба от 29-ти Фестивал Процес - Пространство с мото "Отношения без форма" (18:30) / Галерия "Резонанс", ул. "Петър Парчевич" 14
Продължителност на изложбата (31май-15юни)

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Сотбис" в Париж подреди изложба с 24 произведения за опаковането на Триумфалната арка

Изложбата е отворена за посетители в парижките галерии на аукционната къща до 3 октомври. След това творбите ще се продават на търг, като приходите ще отидат за проекта по опаковането на Триумфалната арка и за фондация "Кристо и Жан-Клод"

Нещо, което прилича на друго нещо

Това е името на изложбата от програмата на FLUCA - Австрийски културен павилион за 2021 г., която ще бъде открита тази вечер от 18:00 часа, можете да я видите до 1 октомври в Espace PORT A

Махленска изложба на Марта Събева MIS в Деня на София

Вернисаж на 17 септември 2021 в Галерия "Аросита"

Центърът за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отваря врати

40 години след своето построяване, тази есен бившата топлоцентрала на НДК се трансформира в регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” - първото по рода си пространство у нас за изпълнителски, визуални изкуства и музика от България и света

Показаха неизвестна картина на Ван Гог

Етюдът "Изтощен" е от ноември 1882 г., когато творецът се е учил да рисува хора

Някои туристи в Париж не са доволни от опакованата Триумфална арка

"Съпругът ми не е виждал Триумфалната арка, затова го накарах да върви пеша дотук три километра и сега не е много доволен", каза американката от Колорадо Андреа Стютсман