Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Златна и платинена флейти откриват "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

ВИРТУОЗИ

Златна и платинена флейти откриват "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

Еманюел Паю, наричан още „Кралят на флейтата” и “Флейтист Номер 1 в света” и блестящият италиански флейтист Марио Кароли заедно на една сцена

Еманюел Паю, соло флейтист на Берлинската филхармония

Соло флейтистът на прочутата Берлинска филхармония Еманюел Паю и  италианския флейтист Марио Кароли откриват VIII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" на 10 май в ГДК "Борис Христов" - Пловдив. Партньор на знаменитите музиканти ще бъде елитният камерен ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Флейтите на Еманюел Паю и Марио Кароли са едни от най-качествените музикални инструменти в света, изработени от благородните метали злато и платина. Възможността да бъде чут техния красив глас в рамките на един концерт е изключителна рядкост и голяма привилегия за публиката.

Когато е само на 4 годинки, Еманюел Паю чува за първи път гласа на флейтата - синът на съседите му свири концерта за флейта в сол мажор от Моцарт. Казва на родителите си, че иска да стане флейтист и да изсвири точно тази музика. На 15-годишна възраст Еманюел Паю печели Първа награда от Националния конкурс на Белгия и изпълнява мечтаното произведение като солист на Белгийския Национален оркестър. Днес той е признат за един от най-добрите изпълнители в света именно на този концерт.

Еманюел Паю с право е считан за един от най-великите флейтисти на нашето време. На 22-годишна възраст той става най-младия оркестрант в Берлинска филхармония, чийто диригент по това време е Клаудио Абадо. Солата му в Берлинска филхармония са еталон за подражание и недостижим връх в оркестровото майсторство. Сред тях безспорни шедьоври са "Дафнис и Хлое" - Равел, "Следобедът на един фавн" - Дебюси, Антракт от Кармен - Бизе, симфониите от Брамс и много други.

Еманюел Паю изнася повече от 160 концерта годишно. Свири под палката на легендарните диригенти на съвремието - Абадо, Баренбойм, Булез, Фишер, Гергиев, Маазел, Перман, Ратъл, Разтропович. Като камерен изпълнител си партнира с едни от най-големите музиканти на нашето време - Eric Le Sage, Alessio Bax, Yefim Bronfman, Hélène Grimaud, Stephen Kovacevich и много други. Един от прочутите камерни състави, в които Еманюел Паю участва е "Les Vents Français" заедно с именитите изпълнители на духови инструменти François Leleux, Paul Meyer, Gilbert Audin и Radovan Vlatkovic През 1993 г. той става съосновател на Летния музикален фестивал в Salon de Provence, Франция, заедно с Eric le Sage и Paul Mayer.

Той има извънредно широко амплоа - дебютира и в джаз-музиката, вдъхновен от запознанството си с джазмена Jacky Terrasson.

През 1996 г. подписва ексклузивен договор с компанията EMI Classics, което му спечелва славата на единствения флейтист в света, получил солистичен договор с топзвукозаписна фирма. EMI Classics издава над 25 диска с негови изпълнения, всеки от които е съпроводен с награди и блестящи отзиви в пресата.

Марио Кароли, флейта (Италия)

Марио Кароли е един от предпочитаните интерпретатори на някои от най-видните композитори на нашето време. Фигурата му е напълно различна от тази на всички други солисти, той е уникален и винаги изненадващ със своя нов и свеж подход в интерпретацията, притежава невероятна виртуозност и харизма.

Марио Кароли редовно участва в най-престижните фестивали в цял свят, изнася концерти, под палката на световноизвестни диригенти, в прочутите зали на Берлинска филхармония, на филхармонията в Кьолн, Концертгебау (Амстердам), Wiener Konzerthaus, Роял Фестивал Хол (Лондон), Сантори Хол (Токио), Линкълн център (Ню Йорк), Ла Скала ( Милано), Двореца на изящните изкуства (Брюксел), Театър Шатле (Париж). Той преподава флейта в Académie Supérieure de Musique в Страсбург, като наред с това е и професор по флейта и във Висшето музикално училище в Freiburg, една от най-престижните позиции в областта на флейтовата педагогика в света.

Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на община Пловдив за 2017 г.

Билети за концерта - онлайн в мрежата на Ивентим.бг, Билетен център пред Общината, Мюзик център - ул. "Отец Паисий" 3.  

Коментирай 0

1/1

Еманюел Паю, соло флейтист на Берлинската филхармония

Марио Кароли, флейта (Италия)

Календар

Препоръчваме ви

Шедьовърът "Кармен" от Бизе на Софийската опера по БНТ 2

Магичната постановка на режисьора Пламен Карталов ще бъде показана на 31 май, неделя, от 20 часа

КинеДок откри сезон 2020 с хърватския филм "Сръбкиня"

Филмът, който грабна "Сърцето на Сараево" е за сръбско момиче, което разкрива "другата Хърватия"

"Бебоците" се завръщат този уикенд в Софийската опера и балет

Билетите ще се продават при 30 % на заетост и шахматно разпределение на местата, като ще бъдат спазени всички изисквания в Заповедта на Министъра на здравеопазването

Насладете се на виенските класици с примата Ина Кънчева и Хора на софийските момчета

Втора част от концерта ще се излъчи на 27 май от 20.00 часа на страницата на "Кантус Фирмус"

"Една африканка в Стара Загора" - вижте как Васко да Гама оживя на българска сцена

Възхитителният спектакъл на операта "Африканката" от Джакомо Майербер, бе реализиран от световнопризнатата режисьорка Вера Немирова и Старозагорската опера

Смях, веселие и истинска наслада с "Италианката в Алжир" от Росини

Гледайте онлайн рядко поставяното загалвие днес от 14.30 заедно със Старозагорската опера