Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Празничен концерт за 80-годишнината на зала "България"

"VIVA LA MUSIKA!"

Празничен концерт за 80-годишнината на зала "България"

Софийска филхармония, със солисти - клавирно дуо Аглика Генова & Любен Димитров, Людмил Ангелов (пиано) и Велин Илиев (орган)

Софийска филхармония - хор и оркестър, с диригент Найден Тодоров/Сн. Филхармония

Софийска филхармония отбелязва с тържествен концерт 80-годишнината от откриването на концертен комплекс "България". Патрон на честването е Президентът на Република България Румен Радев.

Йоан Холендер - една от най-авторитетните фигури в оперния свят, почетен артистичен директор и създател на престижния музикален фестивал "Джордже Енеску", артистичен съветник на Метрополитън опера и на Пролетния фестивал в Токио, ще бъде почетен гост на Празничния концерт, посветен на 80-годишнината на зала "България" тази вечер, съобщава БТА.

Йоан Холендер с Найден Тодоров в кулоарите на зала "България"/Сн. БТА

Г-н Холендер е най-дългогодишният директор на Виенската Щатсопер, изключително успешен оперен мениджър, откривател на много звезди, сред които и българите Веселина Кацарова, Красимира Стоянова и Надя Кръстева. Самият той не крие пристрастието си към българските музиканти и певци.

Музикалното събитие е тази вечер, от 19:00 часа, под диригентската палка на Маестро Найден Тодоров, директор на Софийска филхармония.

Ще бъде повторена програмата, изпълнена при откриването на зала "България", когато през 1937 г. е било представено най-доброто от Барока: Йохан С. Бах - Концерт за две пиана до минор BWV 1060;  Георг Фр. Хендел - Два хора из оратория "Месия" и шедьоврите на Панчо Владигеров - Концерт за пиано и оркестър No 3 оп.31 и  Петко Стайнов - Концертна увертюра "Балкан".

Концерт на Софийска филхармони, откриване на зала "България"

Концертът е с участието на Национален филхармоничен хор "Св.Обретенов", с диригент Славил Димитров.

Солисти са изключителният ни пианист Людмил Ангелов, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров (носители на престижната награда Ехо класик за тази година) и органистът Велин Илиев.

Клавиро дуо Аглика Генова и Любен Димитров/Сн. фейсбук профил

Людмил Ангелов, пиано

Зала "България" вече осем десетилетия е средище за развитие на българската музика и най-доброто акустично пространство за симфонични концерти у нас.

Целият комплекс "България", разположен в сърцето на София е изграден по проект на известните архитекти - проф. Станчо Белковски (1891-1962) и Иван Данчов (1893-1972), завършили в Берлин, автори на някои от най-красивите сгради в централната част на столицата, сред които: Алианс Франсез, Германското училище (днешната Национална музикална академия), Кинотеатър и хотел "Балкан" (Младежки театър "Николай Бинев"). Комплексът е обявен за паметник на културата и е един от образците на модернизма в българската архитектура.

Първият симфоничен концерт, изнесен при откриването на зала "България" е бил под палката на диригента Цанко Цанков, със солисти Димитър Ненов, Люба Енчева и Панчо Владигеров, с участието и на френския органист и композитор Жозеф Боне.

Маестро Цанко Цанков завършва дирижиране във Виена, композиция в Берлин и е един от ректорите от Държавната музикална консерватория, в периода 1940 - 1943. Той е бил главен диригент на Виенската опера.

Тази вечер, 80 години по-късно - на диригентския пулт отново ще застане виенски възпитаник в лицето на Маестро Найден Тодоров.

Найден Тодоров/Сн. Личен архив

В емоционалната си реч, при откриването на зала "България" през 1937 г. известният ни музиколог проф. д-р Стоян Брашованов, директор на Държавната музикална академия, произнася слово, останало ненадминато със своята словесна изящност и оправя пожелания за превръщането на зала "България" в музикален храм за духовно извисяване и единение на нацията. 

Той се обръща към присъстващите с думите "..всяка единно вдъхновена общност постига върховен израз в музика, именно затова музиката е отвъд всяка човешка ненавист и вражда."

Панчо Владигеров лично изпълнява своя току-що написан Трети концерт за пиано и оркестър, посветен на откриването на зала "България".

Още

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

В първоначалния си вид зала "България" се е състояла от голяма зала с 1470 места за публика (партер, два балкона, ложи) и със сцена за 100 души оркестър и 200 - хор. На сцената е бил монтиран орган на фирмата "Зауер" от Франкфурт на Одер с 4 мануала, 72 регистъра и 6000 тръби.

Бомбардировката от 24 май 1944 разрушава залата, органа и двата рояла. През 1949 г. залата е възстановена и в нея концертира Царският Военен симфоничен оркестър, ръководен от Саша Попов. След реконструкцията местата са вече 1250, а новият орган е с по-слаби параметри. Той е на фирмата "Schuke", Потсдам, разполагащ с 3 мануала, 55 регистъра, механична трактура и 8 Setzer комбинации - най-големият съществуващ днес в България.

Именно на него, по време на празничния концерт ще свири органистът на Софийска филармония Велин Илиев, носител на почетен диплом от втория международен органов конкурс "Антон Брукнер" в Линц, Австрия, който ще бъде солист в Концертна увертюра "Балкан" от Петко Стайнов.

Велин Илиев, орган/Сн. Софийска филхармония

Билетите за концерта се продават на касата на Софийска филхармония в зала "България" и в мрежата на eventim.bg.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Белослава и Веско Ешкенази са специалните гости на Влади Ампов-Графа на 15 юли в Летен театър-Варна

Преди дни Графа разкри, че подготвят нова песен с Белослава, а премиерата и пред публика ще се състои на концерта във Варна

"Джурасик свят Господство" на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас

От утре, 2 юли, до края на септември, работното време на фестивала ще е от 9:00 до 21:00 часа, без почивен ден

Пламен Карталов: Нашите артисти пеят и под дъжда

Трети летен фестивал "Музи на водата" на Софийската опера и балет на сцената в Панчарево

За 13-та година фестивалът "Опера в парка" ще стартира на 25 юни

Събитието е в парка на Военна академия "Г. С. Раковски"

Шаржове на най-известния руския политически карикатурист Сергей Елкин – на всички дигитални платформи на БНР

Първата карикатура за кризата в България, събра няколко хиляди преглеждания