Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започва седмото издание на "Пиано Екстраваганца"

ФЕСТИВАЛИ

Започва седмото издание на "Пиано Екстраваганца"

Фестивалът беше открит официално с “Музикална пиано закуска” в Полския културен институт

Людмил Ангелов, основател и артистичен директор на „Пиано Екстраваганца“

На 19-ти септември "Музикалната пиано закуска" в Полския културен институт в София даде официален старт на седмия музикален фестивал "Пиано Екстраваганца".  На събитието свириха младите таланти Георги Василев и Констанца Дюлгерова.

Официално откриване на "Пиано Екстраваганца"/Сн. "Пиано Екстраваганца"

  Констанца Дюлгерова, пиано/Сн. "Пиано Екстраваганца"

  Георги Василев, пиано/Сн. "Пиано Екстраваганца"

Георги Василев, пиано/Сн. "Пиано Екстраваганца"

Концертите започват от 25 септември и продължават до 6 октомври в три зали - Централния военен клуб, Националната опера, Аулата на Софийски университет. Очакват ви 6 клавирни рецитала, 2 камерни концерта, 2 джазови концерта, ден на "Отворени врати" за деца и възрастни и една премиера на документален филм за Астор Пиацола. Изключителните артисти и разнообразието на подбрания репертоар в тези 10 концерта ще задоволят и най-изтънчените вкусове на публиката.

  Полски културен институт в София/Сн. "Пиано Екстраваганца"

Официално откриване на "Пиано Екстраваганца"

В рамките на фестивала се провеждат три допълнителни образователни инициативи, чиято цел е да създадат платформа за неформално, но качествено образование и пиано култура за младите таланти у нас:

Ден на отворените врати е събитие, което среща младите таланти и с изявените творци. Начинаещи музикални изпълнители имат възможността да обменят опит и да получат съвети и напътствия от маестро-виртуози;

Майсторски класове за напреднали - е формат насочен към развитието на бъдещите български звезди на сцената;

Ден на младите лауреати - запознава неформално младите български таланти и публика с международно известни артисти с доказано майсторство, поканени за участие във фестивала.

Момент от официалното откриване на "Пиано Екстраваганца"

Сн. "Пиано Екстраваганца"

Три от водещите световни имена на пианото присъстват в програмата на концертите: австриецът Инголф Вундер, един от най-нашумелите млади пианисти; българската звезда Евгени Божанов, който в момента е чест гост на най-престижните световни сцени; руският пианист и композитор Вячеслав Грязнов, наследник на великата руска традиция на композитори-пианисти.

Още

Насладете се на вълшебна музика за пиано през есента

Насладете се на вълшебна музика за пиано през есента

Участва още и 18 годишният китайски джаз и класически пианист А Бу, който е един от най-добрите интерпретатори в света на музиката на големия съвременен композитор Николай Капустин - един от малкото автори, който много умело съчетава класическите музикални форми с джаза. Концертът на А Бу е посветен на 80-годишния юбилей на маестро Капустин и ще предостави една изключителна възможност за българската публика да се наслади на музиката на този автор.  

Още

Веселина Кацарова и Людмил Ангелов с рецитал в Софийската опера

Веселина Кацарова и Людмил Ангелов с рецитал в Софийската опера

В колаборация с Италианския културен институт ще се представи и младата италианска пианистка Елоиза Кашо, възпитаничка на легендарната неаполитанска клавирна школа, дала на света цяла плеяда изключителни пианисти.

Сн. "Пиано Екстраваганца"

За всички концерти на фестивала ще бъде ползван роял от най-висок клас, YAMAHA CFX, собственост на здружението "Виртуозно пиано", закупен със средства от дарителска кампания, реализирана от фондациите "Пиано Екстраваганца" и "Културни перспективи" през 2015 г.

Вижте пълната програма тук.

Повече за организаторите:

Фестивалът се организира от фондация "Пиано Екстраваганца". Най-важната цел на фондацията е възстановяване на световното музикално наследство, посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение в концертите на фестивала. За целта се привличат както реномирани артисти, така и млади дарования с желание да изпълняват подобен репертоар.

Повече за фестивала: Фестивалът "Пиано Екстраваганца" е едно от най-значимите музикални фестивални събития в България и Източна Европа. Освен артистичен директор, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието. Фестивалът е печелил престижни отличия, като наградата "Музикален проект на годината" в годишните награди на предаването "Алегро Виваче" на БНР за 2016 г. и признанието на ЮНЕСКО за опазване на световното музикално наследство. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Библейски сюжети от Димитър Казаков - Нерон

Изложбата се открива на 8 юни от 18:00 ч. в галерия nOva art space и ще продължи до 28 юни

Валерий Тодоров: В медиите има все по-малко журналистика

Журналистът представи книгата си "Медии и време. Журналистика, истина и реалност" в Националната библиотека

"Женитба" по Гогол ще има премиера в НАТФИЗ на 7 юни

Постановката е на Александър Недков. Сценограф е Христина (Хиха) Христова, а музиката е на Александра Борисова

Николай Урумов празнува 60-годишния си юбилей с "Юн Габриел Боркман" на 6 юни във Варна

Държавен театър "Стоян Бъчваров" участва в програмата на МТФ "Варненско лято" и с "Ботушът" от Лило Петров

Симеон Николов: "Рисунки за разглеждане, не за гледане!"

Графичната изложба е от 2 юни до 16 юни в Галерия "Андромеда", Пловдив - Стария град

Уличният фестивал 6Fest гостува на Мега Мол София на 3 юни с цирк, музика, кокили и римски воини

Събитието, посветено на детския празник, ще бъде на 3 юни (събота) от 11:00 ч. до 13:00 ч. на сцената на партерното ниво