Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Миметичните машини и театърът на бъдещето": семинарът "Театър и философия" в Народния театър

ТЕАТРАЛНИ ИНИЦИАТИВИ

"Миметичните машини и театърът на бъдещето": семинарът "Театър и философия" в Народния театър

Събитието е на 18 декември от 17 ч. на Голяма сцена

"Миметичните машини и театърът на бъдещето": семинарът "Театър и философия" в Народния театър

Още

Спектакълът "Хага" на Галин Стоев гостува в Théâtre de la Cité в Тулуза

Спектакълът "Хага" на Галин Стоев гостува в Théâtre de la Cité в Тулуза

Семинарът "Театър и философия" - съвместна инициатива на Народния театър и СУ "Св. Климент Охридски" се провежда от началото на настоящия театрален сезон и на академичната 2023/2024 г. всеки понеделник в Народен театър "Иван Вазов".

Лектори от страна на СУ са доц. д-р Камелия Спасова, доц. д-р Васил Видински, доц. д-р Мария Калинова, доц. д-р Огнян Касабов и доц. д-р Димитър Божков. От страна на Народния театър до момента като водещи се включиха: д-р Мира Тодорова, Явор Гърдев, Младен Алексиев, Анелия Янева и Мирела Иванова.

В поредица от тринадесет срещи семинарът се занимава с пресечните точки между театър и философия в историческа и идейна перспектива, с динамиката на тяхното взаимодействие и с границите на всяка от двете сфери, опосредени от литературата. Курсът е насочен както към студенти от СУ, така и към всички, които проявяват професионален или любителски интерес към темата.

В рамките на семинара театърът "качва" на сцената си философията и литературата, а те от своя страна представят своите идеи и разбирания за театралната практика. Отделните срещи "пътуват" из сградата на Народния театър като се провеждат в различни негови зали и се "вместват" в недостроения декор на току-що изиграни или подготвени за изиграване спектакли от репертоара му. По този начин, включително през архитектурата на тази историческа сграда и спецификата на нейните сцени, театралното пространство става дискурсивно, а дискусиите на свой ред се превръщат в представления.

На 18 декември (понеделник) от 17:00 до 19:00 ч. единадесетото занятие от "Театър и философия" ще се проведе на Голяма сцена в Народния театър. То ще бъде посветено на темата "Миметичните машини и театърът на бъдещето" и ще потърси връзките между античното минало на театъра и неговото бъдеще в перспективата на изкуствения интелект, роботите и дигитализацията.

Още

Галин Стоев: "Хага" е въображаем процес срещу военните престъпленията срещу човечеството

Галин Стоев: "Хага" е въображаем процес срещу военните престъпленията срещу човечеството

Разположени между живото и неживото, между животните и боговете, между съвършения танцьор и марионетката - миметичните машини съществуват от древността. Дори и днес да са ни добре познати, те пак ни озадачават и безпокоят, защото със своето нечовешко присъствие подлагат човешката ситуация на изпитание.

Ако театърът е "изиграване на живо", то тогава как технологиите променят философията на театралното представление и начина, по който то комуникира с публиката си? Какво е бъдещето на живото изкуство в дигиталната епоха? Защо продължаваме да изпитваме потребност от това производство на фикционалност и как то ще се видоизмени оттук нататък? - са част от водещите въпроси на лекцията.

Стъпвайки на Голяма сцена в Народния театър, която разполага с едни от най-любопитните театрални съоръжения в страната, семинарът ще разгледа понятието deus ex machina в два модуса. От една страна участниците ще споделят разсъжденията си върху преносното му значение - като литературен похват, обикнат от публиката и обобщен във формулата "добрият край оправя всичко", и като отправна точка за питането за мястото на боговете на сцената днес. Успоредно с това ще бъде направена кратка демонстрация на това как съвсем буквално работи сцената на Народния театър и как могат да бъдат "спускани боговете".

Срещата ще бъде водена от доц. д-р Камелия Спасова, доц. д-р Васил Видински, доц. д-р Мария Калинова, доц. д-р Огнян Касабов, доц. д-р Димитър Божков, д-р Мира Тодорова и Борис Далчев, със специалното съдействие на техническите екипи на Народния театър.

Входът за събитието е свободен, като е необходима предварителна регистрация в онлайн формуляра, достъпен ТУК 

При проблеми с регистрацията и други въпроси относно семинара, можете да се свържете с екипа на Народния театър на имейл

Още

"Камбаната" на Деян Донков вече ще бие от сцената на Народния театър

"Камбаната" на Деян Донков вече ще бие от сцената на Народния театър

Още

Купуваш билет за спектакъла "Камбаната" за 31 декември, получаваш втори от Народния театър

Купуваш билет за спектакъла "Камбаната" за 31 декември, получаваш втори от Народния театър

Още

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Още

Явор Гърдев със световна премиера в София

Явор Гърдев със световна премиера в София

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Голямото надлъгване - към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал" показват в Казанлък

"Изложбата прави опит за нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който тогава се превръща в "ябълка на раздора", казва д-р Пламен Петров

Звездите на Цирк Дю Солей гостуват в Пловдив с леденото шоу HOGWARTS HOLIDAYS

Спектакълът е в спортна зала "Колодрум" на 5 март 2024 г., началният час е 19:00 часа.

Кристо и Жан-Клод - ателие за деца от 7 до 14 години

Участниците в ателието ще се запознаят с ранните творби на Христо Явашев - Кристо, ще научат повече за някои от емблематичните му проекти, реализирани със съпругата му Жан-Клод

По традиция Марин Янев ще отбележи рождения си ден с "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Спектакълът от Матей Вишниек на режисьора Николай Поляков ще се играя на 17 февруари на сцена "Апостол Карамитев"

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Музикалното събитие е свързано с проект на Z Club Next Generation - използването на косата от фризьорските салони за наторяване на обществени паркове и градини

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира