Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оперетна премиера на финала на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

КРАЙ МОРЕТО

Оперетна премиера на финала на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Валс и любовни интриги във "Виенска кръв" от Йохан Щраус-син - тази вечер, от 20.00 часа на сцената на Летния театър

Емил Чакъров

Оперетна премиера ще закрие Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Това е "Виенска кръв" от Йохан Щраус-син, съобщат от Община Бургас. Това е една от най-познати творби на Щраус заедно с "Прилепът", "Цигански барон" и "Една нощ във Венеция".

"Виенска кръв", постановка на Марио Николов в Държавна опера - Бургас

На последното представление за тазгодишния оперен фестивал ще бъде връчена и ежегодната награда на името на маестро Чакъров, която се присъжда на именит български диригент.

Херберт фон Караян се ръкува с Емил Чакъров

Още

Концерт "С музиката на Вили" на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Концерт "С музиката на Вили" на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Емил Чакъров е български музикант, цигулар и диригент. Остава в историята с работата си със знаменития Херберт фон Караян, ръководил четири десетилетия Берлинска филхармония, която превърна в институция. Чакъров е негов асистент в оперни продукции в Залцбург и Берлин. Инициира Новогодишния музикален фестивал в НДК, където дирижира Фестивалния оркестър, създаден също по негова идея.

 Закриването на Бургаските музикални седмици с оперетата на Щраус-син ще започне в 20.00 часа на сцената на Летния театър. Постановката е дело на режисьора Марио Николов, който публиката ще има удоволствието да види и на сцената в главната роля - тази на граф Цедлау.

Ролята на съпругата му ще изпълни Валентина Корчакова. Двамата са сред любимците на публиката у нас и придават особен блясък и класа на спектакъла. Те са носители на множество награди и гастролират често в страната и чужбина. В останалите образи ще се превъплътят солистите на Държавна опера - Бургас Йордан Христозов, Мария Цветкова, Людмила Михайлова, Шмилена Султанова, Бранимир Недков, Тошо Герджиков, Петър Тихолов, Веселина Апостолова, както и хорът, оркестърът и балетът на операта.

Диригент ще бъде маестро Иван Кожухаров - постоянен гост-диригент на Филхармонията в Санкт Петербург, носител на много международни награди и известен като първият българин, записвал с Лондонската филхармония в "Студиото на "Бийтълс" - "Abbey Road".

Примабалерината на Държавна опера - Бургас Галина Калчева е хореограф на постановката. Костюмографията е дело на Цветанка Петкова-Стойнова.

Изключителна чест за бургаската опера е и присъствието в екипа на сценографа Иван Токаджиев по декорите на сцената.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Голямото надлъгване - към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал" показват в Казанлък

"Изложбата прави опит за нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който тогава се превръща в "ябълка на раздора", казва д-р Пламен Петров

Звездите на Цирк Дю Солей гостуват в Пловдив с леденото шоу HOGWARTS HOLIDAYS

Спектакълът е в спортна зала "Колодрум" на 5 март 2024 г., началният час е 19:00 часа.

Кристо и Жан-Клод - ателие за деца от 7 до 14 години

Участниците в ателието ще се запознаят с ранните творби на Христо Явашев - Кристо, ще научат повече за някои от емблематичните му проекти, реализирани със съпругата му Жан-Клод

По традиция Марин Янев ще отбележи рождения си ден с "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Спектакълът от Матей Вишниек на режисьора Николай Поляков ще се играя на 17 февруари на сцена "Апостол Карамитев"

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Музикалното събитие е свързано с проект на Z Club Next Generation - използването на косата от фризьорските салони за наторяване на обществени паркове и градини

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира