Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Радикален прочит на класиката "Одисей пътува за Итака" гостува в София

Радикален прочит на класиката "Одисей пътува за Итака" гостува в София

Пиесата от Константин Илиев можете да видите на 15 март на сцената на Сатиричния театър

"Одисей пътува за Итака", Пазарджишки театър

Постановката на Владлен Александров и Пазарджишкия театър предлага съвсем различен поглед към най-добрата пиеса на нашия жив класик (заедно с "Нирвана" и "Великденско вино"), каза режисьорът пред репортер на БТА.

По думите му темата е за умирането на българското село, но текстът, като всяка класика, е винаги актуален и особено "пасва" за днешното състояние, за "умирането" на България. Спектакълът обаче не е песимистичен - основният въпрос е как да живеем по-добре, възможно ли е това, какво е необходимо да се направи, за да го постигнем. Има много красота и поезия в текста, много чеховски измерения.

"Одисей пътува за Итака", Пазарджишки театър

"Играем на гола сцена. Сценографията е на Иван Карев. Залагаме на мултимедията - на Весела Статкова - като съществена част от действието. Не търсим зрелищност, а дълбочина - най-важно е философското послание на пиесата", отбеляза режисьорът.

"Одисей пътува за Итака", Пазарджишки театър

Пиесата е написана през 1984 г. Ръководството на Народния театър "Иван Вазов" я окачествява като черногледа и отказва да я включи в репертоара си. В Бургаския театър обаче се стига до постановка, без текстът да е минал през задължителната процедура на одобрение от репертоарната комисия при Комитета за култура.

След премиерата през 1984 г. следват до 2016 г. постановки в 17 български и един полски театър. Спектаклите по "Одисей пътува за Итака" са между най-значителните постижения в режисурата на Леон Даниел, Иван Добчев, Слави Шкаров.

В централни и епизодични роли са се изявявали Георги Калоянчев, Стоян Стоев, Стоян Гъдев, Иво Русев, Стоянка Мутафова, Вера Делчева, Петър Слабаков, Мария Статулова, Румяна Бочева и много други талантливи български актьори, припомнят от Пазарджишкия театър.

Гледайте новата сценична реализация на 15 март на Голямата сцена на Сатиричния театър от 19:30 часа.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пианистът Георги Василев свири Брамс и Падеревски тази вечер в Полския институт

Работил е със световноизвестни изпълнители и преподаватели като Дмитрий Башкиров, Кевин Кенер, Алексей Головин, Ян Бартош, Виктор Чучков, Хинрих Алперс

В навечерието на рождения си ден световната оперна прима Красимира Стоянова репетира за "Отело" във Варна

За концертното изпълнение на Вердиевия шедьовър отговаря постоянният гост диригент на Държавна опера Варна - Маестро Павел Балев

Балетът на Държавна опера-Стара Загора със световна премиера на 17 август

"Одон", "Лейди Джейн" и "Танците на Саломе" на сцената на Старозагорската опера

Виктория Бешлийска и Мария Донева са сред менторите в предстоящото ОНЛАЙН издание на Академия за писатели "Заешка Дупка"

За последните 7 години, Академията роди десетки поети и писатели, чиито книги пожънаха и продължават да жънат голям успех

40 филмови звезди по повод 40-то юбилейно издание на фестивала "Златна роза" Варна

Фестивалът тази година ще предложи силна селекция от пълнометражно и късометражно кино на български творци и копродукции с българско участие