Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Студентският симфоничен оркестър на НМА с концерт в „Европейски музикален фестивал“ 2017

ЕМФ 2017

Студентският симфоничен оркестър на НМА с концерт в „Европейски музикален фестивал“ 2017

В програмата са включени произведения на Моцарт, Верди, Чилеа, Офенбах и други автори

Студентски симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Маестро Григор Паликаров/Сн. Кантус Фирмус

Студентският симфоничен оркестър на НМА "Проф. Панчо Владигеров" ще изнесе концерт в тазгодишния "Европейски музикален фестивал". Под диригентството на маестро Григор Паликаров младите оркестранти ще представят на 22 април програма с музика на Моцарт, Верди, Чилеа, Офенбах и други автори.

Леонора Илиева (сопран)/Сн. Кантус Фирмус

Солисти ще бъдат талантливите възпитаници на Академията Мила Михова (пиано), Леонора Илиева (сопран) и Анита Огнянова (мецосопран).

Мила Михова (пиано)/Сн. Кантус Фирмус

Няколко много известни и красиви арии са включени в програмата, а също популярната Баркарола из "Хофманови разкази" от Офенбах, която ще бъде представена в оригиналния вариант като дует за сопран и мецосопран. Виртуозният Концерт за пиано и оркестър в до мажор от Моцарт, както и блестящите оркестрови увертюри "Така правят всички" от Моцарт, "Крадливата сврака" от Росини и "Прилепът" от Йохан Щраус също са включени в програмата на 22 април.

Анита Огнянова, (мецосопран)

Концертът е от 19:30 ч. в залата на НМА, а входът е свободен. "Европейски музикален фестивал", представен от "Кантус Фирмус" е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017-та година. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България.

________________________

Студентският симфоничен оркестър е формация, в която свирят голяма част от студентите от Инструменталния факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров". Практиката на младите инструменталисти в този състав е важна част от тяхното обучение и израстване като професионални музиканти. Ансамбълът изнася редовно концерти с разнообразен репертоар. През годините оркестърът е дирижиран от утвърдени имена в българското диригентско изкуство като Алипи Найденов, Влади Симеонов, акад. Васил Казанджиев и др. В момента постоянен диригент на студентския оркестър е маестро Григор Паликаров, който има богат опит в симфоничния и оперния репертоар.

Вече няколко години поред в "Европейски музикален фестивал" се представят с голям успех различни състави от Националната музикална академия. До сега във фестивала са гостували различни камерни формации (2013 и 2014), духов ансамбъл "Windart" (2015), а през 2016-та година бе представен Студентският струнен оркестър с диригент Райчо Христов.

Талантливата пианистка Мила Михова, която ще се изяви в концерта на 22 април с музика от Моцарт, е студентка в първи курс в класа на проф. д-р Борислава Танева. Преди това тя завършва с успех НМУ "Л. Пипков" в класа по пиано на Емилия Канева. Мила Михова е лауреат на редица международни и национални конкурси за соло-пиано, камерна музика и съпровод. Сред тях са конкурсите "Димитър Ненов" в Разград, "Албер Русел" в София, Международен конкурс за пианисти в Крайова, Румъния, Международен конкурс за немска и австрийска музика "M.A.G.I.C", Бургас, Международен конкурс "Млади виртуози" в София, Международен конкурс за пианисти и композитори "Карл Филч", Сибиу, Румъния и др.

Посещавала е майсторските класове на проф. Балаш Соколай, проф. Борислава Танева, проф. Людмил Ангелов, проф. Елена Ашкенази, проф. Александър Хинчев, Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Милена Моллова, проф. Леонид Кербел, проф. Виктор Чучков. През 2016 г. е част от "Пиано академия" на о. Порос. "Музиката е много важна част от моя живот. Не мисля, че щях да бъда същия човек, ако не свирех на пиано" - сподели младата пианистка в специално интервю по повод участието си в "Европейски музикален фестивал".

Леонора Илиева проявява своя музикален талант още в детските си години и през 2000-та година постъпва в Детския радиохор на БНР. Като солистка на хора е участвала в много концерти в България, Италия, Швейцария, Испания, Китай, Япония. В настоящия момент е студентка в класа на проф. Мила Дюлгерова.

Завършила е майсторски класове при Райна Кабаиванска, Вера Николова и Оливие Дориа. Участвала е в концертни събития на Софийската филхармония, Сливенската филхармония, Софийската опера и др. През 2017 г. тя изпълнява ролята на Графинята в постановка на операта "Сватбата на Фигаро" в НМА (реж. Румен Нейков, дир. Деян Павлов).

Анита Огнянова е завършила НУИ "Проф. В.Стоянов" в Русе, след което продължава обучението си в НМА "Проф. П. Владигеров", където преминава бакалавърската си степен при проф. Илка Попова и доц. д-р Николай Моцов, и обучение по актьорско майсторство при проф. д. изк. Румен Нейков и Огнян Драганов.

Участвала е в спектакъла "Процесът Мерилин Монро" в Русе, Стара Загора и София, мюзикъла "Казанова", представен в Русе, и в постановка на камерната опера "Драгонет" от Жак Офенбах с представяне в Стара Загора, Горна Оряховица и Пловдив. Посещавала е майсторски класове по пеене на проф. Петра Киба, проф. Елена Филипова, проф. Йосиф Герджиков. За повече информация:

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др. През 2015 година фестивалът получи Сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа", както и Наградата на Столична община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата.

 Impressio е медиен партньор на ЕМФ 2017.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пловдив празнува 30 години от създаването на емблематичната група "Остава"

Грандиозен концерт предстои в Античния театър на 20 септември

Галерия "Неси" представя Данаил Кондиков

Вернисаж - 20 септември от 17 до 19 часа, продължава до 12 октомври

Вижте млади български художници - "В началото IV"

По идея и със съдействието на Тодор Стайков, СБХ - Шипка 6, зала 1А от 16 до 30 септември 2022

Очаквайте премиерата на късометражния филм на Девина Василева "На игра"

Събитието е на 29 септември от 17:30 ч. в Дом на Киното

Световноизвестният цигулар Александър Марков идва на "Варненско лято" с Държавния симфоничен оркестър на Истанбул на 13 септември

На екстравагантната си златна 6-струнна електрическа цигулка виртуозът ще изпълни Grande finale от своята Рок симфония