Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Баня" - Силвия Богоева и Мартин Трифонов във визуален диалог

ПРИЯТЕЛСКА СРЕЩА

"Баня" - Силвия Богоева и Мартин Трифонов във визуален диалог

Изложбата е от 15 юни до 30 юни 2023 в Галерия "Арте"

Галерия "Арте"

Още

"Депо 80" от Станислав Памукчиев в галерия "АРТЕ"

"Депо 80" от Станислав Памукчиев в галерия "АРТЕ"

Още през 2021 г. галерия "Арте" отправи покана за изложба към Силвия Богоева и Мартин Трифонов като специална награда в рамките на конкурс, организиран от фондация "Млади български художници" и г-н Тодор Стайков.

Авторите за първи път се впускат във визуален диалог, макар и пътищата им да се преплитат още от времето на най-ранните им стъпки в изобразителното изкуство, когато и двамата са ученици в Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука" - София.

Решението на галерия "Арте" да даде пространство за тази приятелска среща създава атмосфера за осъществяване на искрено общуване между авторите. То прераства в пластичен еквивалент на начина, по който двамата с всичките си различия разговарят и в ежедневието. А разговорът им винаги е бил лек и непринуден.

Галерия "Арте"

Общата тематика на изложбата със заглавие "Баня" е предпоставка за избор на сюжети, които позволяват на Силвия и Мартин свободно да интерпретират човешката фигура като обект на нестихващ техен интерес.

В метафоричен план личните монолози на авторите, без да си пречат, се радват на взаимно уважение и възхита. Топлата и експресивна природа на Силвия Богоева се отразява в живописните ѝ резултати.

В платната ѝ се усеща компресираното натрупване на рисковани решения, отнасящи се към цвета и композицията. Те сякаш са документ, удостоверяващ бурния живот, през който самата личност преминава в стремежа си да се насити на неописуеми преживявания и да зърне невиждани багри.

Галерия "Арте"

Късмет за зрителите е, че е налична и физическата нужда на авторката да преведе на визуален език целия си конгломерат от емоции. В случая единият от щастливите консуматори на описаното е именно Мартин Трифонов, който пък от своя страна е колкото в живота, толкова и извън него.

Той избира бавния процес на скулптурата може би подсъзнателно. Благодарение на него си дава време за спокойно съзерцание на най-леките промени в повърхнините и обемите.

Още

Иван Димов - юбилейна изложба в Галерия "Арте"

Иван Димов - юбилейна изложба в Галерия "Арте"

Избор, свидетелстващ за един копнеж към спокойствие и за радостта от това да наблюдаваш чуждата реалност и жизненост. Именно аскетичните изразни средства и подбор на материали допринасят за деликатното присъствие на скулптурите и релефите на Мартин Трифонов, подчертаващи по този начин още по-силно мощната цветност в показаното от Силвия Богоева.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Галерия Арте представя

Силвия Богоева - живопис
Мартин Трифонов - скулптура
"Баня"
от 15 юни до 30 юни 2023 в Галерия "Арте"
Откриване на 15 юни /четвъртък/ от 18.00 часа.

Още

Николай Стоев представя своите "Кули и изкушения" в Галерия "Арте"

Николай Стоев представя своите "Кули и изкушения" в Галерия "Арте"

Още

Васил и Бисера - фамилия Вълеви в Галерия "Арте"

Васил и Бисера - фамилия Вълеви в Галерия "Арте"

Още

Любен Генов и неговите "Хроматични вариации" - в Галерия "Арте"

Любен Генов и неговите "Хроматични вариации" - в Галерия "Арте"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вежди Рашидов показва шедьоври на живописта от личната си колекция

Той има изключително богата колекция от западноевропейско изкуство от 17-19-и век, събирана близо 40 години

Стенопис на цар Симеон Велики, дело на Насимо, краси фасадата на едноименно училище в Търговище

Стрийт артистът определя стенописа като "поредната цветна тухла, която положихме в основата на проекта "Великата стена на България"

190 години от рождението на импресионистичния гений Едгар Дега

Познат е не само с картините си на изящни балерини, но и с творбите си на скулптор. Той е от тези творци, допринесли за оформянето на пейзажа на изобразителното изкуство през следващите години

Днес започва деветото издание на "Узана поляна фест"

"Узана поляна фест" традиционно се превръща в най-голямото събитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки участник да е придобил поне по един еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си

Феминистки проект, провокиран от Симон дьо Бовоар, представи визуалната артистка Дора Славова

В него тя разглежда един от най-сериозните проблеми на съвремието ни - контролът над възпроизводството на човека и хилядолетното напрежение между половете

Теодора Нишков за "тайните" на творческия си процес

Фотографката вдига още малко завесата от работата си по проекта цикъла "100 запечатани от времето" (Строители на съвременна България), който има за цел създаването на визуална памет за хората, които полагат достойни усилия за нас и са едно от богатствата в културния и обществен живот на България