Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Концерт на Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР

КЛАСИКА

Концерт на Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР

Оратория „Елиас“ ще бъде представена на 7 април в зала "България"

Симфоничен оркестър на БНР

В петъка преди страстната седмица - 7 април, Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят едно от най-крупните произведения на Феликс Менделсон-Бартолди - Оратория "Елиас".

Специално за концерта пристига от Виена диригентът Владимир Кираджиев, който ще поведе оркестъра, хора и солистите Гиргина Гиргинова (сопран), Петя Петрова (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Карстен Мевес (баритон). Това е първата мащабна изява на Смесения хор на БНР с хормайстор Любомира Александрова. Концертът ще се състои в зала "България" от 19:30 часа.

Ораторията "Елиас", оп. 70 изобразява събития от живота на Библейския пророк Илия по Стария Завет. Творбата е представена за първи път през 1846 година на Бирмингамския музикален фестивал.

Владимир Кираджиев, диригент/ Сн. БНР

Владимир Кираджиев е един от предпочитаните оперни диригенти в централна и източна Европа. Роден е в Пловдив, специализира дирижиране в Лайпциг и Ваймар (Германия) при проф. Курт Мазур, както и в Сиена (Италия) при проф. Франко Ферара. В момента е преподавател по дирижиране в Университета за музика и сценично изкуство във Виена и е често канен в Берлинските оперни театри. През 2015 диригентът поставя оратория "Елиас" с Полската филхармония "Артур Рубинщайн" в Лодз.

Карстен Мевес, баритон/Сн. БНР

От Германия пристига един от гост-солистите на концерта - баритонът Карстен Мевес. Наред с оперната си кариера, той и певците Гиргина Гиргинова, Петя Петрова и Михаил Михайлов, посвещават голяма част от концертната си дейност на кантатно-ораториалното творчество. В репертоара на Мевес влизат Кармина Бурана на Орф, Меса в си минор на Бах, 8-мата Симфония на Малер и 9-тата Симфония на Бетовен, които му донасят световно признание.

Гиргина Гиргинова е редовен сътрудник на Баховото общество в България и изпълнява сопрановите партии в Йоханес пасион, Матеус пасион, Меса в си минор от Бах и други.

Гиргина Гиргинова ,сопран/ Сн. БНР

Петя Петрова е солист на театрите в Хамбург, Мюнхен, Берлин, Виена, Мадрид, Барселона и много други.

Последните ѝ ангажименти в България са свързани със Софийската опера и балет и записи за БНР.

Петя Петрова, сопрано/Сн. БНР

Михаил Михайлов е млад изпълнител, с опит в кантатно-ораториалните произведения. Пее теноровите партии в реквиемите от Моцарт, Сен-Санс и Верди, в Симфония № 9 на Бетовен и в "Стабат матер" от Росини.

Михайлов има записи за Българската национална телевизия, Българското национално радио, TV1, както и участие в студиен запис на операта "Травиата" със Софийската филхармония.

Михаил Михаилов, тенор/Сн. БНР

Любомира Александрова е диригент на Смесения хор на Българското национално радио от началото на сезон 2016/2017. Тя е работила с хора на Софийската опера и с Хора на Министерството на културата в Турция. В България е работила с диригентите Емил Табаков, Иван Филев, Недялко Недялков, Христо Игнатов, Михаил Недялков, Йордан Дафов и Лучано ди Мартино.

Оратория "Елиас" е първият грандиозен проект на диригентката със Смесения хор на БНР, наред с амбициозната програма, която е подготвила за този концертен сезон.

Любомира Александрова, диригент на Смесения хор на БНР/ Сн. БНР

Билети на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България", касата на БНР на бул. "Драган Цанков" № 4 и онлайн в мрежата на Ticketsbg.com.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пловдив празнува 30 години от създаването на емблематичната група "Остава"

Грандиозен концерт предстои в Античния театър на 20 септември

Галерия "Неси" представя Данаил Кондиков

Вернисаж - 20 септември от 17 до 19 часа, продължава до 12 октомври

Вижте млади български художници - "В началото IV"

По идея и със съдействието на Тодор Стайков, СБХ - Шипка 6, зала 1А от 16 до 30 септември 2022

Очаквайте премиерата на късометражния филм на Девина Василева "На игра"

Събитието е на 29 септември от 17:30 ч. в Дом на Киното

Световноизвестният цигулар Александър Марков идва на "Варненско лято" с Държавния симфоничен оркестър на Истанбул на 13 септември

На екстравагантната си златна 6-струнна електрическа цигулка виртуозът ще изпълни Grande finale от своята Рок симфония