Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оперетна премиера на финала на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

КРАЙ МОРЕТО

Оперетна премиера на финала на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Валс и любовни интриги във "Виенска кръв" от Йохан Щраус-син - тази вечер, от 20.00 часа на сцената на Летния театър

Емил Чакъров

Оперетна премиера ще закрие Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Това е "Виенска кръв" от Йохан Щраус-син, съобщат от Община Бургас. Това е една от най-познати творби на Щраус заедно с "Прилепът", "Цигански барон" и "Една нощ във Венеция".

"Виенска кръв", постановка на Марио Николов в Държавна опера - Бургас

На последното представление за тазгодишния оперен фестивал ще бъде връчена и ежегодната награда на името на маестро Чакъров, която се присъжда на именит български диригент.

Херберт фон Караян се ръкува с Емил Чакъров

Още

Концерт "С музиката на Вили" на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Концерт "С музиката на Вили" на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Емил Чакъров е български музикант, цигулар и диригент. Остава в историята с работата си със знаменития Херберт фон Караян, ръководил четири десетилетия Берлинска филхармония, която превърна в институция. Чакъров е негов асистент в оперни продукции в Залцбург и Берлин. Инициира Новогодишния музикален фестивал в НДК, където дирижира Фестивалния оркестър, създаден също по негова идея.

 Закриването на Бургаските музикални седмици с оперетата на Щраус-син ще започне в 20.00 часа на сцената на Летния театър. Постановката е дело на режисьора Марио Николов, който публиката ще има удоволствието да види и на сцената в главната роля - тази на граф Цедлау.

Ролята на съпругата му ще изпълни Валентина Корчакова. Двамата са сред любимците на публиката у нас и придават особен блясък и класа на спектакъла. Те са носители на множество награди и гастролират често в страната и чужбина. В останалите образи ще се превъплътят солистите на Държавна опера - Бургас Йордан Христозов, Мария Цветкова, Людмила Михайлова, Шмилена Султанова, Бранимир Недков, Тошо Герджиков, Петър Тихолов, Веселина Апостолова, както и хорът, оркестърът и балетът на операта.

Диригент ще бъде маестро Иван Кожухаров - постоянен гост-диригент на Филхармонията в Санкт Петербург, носител на много международни награди и известен като първият българин, записвал с Лондонската филхармония в "Студиото на "Бийтълс" - "Abbey Road".

Примабалерината на Държавна опера - Бургас Галина Калчева е хореограф на постановката. Костюмографията е дело на Цветанка Петкова-Стойнова.

Изключителна чест за бургаската опера е и присъствието в екипа на сценографа Иван Токаджиев по декорите на сцената.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Стара Загора на брега на язовир Копринка са в продажба

Дългоочакваните празнични дни, посветени на мистичната древнотракийска култура тази година ще се проведат от 26 август до 4 септември

"Зелени библиотеки" за осма година завладява парковете на София

Арт програмата на инициативата включва срещи с любими поети, които раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо

Несебър ще отбележи своя празник с програма от визуални спектакли и концерти

Финал на празника на 15 август ще постави впечатляващ музикално-пиротехнически спектакъл, който ще озари целия залив

"Фрагменти от едно пътуване" на Георги Щърбев

Изложбата е от 9.08 до 29.08.2022 г. в Галерия "Неси"

Проектът "Пеещи артисти" започва поредица от концерти през септември

В концертите спектакли участват: Маргарита Хранова, Дарин Ангелов, Койна Русева, братя Аргирови, Орлин Горанов, Весела Делчева, Мая Бежанска, Симеон Владов, Красимир Гюлмезов, Милена Маркова, Даниел Цочев, Катерина Евро, Добрин Досев, Герасим Георгиев-Геро, Александър Кадиев, Стефания Колева, Орлин Павлов, Мариана Попова, Людмила Сланева, Гергана Стоянова, Николай Урумов

Внучката на Елисавета Багряна открива женски клуб на културата "Оранта"

Откриването е посветено на творчеството на Елисавета Багряна в превод на украински език от Анна Багряна. Целта на клуба е интегрирането на украинските жени, бягащи от войната и намерили убежище в София