Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР

АВТОРСКИ ДЖАЗ-ВЕРСИИ

От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР

Гост-диригент ще е Любомир Денев, солист е Марио Ангелов

Източник: БНР

Класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев на 23 април, вторник, от 19 часа в Първо студио на БНР.

Купи билет

Премиерно ще звучат джазовите адаптации на Денев на шедьоври от предкласиката до музиката 20 век. Атрактивната програма включва авторски джаз-версии на произведения от световната музикална съкровищница: "Сарабанда" от Хендел, "Мечтание" от Шуман, Allegro Barbaro от Барток, "Лунна светлина" и "Cakewalk" от Дебюси.

Още

Любомир Денев-син: Музиката на Бийтълс е вечна, хармонията в нея е толкова оригинална, колкото са Мусоргски и Шопен за тяхното време

Любомир Денев-син: Музиката на Бийтълс е вечна, хармонията в нея е толкова оригинална, колкото са Мусоргски и Шопен за времето си

Специална почит Денев отдава на големите български класици с интерпретации на "Заплакала е Стара планина" и "Одит моме за вода" от Панчо Владигеров и "Севдана" от Георги Златев-Черкин.

Солист ще е пианистът Марио Ангелов. Специално за него Любомир Денев създава две пиеси, които ще прозвучат в концертната програма: адаптации на Етюд в ми бемол минор от Шопен и Вариации 2024 за пиано и Биг бенд по Каприз 24 на Паганини (Сюита за пиано и Биг бенд).

Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, който дълги години работи със Симфоничния оркестър и Биг бенда на БНР.

Фондът на Радиото пази над 1000 записа на негови авторски творби и аранжименти. Част от записите на негови композиции с Радиосимфониците и Биг бенда станаха част от албума "Любомир Денев - Sympho Jazz", който БНР издаде през 2021. Реализирал е записи със Симфоничния оркестър на Гръцкото радио и телевизия и два компактдиска за американската компания КОНКОРД-Рекърдс.

Любомир Денев (Снимка: БНР)

Купи билет

Като композитор Любомир Денев твори във всички музикални жанрове - камерна и симфонична музика, поп, джаз, мюзикъл, театрална и филмова музика, а творби му са изпълнявани в Европа, САЩ, Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет и Япония.

Носител е на многобройни награди у нас и на престижни международни отличия за хорова композиция, камерна и филмова музика. През 2020 г. Министерството на културата го удостои със звезда "Златен век" за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура.

Марио Ангелов (Снимка: БНР)

Още

Клавирно неделно матине с Марио Ангелов в Първо студио на БНР

Клавирно неделно матине с Марио Ангелов в Първо студио на БНР

Марио Ангелов е възпитаник на българската клавирна школа. Реализирал е респектиращи студийни записи на творби в различни стилове, форми и жанрове като пианист в Симфоничния оркестър на БНР и като солист на камерен ансамбъл "Софийски солисти".

В звукозаписния фонд на БНР името на Марио Ангелов стои зад знакови премиери на български и чужди композитори, много от които с еталонни студийни записи в националната фонотека. Концертирал е в Япония, Германия, Австрия, Великобритания, Испания и др.

Купи билет

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" към СУ, Департамент "Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.

Още

Гала на българската култура и музика във Виена

Гала на българската култура и музика във Виена

Още

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

Още

"Стабат Матер" от Шуберт ще звучи за пръв път в България на 26 април

"Стабат Матер" от Шуберт ще звучи за пръв път в България на 26 април

Още

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Книгата "По пътищата на Африка" на Максим Минчев ще бъде представена на 5 юни

Награда на името на дългогодишния ръководител на БТА ще бъде връчена в агенцията

"Алтернативен кинопреглед" представя над 75 часа съвременно българско кино

Включени са филми на Камен Калев, Андрей Паунов, Драгомир Шолев, Светослав Драганов, Илиян Метев, Ралица Петрова, Тонислав Христов, Весела Данчева, Иван Богданов, Ася Кованова и Андрей Кулев

Андрей Янев и Мирослав Дачев представят изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Рим

Експозицията ще бъде подредена в Папския латерански университет - Рим от 22 до 24 май

По случай 24 май: билети на цена от 10 лева в Народния театър

Кампанията важи само на касите на театъра

Днес започва Фестивалът на китайското кино в София

На 17 май вечерта е премиерата на "Назначаване на боговете – Част първа: Бури в Джаогъ", а създателите на филма ще бъдат специални гости