Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Кармен“ с Мирослава Йорданова и Милен Божков на 17 март в Старозагорската опера

ОПЕРА

„Кармен“ с Мирослава Йорданова и Милен Божков на 17 март в Старозагорската опера

Диригент е лауреатът от международни конкурси Дмитрий Банаев, режисьор - Огнян Драганов.

Мирослава Йорданова, мецосопран

Най-популярната опера за всички времена "Кармен" от Жорж Бизе ще оживее отново на 17 март от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора.

"Кармен" на хълма "Царевец"

Сценичната адаптация е на Тодор Демеров. Атрактивните балетни платна с участието на балетната трупа  са дело на ръководителя на балета на Операта Силвия Томова.

В ролята на Кармен ще се представи Мирослава Йорданова, която идва в Стара Загора по покана на артистичния директор на Старозагорската опера  оперната прима Веселина Кацарова.

Милен Божков, тенор

Тенорът с международна кариера Милен Божков гостува на старозагорска сцена в ролята на Дон Хозе, младият талантлив баритон Валери Турманов ще изпълни ролята на тореадора Ескамилио, а брилянтното сопрано  Елена Баръмова ще бъде в ролята на Микаела. В останалите роли участват: Евгений Арабаджиев, Денис Иванов, Яница Нешева, Емилия Джурова, Теодор Петков, Борис Кучков-гост. Участват още Детски хор "Маргаритки" с диригент Зорница Желязкова, представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур", оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Операта "Кармен" е всепризнат музикален феномен. Известно е, че Бизе пише своята музика по испанския сюжет на нашумялата новела на Проспер Мериме без да е ходил никога в Испания. Прочутата "Хабанера" е всъщност кубинска народна песен. Бизе "печели "именно с това - защото музикалният прочит на известната драма е през призмата на неговата представа за испанската атмосфера. Разкриването на бурните страсти в музикалния текст не е буквално и е много естествено. Мелодиката е запомняща се, а сюжетът динамичен и вълнуващ. Успехът на "Кармен" идва и от това, че хората се вълнуват от  ескалиращите страсти.

____________________________

Мецосопраното Мирослава Йорданова е родена в София, България, но от години живее във Великобритания. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков",  със специалност класическо пеене, в класа на Милка Ганева и по-късно Националната Музикална Академия "Проф.Панчо Владигеров"  - в класа на Валери Попова.

Непосредствено след дипломирането си е ангажирана като солистка в Софийската опера. Носителка е на награди както от няколко големи конкурса в България, така и наградата за ролята на Розина на конкурса "Рикардо Дзандонай" в Италия, а през 2001 е избрана да представя България на престижния конкурс "Певец на света" в Кардиф.

Специализира в певческата академия "Катя Ричарели" в Парма, по- късно в Милано и Париж.

Благодарение на своята вокална гъвкавост, тембър и сценично присъствие, репертоарът на Мирослава включва произведения от барок до съвременна музика. Особено застъпени са ролите от белкантовия период като - Розина от "Севилският бръснар", Анжелина /"Пепеляшка"/, Малколм /"Жената от езерото"/, Мафио Орсини /"Лукреция Борджия"/, Армандо ди Гонди /"Мария ди Роан"/, Адалжиза /"Норма"/. През последните години певицата добавя към богатия си репертоар и ролите на Сузуки от "Мадам Бътерфлай", Емилия от " Отело", Федерика от "Луиза Милер", Азучена от "Трубадур", Амнерис от  "Аида" , Принцеса ди Буйон от "Адриана Лекуврьор.

Мирослава Йорданова е гостувала в редица престижни оперни театри като Кралската опера Ковънт Гардън, Парижката национална опера, Метрополитен опера, Операта в Монте Карло, Гулбенкян фондация в Лисабон, Операта в Лече, участвала е на фестивалите: Дордрехт Белканто фестивал, Тенерифе Опера фестивал, Гут Имлинг фестивал, Фестивал Лирико Флоренция, Тимишоара опера фестивал, Оперния фестивал в Клуж и др. както и многократно е гостувала на Бъкстонският фестивал в Англия в оперни постановки и концерти.

Освен на оперната сцена Мирослава изнася самостоятерни концерти-рецитали, често включващи рядко изпълнявани или забравени произведения.

Някои от последните й изпълнения на концертния подиум включват "Стабат Матер" Перголези," Малка тържествена меса "Росини, "Стабат Матер" на Хайдн, "Виа Кручис" от Ференц Лист, "Реквием" на Верди посветен на 200 години от рождението на композитора, записан за BBC Уелска национална телевизия.

За компанията Наксос Мирослава Йорданова има записани два диска с кантати на италианският композитор Джовани Батиста Самартини.

Милен Божков /тенор/

Милен Божков е роден във Варна, България. Дипломира се в Музикалната Академия "Проф. Панчо Владигеров"-София и специализира оперно изкуство в Университета за музика - Грац, Австрия при проф. Йоана Боровска. Непосредствено след това yсъвършенства певческата си техника при Красимира Стоянова, от която редовно получава професионални напътствия.

Първите му ангажименти са в Националната опера София под ръководството на академик Пламен Карталов.След натрупания опит, вратите на Операта в Грац се отварят за него.

От 2007 до 2009 е постоянен член в състава на оперния театър на Марибор.

Следват концертни изяви в Япония, Австрия, Германия, Словения, Хърватия, Латвия и България.

В репертоара на певеца влизат ролите на Неморино от "Любовен еликсир" на Доницети,  Тит от "Милосърдието на Тит" на Моцарт, Тамино /"Вълшебната флейта" от Моцарт/,  Владимир от "Княз Игор" на Бородин, Вертер от едноименната опера на Масне, Херцогът на Мантуа /"Риголето" на Верди/, Де Грийо от "Манон" на Масне, Дон Хозе /"Кармен" на Бизе/, Джералд от "Лакме" на Делиб, Алфред от "Травиата" на Верди, Рикардо от "Бал с маски" на Верди.

Едновременно  с многото гостувания на различни сцени и фестивали в Германия, Австрия и Швейцария, Милен Божков получава назначение през 2008/09 в Landestheater Coburg.

От 2013 той е на свободна практика.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

На Световния ден на музиката Spectrum Vocal Band ще представи своето акапелно вокално изкуство - джаз, поп, и етно мотиви

Виртуозът на пианото Венета Нейнска откри "Мотив" 2022 - фестивал с кауза в помощ на талантливи музиканти

Филм за Райна Кабаиванска в деня на музиката

"Школата Кабаиванска" е разказ от първо лице на великата оперна дива

The Center празнува 20 години с грандиозен мултивизуален спектакъл през октомври във Варна

Twenter - историята на една модерна култура е мултивизуално приживяване, което организаторите обещават да запомните за цял живот

Артисти представят "Един бял лист" по стихове на Иван Радоев

Водени от мисълта, че мястото на поезията е сред хората, създателите на пърформанса решават да го представят на открито и да покажат поезията на Иван Радоев такава, каквато е - без маски, без грим, оголена и мощна

"Цигуларят на дявола" оживява с концерт и специална прожекция

Режисьорският кинодебют на Иван Юруков - "До последния каприз" ще бъде представен с музикална програма с творби от Паганини, Петър Христосков, Бах, Вивалди и и Едуард Елгар

"Бон-Бон" заживяват на покрив с "Kотешката банда"

Над 50 деца-актьори се включват в сърцатата история за приятелството, вдъхновена от музиката на Стефан Димитров