Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Насладете се на вълшебна музика за пиано през есента

ФЕСТИВАЛИ

Насладете се на вълшебна музика за пиано през есента

Цяла София ще бъде сцена на международния музикален фестивал "Пиано Екстраваганца"

Маестро Людмил Ангелов

За седма поредна година през октомври в София ще се проведе музикалният фестивал "Пиано Екстраваганца"

Серията от събития от 26 септември до 6 октомври е част от Културния календар на Столична община и се организира от Фондация "Пиано Екстраваганца", с подкрепата на Министерство на отбраната на България, Столична Община, Фондация "Америка за България", Софийски университет и др.

В ключови локации на София, сред които Централният военен клуб, Националната опера, Аулата на Софийски университет, меломаните ще могат да се насладят на уникални рецитали, камерни концерти и песенни вечери. Фокусът, разбира се, е върху пиано музиката, е една от звездите-инструменти на събитието е закупеният от фондациите "Пиано Екстраваганца" и "Културни перспективи" роял, който ще може да бъде ползван, както за обучение на млади български пианисти, така и за концертите от фестивалната програма.

Фестивалът, освен над 4000 гости и 25000-на аудитория, събира в България всяка година големи международни имена, като през 2017-та, сред гост-изпълнителите ще видите и чуете музиканти от над 10 държави, сред които: Инголф Вундер от Австрия, Мелани Местре от Испания, Лана Тротовшек от Словения, Елоиза Кашо от Италия, Пьотр Вилежал от Полша, Вячеслaв Грязнов от Русия и др.

От българска страна, освен основателя на фестивала маестро Людмил Ангелов, ще участват и Веселина Кацарова, Евгени Божанов, Милен Кукошаров, Веселин Еко Веселинов и др.

Оперната прима Веселина Кацарова

Вижте пълната програма и не пропускайте да и се насладите ТУК и ТУК

Фестивалът се организира от фондация "Пиано Екстраваганца". Най-важната цел на фондацията е възстановяване на световното музикално наследство, посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение в концертите на фестивала. За целта се привличат както реномирани артисти, така и млади дарования с желание да изпълняват подобен репертоар. Повече за фестивала: Фестивалът "Пиано Екстраваганца" е едно от най-значимите музикални фестивални събития в България и Източна Европа.

Освен артистичен директор, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието. Фестивалът е печелил престижни отличия, като наградата "Музикален проект на годината" в годишните награди на предаването "Алегро Виваче" на БНР за 2016 г. и признанието на ЮНЕСКО за опазване на световното музикално наследство.

Маестро Людмил Ангелов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"

"В кадър" по БНТ е филмът "Спасени усмивки"

За спасеното детство и мечтите на четири деца – гледайте документалния филм този петък от 22:00 ч. по БНТ 1

"Истории с опашки" от Красимир Андонов

Можете да ги видите в галерия "Синтезис" от 28 септември до 11 ноември

Homo Sapiens - Павел Койчев в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Може да се види от 2 до 14 октомври 2023

Маргарита Маркова - Гита събира творбите си в изложбата "Преображения"

Изложбата е част от съпътстващите събития на Международното биенале на стъклото 2023 в "Квадрат 500"

"Театър за младите" в Театрална работилница "Сфумато"

Акцията ще представлява ателие под формата на малко театрално училище, чиято цел ще бъде да въведе участниците в театралния свят