Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Малък сезон - 2018" е вдъхновен от гениалната метафора на Йордан Радичков за Ноевия ковчег

АРТИСТИЧНИ АКЦИИ

"Малък сезон - 2018" е вдъхновен от гениалната метафора на Йордан Радичков за Ноевия ковчег

Започна най-новаторският творчески фестивал в България, организиран от театрална работилница Сфумато

"Малък сезон - 2018" е вдъхновен от гениалната метафора на Йордан Радичков за Ноевия ковчег, където "ние всички сме длъжни да събираме и пренасяме през времето трохите от нашия въшкав, сиромашки животец".

Така анонсират фестивала за най-младите от всички изкуства, който започна на 25-ти юни и ще продължи до 5 юли, инициаторите - режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, основатели и ръководители на Театралната работилница "Сфумато".

Иван Добчев и Маргарита Младенова (Снимка: BulFoto)

Вече почти две десетилетия това е най-новаторският творчески фестивал в България. Нашата амбиция е да го превърнем в свръхнаситена на събития и идеи европейска творческа работилница. Това европеизиране започна още през изданието на нашия форум в 2016 г., а в предстоящите 2018-2019 г. съвпада с поемането от София на домакинството на европейското председателство, допълват инициаторите, цитирани от БТА.

Представяме си десет дни, наситени с артистични акции от всички изкуства, възпалени от страстта да събираш и съхраняваш уникалното в своя малък свят и да го пренасяш в контекста на голямата европейска цивилизация. Акцент върху уникалността на съдържанията. Акцент върху българската идентичност на нашето европейско приобщаване, отбелязват режисьорите.

Те поощряват интересни, собствени творчески идеи, задвижени въпреки отсъствие на условия и сигурност, които могат да бъдат показвани и незавършени, на етап от процеса. Търсят артисти със свой поглед, собствен глас, неповторим език, които следват своите замисли и видения - и правят. Да правим е нашата единствено възможна антикризисна програма, нашият пир по време на чума, нашата любов по време на холера, нашата Мисия, заявяват Младенова и Добчев.

Млади актьори от ДКТ – Сливен, ще играят "Драконът" по Евгений Шварц на 30 юни от 18 часа

"Малък сезон", освен творческа борса е и място на срещата и това, за което отдавна мечтаем, започва да се случва - не просто ние да пътуваме по света, а артистичният свят да идва в София, да се включва в "Малкия сезон" на "Сфумато", допълват те.

Право на участие имат млади професионалисти и студенти от висшите училища за изкуства след втори курс. Входът е безплатен за зрителите за 95 на сто от акциите.

"Малък сезон" ще осигури пространство за развитието на четири нови съвременни български драматургични текста, които ще бъдат публично представени след интензивен работен процес.

Заснети спектакли по Радичков на Иван Добчев и филм-омнибус по разкази на Георги Господинов са сред акцентите "Свирепо настроение" и "Януари" на Радичков - заснети театрални спектакли на проф. Иван Добчев, са сред акцентите в програмата.

Ирмена Чичикова, Симон Варсано, Цветан Алексиев, Христо Димитров-Хиндо, Светлана Янчева, Иван Бърнев са между участниците във филма-омнибус "8'19'' по разкази на Георги Господинов на режисьорите Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов.

Още

Немият Апокалипсис на Георги Господинов в 8 минути и 19 секунди

Немият Апокалипсис на Георги Господинов в 8 минути и 19 секунди

"8'19''- това е цялото време, което имаме, преди вестта за смъртта на Слънцето да ни достигне. Толкова време отнема на светлината, за да пропътува оттам дотук. И после идва тъмнината. Не е задължително темата за Апокалипсиса непременно да бъде разглеждана като глобален катаклизъм, конници на разрушението, ангели на смъртта, огън и погром. Може да бъде показана и като нещо изключително лично, интимно, почти тихо, допълват организаторите.

Беатрис Благоева (вдясно) и Никол Султанова в "От•чая•ни•е"

Театър, кино, илюзионно и визуално изкуство "смесва" италианският спектакъл "Виктор"

Театър, кино, илюзионно и визуално изкуство "смесва" италианският спектакъл "Виктор", свободно вдъхновен от "Франкенщайн" на Мери Шели и носител на Специалната награда на журито на фестивала "Режисура под 30" за 2017 г. - "за изяществото и поезията, с които се отнася към темата.

За овладяността на езика и оригиналността на постановката. За множеството теми за размисъл. За непосредствеността и силата на естетическия резултат". Според мотивите на журито, представлението е "тотално преживяване, което ви кара да гледате със зяпнала уста като деца в цирка, без да забравяме значителната поетична и емоционална сила, която едва ли може да ни остави безразлични".

Италианският спектакъл "Виктор", можете да гледате на 28 юни от 20 часа

"Виктор" е продукция на Teatro alla Corte di Giarola. Режисьор е Алесандра Вентрела, дизайнер на осветлението и звука, а сценограф - Роко Манфреди, който е и в актьорския екип заедно с Рикардо Калабро и Консуело Джирети. Проектът е селекциониран от фестивала Dominio Pubblico в сътрудничество с Teatro di Roma - National Theatre.

Драматургът Ясен Василев се представя със солов физически пърформанс в изпълнение на литовския актьор Джугас Кунсманас

NUTRICULA, авторски спектакъл на Ясен Василев на 2 юли от 19 часа, в изпълнение на Джугас Кунсманас

Nutricula е концепция за солов физически пърформанс на драматурга Ясен Василев в сътрудничество с поредица от изпълнители, всеки от които променя структурата на работата на база на своята биография и социално-политически контекст. Поредицата от версии наблюдава как една глобална система регулира начините, по които живеем, произвеждаме и се възпроизвеждаме, и как й отговаряме на локално ниво, ограничени от собствените си тела. Концепцията подлага изпълнителя на интензивно физическо натоварване, което се стреми да изпита и преосмисли границите и функциите на частите на тялото.

Джугас Кунсманас (1994) е актьор, танцьор и изпълнител от Каунас. Завършва Vytautas Magnus University в родния си град и специализира в цирковото училище Flic в Торино. Част е от театралната компания Teatronas.

"Драмата на драматургията" ще обсъждат театрали от България, Германия, Италия и Гърция

"Политики и стратегии" и "Поетики на пиесата" са двете части на дискусията "Драмата на драматургията" на 3 юли с водещи Стефан Иванов и Ясен Василев. Чуждестранните участници са Флориан Хирш (Германия), Роберто Скарпети (Италия), Ангелики Дарласи (Гърция).

Актуалното институционално отношение към съвременната българска драматургия и потенциалът за позитивни промени чрез прилагането на дългосрочна визия за развитие е на фокус в първата част. Във втората ще стане дума за теми и форми в драматургията, които остават извън традиционните институции, и необходимостта от преосмисляне на понятието за "пиеса" в български контекст. Ще участват съвременни български автори и драматурзи от чужбина, които да разширят хоризонта на практиките, политиките и споделения опит.

Дискусията е насочена към драматурзи, режисьори, актьори, критици, театрални педагози и зрители. Театърът отправя официална покана и към представители на Столичната община и Министерството на културата да участват в дебата.

Холандски и испански артисти водят ателиета на "Малкия сезон" на "Сфумато"

Резултатът от ателието "Етюд за фигура" с Тамар Блом (Wild Vlees - Холандия) - от 25 до 30 юни с 10 участници, ще бъде показан на 1 юли. То е за актьори, танцьори, изпълнители, автори и други, готови да се движат.

Wild Vlees ("Горда плът") е пърформанс колектив, който комбинира силен физически фокус с елементи и методи от визуалните изкуства. Работата на Тамар Блом е характерна с радикален физически подход. Ателието ще продължи проучването от последния му пърформанс "Етюд за фигура". Вдъхновен от есетата на Бюнг-Чул Хан, той се занимава с интимността и темите за прозрачност и обективиране. Възможно ли е да се отървем от тъмнината, или е по-добре да се опитаме да се потопим в нея, за да се справим с нея отвътре, вместо да избягаме. Семинарът е за всички, ангажирани в областта на изкуството, които желаят да търсят алтернативи за справяне с нашата реалност. Няма гаранция за намирането им, "предупреждават" от екипа.

Ателието "Всичко за хората. Обществени хореографии" на Мигел Рохо ("Лос Барбарос" - Испания) е от 30 юни до 4 юли с показ на 5 юли. Участниците ще са между 10 и 20 - актьори, драматурзи, автори, танцьори, режисьори и всички, които се интересуват от изкуства.

Ателие "Всичко за хората. Обществени хореографии" на Мигел Рохо

Los Barbaros е проект, в който различни артисти от всички дисциплини сътрудничат и се стремят да създадат творби, които пресичат границите и където един и същи въпрос се разглежда от различни гледни точки и в различни форми - театрални пиеси, пърформанс, инсталация, книги, фотография. Една от линиите на художествено изследване е как идентичността се конструира през памет и фикция и как можем да създадем космогоничен разказ днес, който да удържа нашите общности и да обяснява живота ни.

Мигел Рохо през 2013 г. основава "Лос Барбарос" с Хавиер Хернандо. Неговата работа има концептуален подход към проблемите на съвременното общество, между реалността и измислицата, хумора и поезията. Проектът "Всичко за хората. Обществени хореографии" от три години се занимава с идеята за държавност и какво би станало, ако можем да изградим държавата си от нулата. Работи се с идеите за микронации и утопии, хвърляйки в бъдещето фикции, които могат да ни помогнат да поставим под въпрос настоящето си и да мислим възможности за бъдещето си.

"Малкият сезон" се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е в Календара на културните събития на Столичната община.

Цялата програма на "Малък сезон" 2018 можете да видите ТУК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска с концерт-спектакъл "Това съм аз"

Приказният концерт е заедно с Плевенската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров и с участието на изгряващата оперна прима Ралица Богданова

Специална селекция германско и българско лятно кино в двора

В разгара на лятото Гьоте-институт България и екипът на Кинематограф.BG предлагат селекция от пълнометражно и късометражно кино на открито - Хофкино

Белослава и Веско Ешкенази са специалните гости на Влади Ампов-Графа на 15 юли в Летен театър-Варна

Преди дни Графа разкри, че подготвят нова песен с Белослава, а премиерата и пред публика ще се състои на концерта във Варна

"Джурасик свят Господство" на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас

От утре, 2 юли, до края на септември, работното време на фестивала ще е от 9:00 до 21:00 часа, без почивен ден

За 13-та година фестивалът "Опера в парка" ще стартира на 25 юни

Събитието е в парка на Военна академия "Г. С. Раковски"