Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оперетна премиера на финала на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

КРАЙ МОРЕТО

Оперетна премиера на финала на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Валс и любовни интриги във "Виенска кръв" от Йохан Щраус-син - тази вечер, от 20.00 часа на сцената на Летния театър

Емил Чакъров

Оперетна премиера ще закрие Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Това е "Виенска кръв" от Йохан Щраус-син, съобщат от Община Бургас. Това е една от най-познати творби на Щраус заедно с "Прилепът", "Цигански барон" и "Една нощ във Венеция".

"Виенска кръв", постановка на Марио Николов в Държавна опера - Бургас

На последното представление за тазгодишния оперен фестивал ще бъде връчена и ежегодната награда на името на маестро Чакъров, която се присъжда на именит български диригент.

Херберт фон Караян се ръкува с Емил Чакъров

Още

Концерт "С музиката на Вили" на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Концерт "С музиката на Вили" на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Емил Чакъров е български музикант, цигулар и диригент. Остава в историята с работата си със знаменития Херберт фон Караян, ръководил четири десетилетия Берлинска филхармония, която превърна в институция. Чакъров е негов асистент в оперни продукции в Залцбург и Берлин. Инициира Новогодишния музикален фестивал в НДК, където дирижира Фестивалния оркестър, създаден също по негова идея.

 Закриването на Бургаските музикални седмици с оперетата на Щраус-син ще започне в 20.00 часа на сцената на Летния театър. Постановката е дело на режисьора Марио Николов, който публиката ще има удоволствието да види и на сцената в главната роля - тази на граф Цедлау.

Ролята на съпругата му ще изпълни Валентина Корчакова. Двамата са сред любимците на публиката у нас и придават особен блясък и класа на спектакъла. Те са носители на множество награди и гастролират често в страната и чужбина. В останалите образи ще се превъплътят солистите на Държавна опера - Бургас Йордан Христозов, Мария Цветкова, Людмила Михайлова, Шмилена Султанова, Бранимир Недков, Тошо Герджиков, Петър Тихолов, Веселина Апостолова, както и хорът, оркестърът и балетът на операта.

Диригент ще бъде маестро Иван Кожухаров - постоянен гост-диригент на Филхармонията в Санкт Петербург, носител на много международни награди и известен като първият българин, записвал с Лондонската филхармония в "Студиото на "Бийтълс" - "Abbey Road".

Примабалерината на Държавна опера - Бургас Галина Калчева е хореограф на постановката. Костюмографията е дело на Цветанка Петкова-Стойнова.

Изключителна чест за бургаската опера е и присъствието в екипа на сценографа Иван Токаджиев по декорите на сцената.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Изложбата е отворена от 27 октомври до 20 ноември

В "Хофманови разкази" приветстваме маестро Павел Балев

Той е постоянен гост диригент на Варненската опера и носител на Наградата "Академик Марин Големинов" 2021

Нов шанс за почитателите на Васко Абаджиев - легенда в българската и европейската музика на ХХ век

"Класик Арт" представят: Световни премиери на струнни квартети от Васко Абаджиев на 16 октомври в Камерна зала "България"

Васил Петров представя SymphoNY way в Русе на 2 ноември

Концертът "Симфоничен начин" ще се състои в Канев център

Женя Адамова и галерия "Неси" представят изложбата "Порцелан, защото"

Можем да я видим от 13 октомври до 3 ноември 2021 г.

Френският институт празнува под мотото "30 години рандеву с Франция"

Кулминацията ще бъде на 16 октомври, когато институтът, в партньорство с посолството на Франция у нас и Столична община, събира всички приятели на френския език и култура на площад "Славейков" за празненства, които ще продължат целия ден