Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Новият Майлс Дейвис" с Биг бенда на БНР - сред акцентите в НДК тази седмица

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

"Новият Майлс Дейвис" с Биг бенда на БНР - сред акцентите в НДК тази седмица

Един от най-ярките джаз интерпретатори - тромпетистът Ерик Трюфа пристига в София за концерт в кино Люмиер Лидл

Снимка: Shutterstock

Събитията в НДК

(7-12 май 2019 г.)

7 май  (вторник)

Албена Колева в спектакъла на Камен Донев "Мартин, Данчо и майка им" (Снимка: Драматичен театър - Пловдив)

Столичният Театър Азарян ще посрещне  на 7 май в 19:00 часа. Моноспектакълът на Албена Колева пресъздава живота на една майка, отишла сама на море с двамата си синове. След успешната премиера на сцената на Драматичен театър Пловдив, спектакълът на Камен Донев ще разсмее и софийската публика с абсурдни комични ситуации от една черноморска семейна идилия.

Във вторник 7 май от 19:00 часа в Литеартурен клуб "Перото" ще бъде представена книгата "Само трайните неща" с избрани стихотворения на Александър Геров.

На 7 май в кино "Люмиер Лидл" от 19:00 часа ще има прожекция на българския игрален филм "Уют".

8 май  (сряда)

Концерт- спектакъл на МФГ "Огражденска четворка" и ФА "Гайтан " ще се проведе в зала 1 на НДК на 8 май от 20:00 часа.

Биг Бенд на БНР, с диригент Антони Дончев (Снимка: Ани Петрова, БНР)

По същото време в кино "Люмиер Лидл" от 20:00 часа един от най-ярките експериментатори в съвременния джаз, наричан "Новият Майлс Дейвис", тромпетистът Ерик Трюфа за първи път ще представи своите самобитни и иновативни музикални идеи с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев.

Български младежки Червен кръст организира "Училище за хуманност" на 8 май между 13:00 и 16:00 часа в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс. Училището за хуманност е финалното събитие по проект "Социални иновации с нови и активни граждани", свързан с чувствителни за съвремието теми - диалог с общността, дискриминация, умения за живот.

ПР семинар ще се проведе в Литературен клуб "Перото" на 8 май (сряда) от 10:00 до 13:00 часа. Събитието е с ограничен достъп.

Литературен клуб "Перото" ще бъде домакин на наградите "Златна изба". Церемонията ще се състои от 18:30 часа и е с ограничен достъп.

9 май (четвъртък)

"Животът е сън", спектакъл на Театър "Азарян" (Снимка: НДК)

В Театър Азарян - сцена Backstage на 9 май от 19:00 часа публиката ще може да гледа спектакъла "Животът е сън", който бе удостоен с две награди ИКАР 2019 - за водеща мъжка роля на Боян Арсов и за дебют на режисьора Дина Маркова. Представлението е продукция на Театър ЗОНГ и Център за култура и дебат "Червената къща". Спектакълът е антиутопична хорър приказка по "Животът е сън" на Педро Калдерон де ла Барка.

За осми пореден път Националният дарителски фонд "13 века България" ще връчи на 09 май Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България". Събитието ще се проведе в Литературен клуб "Перото" между 18:00 и 21:00 часа.

На 9 май от 19:30 часа в кино "Люмиер Лидл" ще има прожекция на документалния филмов проект Invisible Strings /Невидими нишки/. Филмът е заснет в повече от 20 държави из целия свят, търсейки взаимовръзката между всикчи нас и връзката ни със Земята.

10 май (петък)

Колегиум Частна Психиатрия организира двудневна (10 и 11 май) научна конференция по психиатрия и клинична психология на тема "Властта". Събитието ще се проведе от 09:00 часа в зали 10, 3.1 и 3.2 на НДК.

На 10 и 11 май в зала 6 на НДК ще се състои световно изложение за вина Discover.VINO World 2019. В петък /10 май/ винената обиколка започва от 13:00 часа, а в събота /11 май/ - от 11:00 часа. Discover.VINO ще предложи дегустации на над 500 вина от всички винарски региони, от всички ценови категории и стилове.

От 09 до 21 май в София се провежда ангажирана, активна, но и неполитическа предизборна кампания: 12-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". В сгъстения политически дневен ред "Антистатик" издига #ГласЗаТанц! Глас "ЗA" изкуството - като измерение, което не просто познава в дълбочина миналото и разбира линиите на настоящето, но умее и да създава бъдеще. На 10 май от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс гостува Манюел Рок (Канада) със солото "Bang Bang". Водещата тема в пърформанса е съпротивата, като Манюел Рок поставя "себе си в ситуация на своеобразно камикадзе", изпълнявайки хореографска партитура, която е пълно изпитание за издръжливостта му.

В кино "Люмиер Лидл" от 19:00 часа НБУ организира гала концерт на ХХ майсторски клас на Милчо Левиев и Вики Алмазиду.

На 10 и 11 май Литературен клуб "Перото" ще посрещне Академията за иновации 2019. В петък (10 май) началният час на събитието е 8:30, а в събота (11 май) 11:30 часа.

11 май  (събота)

В събота 11 май от 20:00 часа Камен Донев ще завладее публиката в зала 1 на НДК с моноспектакъла си "Възгледите на един учител за народното творчество". Със своето неповторимо чувство за хумор, той успява да засегне както причини, за които можем да се гордеем с народността си, така и проблеми, пропили се до най-дълбоките слоеве на обществото ни. Специално внимание заслужават българските народни песни и танци. Вплитайки ги умело в сюжета на спектакъла, като един истински учител, Камен Донев дава нагледен урок по български фолклор.

На 11 май от 19:00 часа в Театър "Азарян" е време за любов, крайности и нужда от признание с "Третият танц" на Нив Шайнфелд и Орен Лаор (Израел), част от фестивала Антистатик. Музиката на Малер, цветя и касетофон, от който звучат популярни балади - представлението се потапя сред тези романтични образи (и клишета), за да разкрие изначалните човешки потребности, от които те произлизат, преди да се превърнат в символи.

Асоциация на студентите медици в България организира конгрес в Литературен клуб "Перото" на 11 май между 20:00 и 22:00 часа.

Национален фолклорен фестивал "Магията на хорото" ще се проведе на 11 май 2019 г. в кино "Люмиер Лидл". Начален час на събитието, с вход свободен, е 09.00ч. и ще продължи до 15:00 ч. "Магията на хорото" цели да даде възможност за изява на всички групи, които се стремят да запазят и популяризират уникалността на българското фолклорно танцово изкуство, като се представят със своите изпълнения в рамките на фестивалната програма.

Отново в кино "Люмиер Лидл" от 19:00 часа танцова формация "СОФИСТИК-ЖИВО" ще чества 35 години с концерт-спектакъл "35х365".

12 май  (неделя)

Актрисите Цветана Манева, Татяна Лолова, Петя Силянова и Пламена Гетова в спектакъла на Театър "Азарян" - "Корабът - нощ" от Маргьорит Дюрас (Снимка: НДК)

Постановката КОРАБЪТ НОЩ ви предлага да последвате една от най-енигматичните и значими авторки на 20-и век - Маргьорит Дюрас. Откровенията й за любовта и желанието минават познатите ни граници, привличат и стряскат едновременно. Опит да преминат своите граници правят и актрисите Цветана Манева, Татяна Лолова, Петя Силянова и Пламена Гетова. Спектакълът Ви очаква на 12 май в Театър Азарян, НДК от 19:00 ч.

На 12 май от 19:30 часа в ДНК гостува Пол Пи (Бразилия/Франция) със солото "ECCE (H)OMO" (знаменитата латинска фраза "Това е човекът!"), което се занимава с механизмите и възможностите за предаване и продължаване на танцовото наследство.

В кино "Люмиер Лидл" са предвидени две прожекции за неделя 12 май: "Бягай" от 17:00 часа и "Бернини разказва Бернини" от 19:00 часа.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За 13-та година фестивалът "Опера в парка" ще стартира на 25 юни

Събитието е в парка на Военна академия "Г. С. Раковски"

Шаржове на най-известния руския политически карикатурист Сергей Елкин – на всички дигитални платформи на БНР

Първата карикатура за кризата в България, събра няколко хиляди преглеждания

Анника Липсиус и диалогът на формите

Откриването е на 20 юни, 17.00 часа, изложбата ще продължи до 30 юни 2022 г.