Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

КинеДок стартира и в България

НЕСТАНДАРТНО КИНО

КинеДок стартира и в България

Платформата за показ на документално кино извън кинозалите ще излъчи 16 европейски документални филма от 8 държави с над 100 прожекции в страната

"Кралицата на тишината", документален филм, с който стартира Кинедок

Международната европейска платформа КинеДок, чието трето издание през 2017 ще се проведе в 8 държави от Централна и Източна Европа, сред които и България, е популярна с концепцията си прожекциите да се случват извън киносалоните, на нестандартни места като мазета, барове, подземия, пивоварни, църкви. Освен у нас, 16-те филма в селекцията тази година ще бъдат показани и в Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Норвегия, съобщават организаторите на събитието у нас "Активист 38".

Стилово и тематично различни, авторските филми са селектирани от международно жури и разказват историите на днешния ден, за хората и местата, за малките случки и големите процеси. По-голямата част от тях са в програмите на най-големите европейски фестивали и носители на редица награди.

Целта на платформата е да приобщи и запознае максимално голям брой публика с най-доброто от европейското документално кино, което предизвиква обществена дискусия.

Откриването на българското издание ще бъде на 21 април, от 19:30 часа с прожекцията на полския филм "Кралицата на тишината" в столичния ъндарграунд клуб MAZE. Освен в София, до края на юни документалните филми ще гостуват в Пловдив, Варна и Велико Търново. След това, до края на годината, за първи път в България експериментално, платформата ще остане отворена за нови пространства по инициатива на публиката.

КинеДок стартира през 2015 г. по инициатива на Института за документално кино в Чехия. Основната цел на проекта е да подкрепи показа на документалното кино и да го направи по-достъпно за широката публика.

В първото издание се включват 5 страни, които организират стотици прожекции със свободен достъп на разнообразни локации. Понякога те са съпроводени с дискусии, на които присъстват режисьори и продуценти на филмите. През 2016 в проекта се включват Полша и Норвегия, а зрителите в седемте държави - домакини са над 20 000 души. От тази година България е 8-мата държава, която се присъединява към инициативата.

Всички прожекции на програмата на КинеДок до края на 2017 година са с отворен вход и безплатни за публика.

КинеДок е най-новият проект в портфолиото на Активист 38. Компанията работи в областта на кинопроизводството, както и по различни български и международни инициативи, ангажирани с обществени и актуални теми. Филмите им са представени и печелят вниманието на публиката на множество международни фестивали.

Повече за проекта, за филмите и за програмата по градове и места можете да видите ТУК.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музика и танци от Армения в "Капана"

Събитието е на 17 септември под чадърите на ул. "Абаджийска" до Whisky bar Sandak \ СандъкЪ, а началото е в 19:30 ч.

Концертът на Бет Харт се отлага за 9 юли 2021

Закупените билети за очакваната американската блус звезда ще важат за новата дата без презаверка

Съвременното цирково изкуство ще бъде акцент в 10-ия "Мини арт фест"

В последната вечер ще бъде връчена голямата награда на фестивала - "Златна мравка"

Affect кани в машина на времето с The Beatles Forever

Най-шумната бг група с реверанс към Великолепната четворка от Ливърпул в Joy Station

Заредете се с много смях за "Голямото хранене на Устата"

Артистът празнува рожден ден в Joy Station с най-голямото Stand Up Comedy Roast в България

Проф. Нева Кръстева с органов концерт в зала "България"

След близо 20-годишното отсъствие на органистката от зала "България" ще можете да се насладите на шедьоври на органовата музика от Лист, Букстехуде, Бах, Шостакович и Месиен