Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Семейство учители в Румъния превърнаха саксонска къща в чайна

СВЯТ

Семейство учители в Румъния превърнаха саксонска къща в чайна

Тя е скрита зад дебелата сянка на укрепена църква, разположена в Трансилванското село Саскис

Снимка: БТА

Семейство учители от Румъния превърнаха къщата си в чайна, това разказва коренспондетката на БТА в Букурещ - Мартина Ганчева. 

Снимка: БТА

Тя е скрита зад дебелата сянка на укрепена църква, разположена в Трансилванското село Саскис - място със 700-годишна история, което някога било населено предимно със саксонци, а днес с много румънци, малко немци и още по-малко унгарци.

Снимка: БТА

"Искахме живот на двора, като при баба и дядо. На село, сред природа, на тишина. Първичното, елементарно съществуване, без модерни вещи и джунджурии. После дойде и идеята да съчетаем този живот с някаква форма на доходи. Така се роди идеята за "Липовата чайна", споделя за БТА 41-годишният Адриан Морар. Посяга към бурканите с растения, събрани от градината - лайка, лавандула, бъз, невен. И докато забърква инфузия със силни и фини аромати, продължава да разказва своята история.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

"Аз съм от Сигишоара - родното място на Дракула. Едно време преподавах география, после поработих като главен готвач в един голям хотел във Великобритания. Но след четири години далеч от дома, се върнах в Румъния, воден от мечтата да се установя с жена ми на хубаво място, което да е като вкъщи. И там да отгледаме сина ни. Така купихме къщата в Саскис и я обзаведохме според възможностите и душата си".

Снимка: БТА

Входът е покрит с бръшлян. Вековни греди и стари тухли се преплитат с новите дъски. Бившата конюшня е превърната в стая за гости. Частично открита тераса предлага изглед към реката. Калдъръменият двор е осеян със стари предмети. Няколко котки се радват на благотворната прохлада под открития навес.

Снимка: БТА

"Тук идват любопитни хора. Но мнозина спират на портата, мислят си, че е нечия къща и не набират смелостта да влязат. Всеки е добре дошъл. Нямаме клиенти, казваме, че имаме гости", споделя с усмивка Адриан. А после ми подава домашен пай със сладко от ревен - местния деликатес.

Снимка: БТА

"В продължение на стотици години саксонските жени са готвели с ревен - правели конфитюр, компот, супа. Всяка година организираме и Фестивал на ревена. Отглеждам го и в моята градина", разказва Адриан.

Снимка: БТА

В близост до нея виждам няколко велосипеда. Адриан ги дава под наем на туристи, които искат да карат по пътеките в района. Най-смелите могат да карат по Виа Трансилваника (Via Transilvanica), която минава през Саскис и пресича Румъния диагонално. Маршрутът, който обхваща 1400 километра, десет окръга и 107 административно-териториални единици, е известен като "пътя, който обединява".

Снимка: БТА

Още

Поглед от "Някъде в комунизма" в Букурещ

Поглед от "Някъде в комунизма" в Букурещ

Още

Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ

Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ

Още

 Румънски филм на HBO закрива Sofia DocuMental

Румънски филм на HBO закрива Sofia DocuMental

Още

Румънският писател Клаудиу Флориан пред Dir.bg: Историята е обективна, но хората не са

Румънският писател Клаудиу Флориан пред Dir.bg: Историята е обективна, но хората не са

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Експерти: Не бива да се бърза с реставрацията на изгорялата сграда на борсата в Копенхаген

Кметът на Копенхаген Софи Хесторп Андерсен ще посети Париж този уикенд, за да проучи как е била възстановена катедралата "Нотр Дам"

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

"Проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно", пясни ръководителят на строителния проект - Филип Жост

Нови витражи в катедралата "Нотр Дам" в Париж ще се появяват не по-рано от 2026 година

Дирекцията, отговорна за възстановяването на храма след опустошителния пожар преди пет години, обяви конкурс за проекти за новите витражи

Фестивалът "Нов европейски Баухаус" открива второто си издание идната седмица

Фестивалът включва музикални изпълнения, танци, театрални и киновечери заедно с дискусии за това как да оформим заедно по-красиво и устойчиво бъдеще, съобщиха организаторите

Рамката на нефа в катедралата "Нотр Дам" в Париж е възстановена

Шпилът, възстановен в оригиналния стил на архитекта от 19-и век Йожен Виоле льо Дюк, също е пред завършване