Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Посланик Труеба пред Dir.bg за културните проекти на Аржентина в България

СРЕЩИ

Посланик Труеба пред Dir.bg за културните проекти на Аржентина в България

Маестро Людмил Ангелов възприемаме като своеобразен "посланик" на аржентинската култура и музика, споделя първият дипломат на Аржентина

Н. Пр. г-н Алберто А. М. Труеба - извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина в България и в Северна Македония (Снимка: diplomaticspectrum.com)

Н. Пр. г-н Алберто А. М. Труеба е посланик на Република Аржентина в България от 2016 г.

Роден е на 24 декември 1958 г. в гр. Буенос Айрес. Завършил е "Право" във Факултета по право и политически науки на Понтифическия католически университет в Аржентина и  "Международно екологично право" в Университета в Сиена, Италия.
Владее испански, италиански, английски и френски език.

Работил е в Посолствата на Аржентина в  Индия, акредитирано и в Непал, Бангладеш и Шри Ланка (отговаря за консулските, политическите и културните въпроси); в Чешката република, акредитиран и в Словакия (шеф на секциите по консулски, политически и културни въпроси); Временно управляващ; посолство на Република Аржентина при Светия престол във Ватикана и Суверенния военен орден на Малта.

От 2017 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина и в Северна Македония.

Представяме Ви Н. Пр. г-н Алберто А. М. Труеба - извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина в България и в Северна Македония есклузивно пред Dir.bg:

- Ваше Превъзходителство, поводът да разговаряме е предстоящият Ден на Аржентина в София. Какво от аржентинската култура ще видим на 14 октомври в градската градина до СГХГ?

Още

Театро Колон в Буенос Айрес – най-голямата оперна сцена на Латинска Америка

Театро Колон в Буенос Айрес – най-голямата оперна сцена на Латинска Америка

- "Денят на Аржентина" е покана да опознаете в едно открито и предпочитано градско пространство, част от нашите продукти и културни изражения, например да опитате вино и храни, да се докоснете до туристическите ни забележителности, до литературата и музиката ни. За реализацията му разчитаме на неоценимата помощ на Софийска градска художествена галерия и на Община София.

Очакваме ви, за да споделим няколко часа в приятелска атмосфера, които вярвам ще събудят интереса на българската публика към забележителностите на Аржентина.

Посланик Труеба открива изложбата "Естетика на безобразието" на аржентинския художник от български произход Елиезер Алшех в СГХГ (Снимка: Посолство на Аржентина)

- Аржентинското посолство е сред партньорите, подкрепящи новия софийски фестивал "Камералия", заедно с Институт Сервантес, Полския институт, СУ и др. институции. Зад фестивала за камерна музика стои големият български пианист Людмил Ангелов и неговата фондация "Пиано Екстраваганца". С какво успя да Ви спечели той?

- За Посолството на Република Аржентина в София е повод за истинска гордост възможността да има своя принос към Фестивал КАМЕРАЛИЯ, по-специално с танго концерта на ансамбъл "5/4 TANGO", в който участват големи музиканти, сред които самият Маестро Ангелов и аржентинският бандонеонист Матиас Гонсалес.

Посолството ни поддържа дългогодишни чудесни приятелски отношения с Маестро Ангелов, когото възприемаме като своеобразен "посланик" на аржентинската култура и музика в частност, предвид огромната му страст към тангото и по-специално към музиката на Астор Пиацола. Голяма чест и удоволствие е да съдействаме за неговите изяви, което се надявам да продължи и в бъдеще.

"Танго", концерт на Людмил Ангелов (пиано) и Веско Ешкенази (цигулка), кино Люмиер-Лидл, 2018 г. (Снимка: Посолство на Аржентина)

- Културните проекти на Аржентинското посолство не спират дотук. На 11 декември в Гьоте институт готвите честване на Националния ден на тангото?
- В момента работим по организацията на традиционното честване на Националния ден на тангото в София, като се надяваме и тази година да се превърне в едно успешно събитие.

Посланик Труеба по време на пресконференцията за "Камералия" (Снимка: Посолство на Аржентина)

- Тази година светът отбелязва и 120 години от рождението на един от най-великите творци на XX век - аржентинският писател Хорхе Луис Борхес. Какви събития предвиждате по този повод?
- Годишнината от рождението на големия представител на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес ще отбележим в две събития през сезона, а именно чрез широк разговор в рамките на Декемврийския панаир на книгата в НДК, с участието на неговите издатели и преводачи на български език, както и на личности, вдъхновили се в своя творчески път от произведенията на големия мислител. Второто събитие ще бъде в академична атмосфера, като очакваме участието на няколко международни специалисти и преподаватели от българските университети.

- През 2021 г. се навършват 100 години от рождението на композитора Астор Пиацола - баща и създател на Танго Нуево. Вие ще инициирате ли музикални проекти с произведения на Пиацола за следващия творчески сезон 2020/21?
- Изобилстват идеите за проекти по повод отбелязването на тази важна годишнина, но на този етап не мога да разкрия много подробности.

Посланик Труеба на Панаира на книгата в НДК с Галя Райчева, Културен отдел (Снимка: Посолство на Аржентина)

- Как се пътува в момента до Аржентина?

- Българските граждани, притежаващи валидни български обикновени паспорти, могат да влизат, преминават транзит, пребивават и напускат територията на Аржентина

БЕЗ ВИЗА, за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца,

считано от датата на първото влизане, с цел осъществяване на туризъм, бизнес, спортни, артистични или научни дейности.

- Вие сте вече трета година в София. Аржентина и България винаги са поддържали добри отношения, основани на взаимна симпатия. Какво общо намирате между двете култури?
- Аржентина и България са две географски отдалечени страни, но близки в човешките си взаимоотношения, вероятно заради многобройната общност на аржентинци от български произход. Тук продължават да ме изненадват положително постоянните прояви на интерес и внимание към страната, хората и културата ни.

- Успяхте ли да опознаете страната ни? Имате ли вече любими места?
- Доста места от България опознахме, предстои да открием други. Наслаждаваме се истински на живота в столицата с наситената ú културна програма, много ни харесва Пловдив, както и Черноморието.

Интервю на Мая Филипова

Още

Десислава Бинева пред Dir.bg: Българската култура се нуждае от повече смелост и големи имиджови проекти

Десислава Бинева пред Dir.bg: Българската култура се нуждае от повече смелост и големи имиджови проекти

Още

Виктор Меламед: Светът е по-шарен и от най-шарената нашенска черга, и Тайланд е пример за това

Виктор Меламед: Светът е по-шарен и от най-шарената нашенска черга, и Тайланд е пример за това


Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хитовият мюзикъл "Парижката Света Богородица" за първи път на сцената на зала 1 на НДК на 26 май

Потопени в атмосферата на Париж от края на XV век зрителите на спектакъла ще се насладят на изключителната музика, хореография и актьорска игра

БНР споделя българската музика с украинските деца

Те ще бъдат гости на концертите с фолклорна, детска и класическа музика на съставите на националното радио

"Ефектът Галатея": Тялото е терен за метаморфози, експерименти, култове, желания…

С нов премиерен състав солисти балет "Арабеск" ви кани 19 май 2022 г. на сцената на Музикалния театър на най-новия си спектакъл

Блестящият виртуоз Андрей Йоница - солист на Радиосимфониците

В програмата – Антонин Дворжак, Анатолий Лядов, Георги Андреев

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Журито в състав Григор Паликаров, Атанас Кръстев и Людмил Ненчев класира за следващия етап от състезанието общо 25 млади музиканти