Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Концерт в пещерата! България от век на век!

МУЗИКА В ПРИРОДНИ КАТЕДРАЛИ

Концерт в пещерата! България от век на век!

Акустичният концерт с послание за по-добър въздух и по-добро дишане ще се състои в пещерата "Божиите очи" на 2 септември

Пещера Проходна ("Божиите очи") (Снимка: Shutterstock)

Акустичен концерт с послание за по-добър въздух и по-добро дишане ще се състои в пещерата "Божиите очи" (Проходна, край с. Карлуково, община Луковит) на 2 септември.

Инициативата е част от Националната информационна кампания "Дишам свободно" на Асоциацията на българите, боледуващи от алергични и белодробни заболявания /АББА/ и Вокална формация "Робев", съобщиха на пресконференция в БТА от двете организации.

"Пещерата е магнетична, зареждаща и място с чист въздух. Идеята е вместо в концертната зала, да отидем сред природата, на свеж въздух и в тази природна катедрала да пеем и да отправим послание", заяви Нели Трошева - диригент на Вокална формация "Робев".

Пещера Проходна ("Божиите очи") (Снимка: Shutterstock)

Подбран е репертоар от народни, възрожденски и православни християнски песни, посветен на българския дух и народност. Ще подканим хората да пеят заедно с нас, като сред песните са "Хубава си, моя горо", "Кога зашумят шумите, буките", "Моя страна, моя България", посочи Трошева.

Председателят на АББА Диана Хаджиангелова отбеляза, че 90 процента от европейците дишат замърсен въздух и повече от 315 000 души в Европа умират всяка година от хронични белодробни болести. По думите й астмата и алергиите са водеща причина за отсъствия от училище и хоспитализация, а до 2030 г. хроничната обструктивна белодробна болест ще бъде третата причина за смъртност в света.

Върху ползата от рехабилитация на белия дроб акцентира и д-р Елена Шопова - директор на Белодробна болница за долекуване и рехабилитация във Велинград. Дишайки чистия въздух пациентите започват да обръщат внимание, че ландшафтната терапия започва да действа, отбеляза тя.

Акустичният концерт на 2 септември от 14.00 ч. е с вход свободен.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Голямото надлъгване - към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал" показват в Казанлък

"Изложбата прави опит за нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който тогава се превръща в "ябълка на раздора", казва д-р Пламен Петров

Звездите на Цирк Дю Солей гостуват в Пловдив с леденото шоу HOGWARTS HOLIDAYS

Спектакълът е в спортна зала "Колодрум" на 5 март 2024 г., началният час е 19:00 часа.

Кристо и Жан-Клод - ателие за деца от 7 до 14 години

Участниците в ателието ще се запознаят с ранните творби на Христо Явашев - Кристо, ще научат повече за някои от емблематичните му проекти, реализирани със съпругата му Жан-Клод

По традиция Марин Янев ще отбележи рождения си ден с "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Спектакълът от Матей Вишниек на режисьора Николай Поляков ще се играя на 17 февруари на сцена "Апостол Карамитев"

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Музикалното събитие е свързано с проект на Z Club Next Generation - използването на косата от фризьорските салони за наторяване на обществени паркове и градини

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира