Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Реката на залеза - обредно-ритуална мимодрама - премиера в Театър НАТФИЗ

ПРЕМИЕРА

Реката на залеза - обредно-ритуална мимодрама - премиера в Театър НАТФИЗ

Спектакълът е на 2,16 и 23 февруари 2021 г., 19.00 ч., Голяма сцена

Театър НАТФИЗ

Премиерата на "Реката на залеза" на Класа на проф. д-р Александър Илиев е на 2,16 и 23 февруари 2021 г., от 19.00 ч., на Голяма сцена, Театър НАТФИЗ.  Спектакълът е обредно-ритуална мимодрама по българските обреди и ритуални текстове за Пеперуда, Герман, Сватба, Оплакване; по мотиви от разказа на Габриел Гарсия Маркес "Най-красивият удавник на света", приказката на Николай Райнов "Русалката от синия вир" и стихотворението на Пенчо Славейков "Неразделни".

Плакат: Янина Петрова

Сценарият, режисурата и сценографията са на Александър Илиев. Музиката на Николай Иванов - "Ом", а хореографията на обредния цикъл е на доц. д-р Дария Колева. Хореографията на епизоди с контактна импровизация е на ас. Ивайло Димитров, а костюмите са на Боряна Георгиева.

Плакат: Янина Петрова, Фотограф: Теодора Тодорова

В спектакъла участват студенти специалност "Театър на движението - Пантомима", с художествен ръководител проф. д-р Александър Илиев.

Действащи лица и изпълнители:

Стефан, удавникът - Филип Дончев - гост, Велизар Груев
Рада, невестата - Валерия Колева, Ивана, кметицата - Александрина Събева,  Ирина, попадията - Катерина Зафирова, Сирма, съблазнителката - Йоана Иванова - гост, Деляна Стоянова Рая, мечтателката - Надежда Илиева Боряна, бунтарката - Десислава Цветкова, Ния, читанката - Ева Калайджиева, Миряна, самовлюбената - Анна Касабова, Златко, попът - д-р Велислав Алтънов - гост, Борил, кметът - Александър Будуров

"Група девойки от село, останало само с кмет и поп от представителите на мъжкия пол, се подготвя за празника. От стара бабина ракла вадят костюми, ритуални предмети, замесват глина за куклата "Герман". Избират една от девойките да бъде "Пеперуда" и я накичват с листа.

Ръководени от кметицата и попадията, те започват ритуала, но откриват, че вейките са нахвърляни върху удавен мъж. С помощта на попа и кмета изваждат удавника на брега. Решават да го погребат по християнски и отърчават до селото за дрехи и обредни предмети. Една от девойките остава да го пази - тя е и избраната да играе "Пеперуда". Ритуалът става реалност, мъртвият мъж замества куклата на Герман.

Проф. д-р Александър Илиев Снимка: (Личен архив)

Спектакълът разкрива феномена на чистата любов. Ритуалът "мъртъв мъж, умрял за дъжд" и целият обреден цикъл разказват за "духовната суша", в която живее съвременното поколение. Представлението има две лица - съвременно и древно. Безусловното и органично поведение е ключът към всички епизоди, в които "магията не действа".

Условно и стилизирано е действието по време на обредите. Там танцът, напяването, наричането, оплакването и ритуалният жест създават друга символна реалност, магическа в своята същност, но истинска като сюблимна проява на личността и общността."

проф. д-р Александър Илиев

Плакат: Янина Петрова

Още

Какво можем да гледаме на учебните сцени на НАТФИЗ

Какво можем да гледаме на учебните сцени на НАТФИЗ

Още

"Посещението на старата дама" от Фридрих Дюренмат - в НАТФИЗ

"Посещението на старата дама" от Фридрих Дюренмат - в НАТФИЗ

Още

Дипломант на НАТФИЗ е в селекцията на "Берлинале 2021"

Дипломант на НАТФИЗ е в селекцията на "Берлинале 2021"

Още

"Момче и вятър" в НАТФИЗ: Добрият изход е постижим, само чрез добрата воля и усилия на всички

"Момче и вятър" в НАТФИЗ: Добрият изход е постижим, само чрез добрата воля и усилия на всички

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Теди Москов предписва "Шекспирин по време на пандемия"

"Спектакълът е за властта, гадостите относно властта, ужасът на едно дете и една режисьорка, която се мъчи да сглоби представление на Шекспир, но без успех", коментира режисьорът

Двойна доза музикална класа в зала "България"

На 25 февруари в зала "България" гостуват пианистът Сергей Редкин и диригентът Саша Гьотцел

Публиката влиза "В обувките на артиста" в три интерактивни онлайн представления

Zoom като алтернатива на театралната сцена - "В обувките на артиста" е първата по рода си арт инициатива у нас, изцяло осъществена в дигитална среда

Наполовина полицай, наполовина наркодилър, или 100% Изабел Юпер - "Кръстницата" е вече в киносалоните

Грандамата на френското кино влиза в кожата на фрустрирана преводачка в полицейско управление, която се гмурка в опасните води на наркотрафика

"Уилям Шекспир - пълни съчинения" - в Театър 199

Постановката на Съни Сънински можете да видите на 9 февруари и 24 март от 19.30 ч.

Наближава крайният срок за участие в Eunoia LitFest

Първият независим фестивал на Литературен клуб "Отвъд кориците" е планиран за лятото на 2021 г.