Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Неизвестни снимки на цар Борис Трети показват в единствения у нас Музей на фотографията в Казанлък

ПРЕДИ ВСИЧКО БЪЛГАРИЯ

Неизвестни снимки на цар Борис Трети показват в единствения у нас Музей на фотографията в Казанлък

Невижданите фотоси са на Лилия Димитрова, която пази ценните архиви на дядо си Георги Чорбаджийски, брат на Чудомир

Снимка от "Преди всичко България" (Снимка: Архив на Лилия Димитрова)

Неизвестни снимки от архивите на 80-годишната казанлъчанка Лилия Димитрова, племенница на Чудомир, ще бъдат показани в изложба на Музея на фотографията в Казанлък, която се открива днес, 6 февруари. Това каза за БТА Стефан Папукчиев, директор на музея.

Фотографиите, сред които и неизвестни снимки с образа на Цар Борис Трети, ще бъдат видени за пръв път от посетителите на музея, благодарение на семейния архив на Лилия Димитрова, която е съхранила ценните архиви на дядо си Георги Чорбаджийски, брат на Димитър Чорбаджийски-Чудомир.

Георги е големият брат в семейството на Чорбаджийски, което живее в село Турия. Бил е учител, общественик, член на множество родолюбиви организации преди 1944 година. Той е и сред основателите на гимназията в Павел баня.

Георги Чорбаджийски получава Кръст за храброст от Балканската война /1912 - 1913 г./, по време на която, го произвеждат за подофицер. По-късно той е избран за председател на казанлъшкото Дружество на запасните подофицери - "Бузлуджа". Делегат е на национални конгреси, присъства на множество исторически събития, свързани с почитане паметта на загиналите във войните българи.

Изложбата представя снимки от тези негови посещения, полагането на основния камък на Паметника на Свободата на Шипка, освещаването на Паметника на загиналите в парк Розариум в Казанлък на 28. 08. 1937 г., на паметника на полк. Борис Дрангов в село Дрангово и на Хаджи Димитър в Сливен, както и общи снимки на делегациите на конгреси на Съюза на подофицерите до 1944 г. във Варна, Скопие, Петрич, София, Бургас, Видин и други места в България, са част от документалната изложба.

През 2014 г. част от архивите на Георги Чорбаджийски, събрани от внучката му Лилия Димитрова, са включени в сборника "България над всичко". Книгата съдържа документални свидетелства за живота и дейността на подофицерското дружество, подкрепяло не само опазването на паметта за загиналите, но и трудният живот на техните семейства.

Лилия Димитрова (Снимка: Kazanlak.com)

Снимките от изложбата, на брой повече от 70, са обработени в Музея на фотографията.

Част от тях са запечатали образи на български опълченци с характерните им калпаци и униформи, разказа Стефан Папукчиев. Според него те добавят нови щрихи към образите на опълченците, дни преди 140 години от Освободителната война.

Лилия Димитрова не за пръв път отваря семейните архиви, за да представи богатото историческо и културно наследство, останало от именити личности от турийския род Чорбаджийски, който има запазено място в нашата историческа памет. Стефан Папукчиев се надява част от тях да бъдат дарени на Музея на фотографията.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Победителите във фотоконкурса на National Geographic ще бъдат отличени на специално събитие "Фотографите отблизо"

Членовете на забележителното жури Владислав Терзийски и Иво Данчев ще споделят любопитни истории от творческия си опит в разговор на живо, воден от Владимир Карамазов, а специалният гост – фотографът на National Geographic Ейми Витале, ще представи презентация на тема "Нови подходи във фоторазказа"

Вижте Flexible Horizons от Франсиско Монтоя Касарес

Изложбата е до 28 септември 2023 в галерия Little Bird Place

Билетите за спектакъла "Коварство и любов" от Фридрих Шилер вече са в продажба

Това е втората премиера за сезон 2023/2024 на Голяма сцена в Народния театър. Премиерните дати са 11 и 12 ноември

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент

Изложбата е от 29 септември до 22 октомври 2023 в Националната галерия/Софийски арсенал . Музей на съвременното изкуство

"Занаятът на гравьора" Пилар Долс в "Академия"

Изложбата е от 14 до 27 септември 2023 г.

Пианистката Светлина Бояджиева свири Лист, Шопен и Александър Владигеров в Полския институт

Събитието е на 12 септември, съорганизатор е музикалното сдружение "Фрeдерик Шопен"