Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мирослава Кацарова представя "Time After Time" във Варна

ММФ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО"

Мирослава Кацарова представя "Time After Time" във Варна

Проектът е озаглавен по едноименната песен, изпълнена в началото на 80-те години на XX век от американската певица Синди Лоупър

Time After Time е проект на Мира Кацарова. Представен за първи път в Пловдив на 2 декември 2016 г.

Тя изпълнява едни от най-вълнуващите песни, устояли на времето, заключили в себе си послания, които звучат с еднаква сила десетилетия по-късно.

Аранжиментите за събитието са създадени от Мирослав Турийски.

Проектът е озаглавен по едноименната песен, изпълнена в началото на 80-те години на XX век от американската певица Синди Лоупър. Малко след появата на Time After Time, тя вдъхновява Майлс Дейвис за създаването на вълшебната инструментална версия на песента, включена в неговия албум от 1985 година - You"re Under Arrest.

 

Повечето от заглавията, които ще звучат на 10 август, са пресъздавани неведнъж след като са били представени за първи път. Някои от версиите са станали по-известни от оригиналните композиции. Но времето и броят кавъри сякаш нямат толкова голямо значение, колкото силната емоция, която всяка от песните носи - емоция, която в този концерт ще бъде събрана в един миг, споделен и преживян заедно.

Освен знаковата Time After Time, Мира ще изпълни и бразилската Carolina Carol Bela, която е изпълнена за първи път през 1970 г. от Хорхе Бен и Токиньо, но добива широка известност в по-скорошната версия на песента на Розалия де Соуза. В нов и претворен аранжимент, направен специално за проекта, ще звучи и красивата песен на Стинг Shape Of My Heart, чрез която самият той казва, че е опитал да разкаже историята на картоиграч, който залага не за да спечели, а за да открие мистичната логика на късмета и шанса, в някакъв вид научен и дори религиозен закон.

Към изброените заглавия, в програмата е намерила място и Quizas, Quizas, Quizas, написана от Освалдо Фарес и превърнала се в хит за пуерториканския изпълнител Боби Капо през 1947 година. Фарес споделя, че е получил помощ и вдъхновение за написването на текста към песента от първата дама на Куба по онова време - Мари Тареро-Серано. В Европа Quizas, Quizas, Quizas получава най-голяма известност едва 60 години по-късно, благодарение на изпълнението на Ибрахим Ферер и Омара Портуондо и включването на песента в саундтрака към великолепния филм на Вим Вендерс - Buena Vista Social Club.

За идеята, която стои зад създаването на тази програма, самата Мира споделя:

"Избрах да изпея песни, които разказват и моите истории - лични, съкровени, вдъхновяващи, споделими или не, любовни или приятелски. Песни белязани от светлини, но и от сенки, от радости, но и от тъги, от досегаемост или невъзможност, от фантазми и от реалности... Най-силното и влиятелно предизвикателство за мен са новите аранжименти, които претворяват старите песни в различни, други, изненадващи... Това е авторският елемент тук, който ни забавлява и ни интересува - както автора на аранжиментите Миро Турийски, така и мен. Откривам нови дълбини и смисли в старите, а и не чак толкова стари песни, където времето не съществува... "

Всяка от песните в този проект на Мира Кацарова има своя история, повече или по-малко известна, но силна, притегателна и жива, година след година, десетилетие след десетилетие. От джаз и боса нова с китара, през брас звучене и осезаемото присъствие на цигулките, Time After Time ще направи присъстващите съучастници в празника на музиката, за който времето няма значение.  

Проектът ще бъде представен на 10 август 2017, от 21: 00 часа в Археологическия музей във Варна. На сцената заедно с Мирослава Кацарова ще бъдат и музикантите - Мирослав Турийски - пиано, Младен Димитров - перкусии, Веселин Веселинов-Еко - бас и Варненският камерен оркестър, с диригент Ганчо Ганчев.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пианистът Георги Василев свири Брамс и Падеревски тази вечер в Полския институт

Работил е със световноизвестни изпълнители и преподаватели като Дмитрий Башкиров, Кевин Кенер, Алексей Головин, Ян Бартош, Виктор Чучков, Хинрих Алперс

В навечерието на рождения си ден световната оперна прима Красимира Стоянова репетира за "Отело" във Варна

За концертното изпълнение на Вердиевия шедьовър отговаря постоянният гост диригент на Държавна опера Варна - Маестро Павел Балев

Балетът на Държавна опера-Стара Загора със световна премиера на 17 август

"Одон", "Лейди Джейн" и "Танците на Саломе" на сцената на Старозагорската опера

Виктория Бешлийска и Мария Донева са сред менторите в предстоящото ОНЛАЙН издание на Академия за писатели "Заешка Дупка"

За последните 7 години, Академията роди десетки поети и писатели, чиито книги пожънаха и продължават да жънат голям успех

40 филмови звезди по повод 40-то юбилейно издание на фестивала "Златна роза" Варна

Фестивалът тази година ще предложи силна селекция от пълнометражно и късометражно кино на български творци и копродукции с българско участие