Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Цветът на копнежа" - за мъката и радостта да бъдеш човек

"Цветът на копнежа" - за мъката и радостта да бъдеш човек

Филмовата поредица "Цветът на копнежа" започва с едноименния филм на 10 март в Гьоте-институт

"Цветът на копнежа"

За българската премиера на продукцията идва нейният режисьор - Томас Риделсхаймер, едно от обещаващите имена на немската документалистика, съобщават организаторите. Авторът на филма, едновременно режисьор и оператор, избира Катар, Португалия, Мексико, Япония и Германия, за да търси "цвета на копнежа".

"Цветът на копнежа"

С кадри в едър план, музика, стихове и осем истории за любов, родина, надежда, природа и свобода той разказва за мъката и радостта да бъдеш човек. Томас Риделсхаймер ще представи филма си пред публиката и ще разкаже за вълнуващото си пътешествие през Европа, Африка, Америка и Азия.

"Цветът на копнежа"

В програмата до 20 март са 13 прожекции, срещи и дискусии. Входът е безплатен. В афиша са игрални и документални филми за желанията и очакванията от живота на хората в различни краища на света.

Гьоте-институт се включва в 21-ия Международен "София филм фест" (СФФ) като домакин на серията "Синема политика" и с програмата за млади режисьори "First Film First".

"Цветът на копнежа"

Кинематографистът Томас Риделсхаймер има над 13 филма като режисьор, сценарист и монтажист, с награди от фестивали в Локарно, Банкок, Сан Франциско, отличия от Немските филмови награди и Асоциацията на немските критици, както и номинация за най-добър документален филм от Европейските филмови награди. Чрез филмите си постига нов тип естетизиране на реалността, което прави филмите му истински въздействащо преживяване.

Директорът на Гьоте-институт Енцио Ветцел, вдъхновен от филма, дава идеята за поредицата. Заедно с директора на СФФ Стефан Китанов и проф. Пенка Ангелова избират осем филма - от "Криле на желанието" на Вим Вендерс и "Фицкаралдо" на Вернер Херцог до "Виктория" на Себастиан Шипер и немската киносензация "Тони Ердман" на Марен Аде - единствения, който ще бъде показан в зала 1 на НДК и е част от официалната програма на СФФ.

"Цветът на копнежа"

Програмата "Цветът на копнежа" ще бъде показана и в Пловдив, Русе, Велико Търново.

В поредицата "Синема политика" от 12 до 16 март ще бъдат представени пет документални филма от Румъния, САЩ, Канада, Израел и Норвегия, посветени на значими социални проблеми, важни въпроси за света, в който живеем, и ролята на киното. Прожекциите ще са съпроводени от дискусия с публиката и специални гости. Филмите ще представя Светла Търнин, която живее от над 12 години в Монреал и е съосновател и изпълнителен директор на Сinema Politica - мрежа за разпространение на независимо документално кино.

Гьоте-институтите в Югоизточна Европа са инициатори на менторската програма за млади режисьори от региона "First Film First". Гьоте-институт в София тази година е домакин на образователната програма в рамките на "София мийтингс". Участват осем млади режисьори от Гърция, Словения, Сърбия, Албания, Македония и Турция, а техни ментори ще бъдат водещи специалисти, сред които и Алън Старски - носител на "Оскар" за най-добра сценография за "Списъкът на Шиндлер" на Спилбърг. Събитията от "First Film First" са затворени.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Страхът: Zона Сиво - Изложба живопис на Стоян Куцев

Може да се види от 31 март в 17:30 ч. до 14 април в 17:30 ч. в Галерия [a] cube contemporary

"Анархо-клоунада" с премиера в деня на изборите

На 2 април ще се състои вторият спектакъл за сезона на реж. Боян Крачолов на сцената на Yalta Art Room

Водещият на "100% будни" по БНТ Стефан А. Щерев с награда "ИКАР 2023"

Актьорът е отличен за съвременен танц и пърформанс

Вижте Моменти и настроения на Велислава Гечева

Изложбата е от 27 март до 11 април 2023 в Галерия "Стубел"

"Кастор. Портрети на неизвестното" се завръща в "Топлоцентрала" на 6 и 7 април

В първата вечер е предвидено представлението да бъде последвано от дебат на тема "Утопиите и антиутопиите за човешкото бъдеще"

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

Събитието и на 29 април 2023 г. от 18:30 ч. в ДК Искър /парк Дружба/. Концерт-спектакълът е под егидата на Н. Пр. Г-н Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България