Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Цветът на копнежа" - за мъката и радостта да бъдеш човек

"Цветът на копнежа" - за мъката и радостта да бъдеш човек

Филмовата поредица "Цветът на копнежа" започва с едноименния филм на 10 март в Гьоте-институт

"Цветът на копнежа"

За българската премиера на продукцията идва нейният режисьор - Томас Риделсхаймер, едно от обещаващите имена на немската документалистика, съобщават организаторите. Авторът на филма, едновременно режисьор и оператор, избира Катар, Португалия, Мексико, Япония и Германия, за да търси "цвета на копнежа".

"Цветът на копнежа"

С кадри в едър план, музика, стихове и осем истории за любов, родина, надежда, природа и свобода той разказва за мъката и радостта да бъдеш човек. Томас Риделсхаймер ще представи филма си пред публиката и ще разкаже за вълнуващото си пътешествие през Европа, Африка, Америка и Азия.

"Цветът на копнежа"

В програмата до 20 март са 13 прожекции, срещи и дискусии. Входът е безплатен. В афиша са игрални и документални филми за желанията и очакванията от живота на хората в различни краища на света.

Гьоте-институт се включва в 21-ия Международен "София филм фест" (СФФ) като домакин на серията "Синема политика" и с програмата за млади режисьори "First Film First".

"Цветът на копнежа"

Кинематографистът Томас Риделсхаймер има над 13 филма като режисьор, сценарист и монтажист, с награди от фестивали в Локарно, Банкок, Сан Франциско, отличия от Немските филмови награди и Асоциацията на немските критици, както и номинация за най-добър документален филм от Европейските филмови награди. Чрез филмите си постига нов тип естетизиране на реалността, което прави филмите му истински въздействащо преживяване.

Директорът на Гьоте-институт Енцио Ветцел, вдъхновен от филма, дава идеята за поредицата. Заедно с директора на СФФ Стефан Китанов и проф. Пенка Ангелова избират осем филма - от "Криле на желанието" на Вим Вендерс и "Фицкаралдо" на Вернер Херцог до "Виктория" на Себастиан Шипер и немската киносензация "Тони Ердман" на Марен Аде - единствения, който ще бъде показан в зала 1 на НДК и е част от официалната програма на СФФ.

"Цветът на копнежа"

Програмата "Цветът на копнежа" ще бъде показана и в Пловдив, Русе, Велико Търново.

В поредицата "Синема политика" от 12 до 16 март ще бъдат представени пет документални филма от Румъния, САЩ, Канада, Израел и Норвегия, посветени на значими социални проблеми, важни въпроси за света, в който живеем, и ролята на киното. Прожекциите ще са съпроводени от дискусия с публиката и специални гости. Филмите ще представя Светла Търнин, която живее от над 12 години в Монреал и е съосновател и изпълнителен директор на Сinema Politica - мрежа за разпространение на независимо документално кино.

Гьоте-институтите в Югоизточна Европа са инициатори на менторската програма за млади режисьори от региона "First Film First". Гьоте-институт в София тази година е домакин на образователната програма в рамките на "София мийтингс". Участват осем млади режисьори от Гърция, Словения, Сърбия, Албания, Македония и Турция, а техни ментори ще бъдат водещи специалисти, сред които и Алън Старски - носител на "Оскар" за най-добра сценография за "Списъкът на Шиндлер" на Спилбърг. Събитията от "First Film First" са затворени.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Голямото надлъгване - към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал" показват в Казанлък

"Изложбата прави опит за нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който тогава се превръща в "ябълка на раздора", казва д-р Пламен Петров

Звездите на Цирк Дю Солей гостуват в Пловдив с леденото шоу HOGWARTS HOLIDAYS

Спектакълът е в спортна зала "Колодрум" на 5 март 2024 г., началният час е 19:00 часа.

Кристо и Жан-Клод - ателие за деца от 7 до 14 години

Участниците в ателието ще се запознаят с ранните творби на Христо Явашев - Кристо, ще научат повече за някои от емблематичните му проекти, реализирани със съпругата му Жан-Клод

По традиция Марин Янев ще отбележи рождения си ден с "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Спектакълът от Матей Вишниек на режисьора Николай Поляков ще се играя на 17 февруари на сцена "Апостол Карамитев"

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Музикалното събитие е свързано с проект на Z Club Next Generation - използването на косата от фризьорските салони за наторяване на обществени паркове и градини

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира