Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За кожата на едно ЖИВОТно

ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ

За кожата на едно ЖИВОТно

Арт акция на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Студио за документален театър VOX POPULI в Княжеската градина на 25 ноември - Световен петък без кожа

ЧЕТИРИ ЛАПИ и VOX POPULI променят начина, по който се води разговорът за правата на животните.

Още

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

На 25 ноември се отбелязва Световният петък без кожа и на този ден символично в цял свят се заклеймява всяка жестокост към животните, която включва и тяхното отглеждане и унищожаване, заради ценните им кожи. За щастие, все повече активни и осъзнати европейски граждани заявяват своята твърда позиция срещу този жесток бизнес и глобалната емпатия и солидарност се увеличават.

У нас организацията за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ в колаборация със Студио за документален театър VOX POPULI разчупват правилата, по които се говори за правата и защитата на животните, като представят нов поглед върху този проблем с арт акцията За кожата на едно ЖИВОТно.

Още

"Студио за документален театър VOX POPULI" представя истории от затвора в театрална инсталация на открито

"Студио за документален театър VOX POPULI" представя истории от затвора в театрална инсталация на открито

В петък, 25 ноември, от 17:00 часа в културното пространство за съвременно изкуство "Контейнер VOX POPULI" в Княжеската градина ("Градинката на Паметника") в София всеки минувач ще може да стане свидетел на арт пърформанса "Кожа | Живот" и да се запознае отблизо с жестоката истина за фермите за ценни кожи в България и ужасяващите условия, при които животните страдат ден след ден, само за да бъдат убити заради техните кожи.

"Вярвам, че изкуството е мощен инструмент, който може да ни помогне да достигнем по-дълбоко в съзнанието на хората и по този начин да ги накараме да мислят, да ги провокираме да реагират.

Искрено се надявам, че "Кожа | Живот", който създадохме с екипа на VOX POPULI, ще успее да събуди в публиката емпатия към страданията на животните, жертва на човешката алчност и жестокост.

В ЧЕТИРИ ЛАПИ от много години се борим за тази кауза и използваме всички възможни методи, за да информираме обществото и заедно да помогнем за изкореняването на тази зловредна практика, която няма място в цивилизования свят.", споделя Деница Славова, ръководител "Комуникации" на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Театралният спектакъл "Кожа | Живот" е изцяло базиран на специфичната вербатим техника, която е популяризирана в България от VOX POPULI. Актьорите възпроизвеждат на живо гласовете на интервюирани от тях хора, едно към едно или - "вербатим" (от лат. дословно). Задачата на този арт проект е да постави в центъра на обществения дневен ред случващото се във ферми за кожи в ЕС, където годишно умират 10 милиона норки, а България е част от тази статистика.

Неда Соколовска (Снимка: VOX POPULI)

Неда Соколовска, режисьор и театрален активист, основател на Студио за документален театър VOX POPULI и автор на "Кожа | Живот", споделя:

"Затварянето на фермите за ценни кожи за мен е както хуманен, така и цивилизационен казус - стоящ на прага на екологичната катастрофа, човекът на XXI век би трябвало вече да е осъзнал, че неговото собствено оцеляване зависи от опазването на другите животински видове. Избиването на норки и други животни заради кожите им е една от най-варварските и арогантни прояви на човешка жестокост и това трудно би могло да се оспори.

С нашата акция целим да атакуваме този проблем със средствата на най-социалното и политическо изкуство - театъра. Избрахме три истории които да представят различни ъгли към темата - думи на реални хора, които актьорите на VOX POPULI представят честно и автентично. Надяваме се през акцията "За кожата на едно ЖИВОТно" да активираме онази социална загриженост, която има силата да променя закони и да се противопоставя на жестокостта."

Театралният спектакъл "Кожа | Живот" ще бъде игран в петък, на всеки кръгъл час от 17:00 до 20:00 часа, за да могат повече хора да станат част от арт акцията. Входът е свободен.

Арт акцията "За кожата на едно ЖИВОТно" цели да призове повече хора към подписване на европейската гражданска инициатива "Европа без кожи" (#FurFreeEurope), която при успех може да доведе до забрана на фермите за ценни кожи в целия ЕС. Нужни са 1 000 000 подписа, до този момент те са 601,127, а подписването на официалната петиция за Европа без кожи #FurFreeEurope става - ТУК.

Екип на "Кожа | Живот":
Режисура и драматургия: Неда Соколовска
Видео: Албена Баева
Оператори: Стефан Куцаров и Лъчезар Димитров
Координатор: Магдалена Славова
Звук и осветление: Ивайло Георгиев
Участват: Василия Дребова, Георги Налджиев, Мила Банчева

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране.

Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти.

С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Швейцария, Франция и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения - www.four-paws.bg.

Още

Студио за документален театър VOX POPULI с покани за вербатим стендъп вечери

Студио за документален театър VOX POPULI с покани за вербатим стендъп вечери

Още

"Златна рибка" на VOX POPULI представя живота на хората от крайните квартали по време на пандемията

"Златна рибка" на VOX POPULI представя живота на хората от крайните квартали по време на пандемията

Още

Особената светлина на доброволчеството с TimeHeroes

Особената светлина на доброволчеството с TimeHeroes

Още

Къдроглавите пеликани вече си имат над 30-метрова стена в Бургас

Къдроглавите пеликани вече си имат над 30-метрова стена в Бургас

 

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Книгата "По пътищата на Африка" на Максим Минчев ще бъде представена на 5 юни

Награда на името на дългогодишния ръководител на БТА ще бъде връчена в агенцията

"Алтернативен кинопреглед" представя над 75 часа съвременно българско кино

Включени са филми на Камен Калев, Андрей Паунов, Драгомир Шолев, Светослав Драганов, Илиян Метев, Ралица Петрова, Тонислав Христов, Весела Данчева, Иван Богданов, Ася Кованова и Андрей Кулев

Андрей Янев и Мирослав Дачев представят изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Рим

Експозицията ще бъде подредена в Папския латерански университет - Рим от 22 до 24 май

По случай 24 май: билети на цена от 10 лева в Народния театър

Кампанията важи само на касите на театъра

Днес започва Фестивалът на китайското кино в София

На 17 май вечерта е премиерата на "Назначаване на боговете – Част първа: Бури в Джаогъ", а създателите на филма ще бъдат специални гости