Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изборът II в Галерия "Ракурси"

Изборът II в Галерия "Ракурси"

Изложбата може да се види до 22 юли 2023 г.

Петринел Гочев, Саломе (Източник: Галерия "Ракурси")

Още

"Отрязъци" от Юлий Таков в Галерия "Ракурси"

"Отрязъци" от Юлий Таков в Галерия "Ракурси"

За галерия "Ракурси" лятото е сезонът за младите, навлизащи в изкуството художници. Ето защо до 23 юли галерията ще покаже второ издание на изложбата "Изборът", която е продължение на тази от 2015 г., в основата на която стои идеята утвърдени автори да представят млади, предизвикали техния интерес и внимание творци.

Творбите на младите Лилияна Александрова, Димитър Спасов и Рада Пилюшка са изложени редом с тези на Атанас Атанасов, Петринел Гочев и Явора Петрова.

Изложбата маркира най-интересното, избрано от известните автори, в областта на живописта, скулптурата и рисунката.

Атанас Атанасов представя Лилияна Александрова. "Защо избрах Лили за тази изложба? Може би, защото тя е изключение от правилото, че младите художници са все още неориентирани и неуверени. Тя иска да прави нещата, такива, каквито са. Тя отива по-далеч от повърхностното фотографско наподобяване и упорито преследва формата и пластиката със сдържан цвят. Не се страхува от ретроградност, защото знае, че майсторството не може да бъде ретро."

Атанас Атанасов, Вертикален пейзаж (Източник: Галерия "Ракурси")

Лилияна показва рисунки, в които чрез продължително изследване на изсъхнали цветя размишлява върху теми като преходността, красотата и смъртта. "Ефимерността е присъща на всяко явление в нашия живот, както и на самите нас. Като смъртни същества, често се съпротивляваме на тази идея и се боим от нея.

За мен има безпределна изящност в тези сухи цветя и те символизират красотата на това да изживееш живота си без съпротивление срещу естествения ритъм на разцъфване и повяхване.

Лилияна Александрова (Източник: Галерия "Ракурси")

Приемайки тази особеност на нашето съществуване става много по-лесно да приемем и идеята за смъртта, която е част от този естествен процес. Във всеки етап от съществуването може да се открие красота, стига да притихнем в себе си и да си позволим да я забележим", казва младата художничка.

Още

Между абстрактното и флоралното - Димитър Петров в Галерия "Ракурси"

Между абстрактното и флоралното - Димитър Петров в Галерия "Ракурси"

Явора Петрова представя Рада Пилюшка. "Избрах Рада заради многото общи неща, които ни свързват. Поетичното отношение към живота, нейната дълбока почтеност в изкуството. Тя владее рисунъка на човешката фигура и се изразява чрез нея в картините си. Рада често работи по литературни текстове. В случая тя участва с работи по Ф.М. Достоевски".

Явора Петрова, Семеен портрет (Източник: Галерия "Ракурси")

Рада Пилюшка изобразява човешката фигура като символ, който носи информация за духовния свят на човека, за многопластовите му вътрешни състояния и стремежи. При това отпадат фактори като времеви и пространствени измерения, за да се трансформира в стилизиран емоционално-изразителен смислов елемент.

Рада Пилюшка (Източник: Галерия "Ракурси")

Петринел Гочев представя Димитър Спасов. Роденият през 2002 г. в София художник, завършва през 2020 г. Националното училище за изящни изкуства в София със специалност "Скулптура".

Неговите широки интереси и желание за експериментиране го водят до сегашното му поприще - анимацията в киното и в момента учи в "The University of Dundee", Шотландия. Художникът представя скулптурна фигура на ангел и казва за нея:

"Въпреки, че е сътворен от кал, също както скулптурата, човекът се различава от неодухотворената форма с това, че е по образ и подобие на своя Създател.

Димитър Спасов, Ангел (Източник: Галерия "Ракурси")

Той е надарен със способността да създава и да има своя собствена свободна воля, което го прави независимо същество, отговорно за всички свои постъпки и избори, подобно на Бога.

Ангелите, от друга страна са тези безплътни създания, които трябва да служат вярно на своя Творец. Те също имат собствената воля да вземат независими решения, но с разликата, че не могат да създават, а само да изпълняват.

Още

Явора Петрова - "100 сонета 100 рисунки" в Галерия "Ракурси"

Явора Петрова - "100 сонета 100 рисунки" в Галерия "Ракурси"

В творбата ми е изобразена фигура на ангел в крачка, решен на своят избор да стане човек. Ангелът е просто изпълнител и верен служител, всичко знаещ безплътен дух, който също е творение и създание, не е изначално съществуващ. Бидейки неспособен да твори, да чувства той изпитва копнеж към непознатото, любопитен е да узнае какво е да бъдеш човек.

Ангелът е способен да вземе това решение, но както при всеки важен избор в нашия живот, е необходимо да пожертваме или да се откажем доброволно от нещо с подбудата, че правим правилното решение, така и Ангелът трябва да направи своята жертва. Той трябва съзнателно да се откаже от своята безсмъртна природа." 

С финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", програма "Едногодишен грант 22".

Facebook                     Instagram           

Изложба "Изборът II"

Атанас Атанасов - Лилияна Александрова
Петринел Гочев - Димитър Спасов
Явора Петрова - Рада Пилюшка

Изложбата е до 22 юли 2023

Още

"В памет на героите" на Иван Вукадинов показва галерия "Ракурси"

"В памет на героите" на Иван Вукадинов показва галерия "Ракурси"

Още

Чавдар Гюзелев представя своите "Свободно прелитащи глави" в Галерия "Ракурси"

Чавдар Гюзелев представя своите "Свободно прелитащи глави" в Галерия "Ракурси"

Още

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

Още

Илюстрации "Шейсет лета Андерсенови приказки" на Любен Зидаров  в "Ракурси"

Илюстрации "Шейсет лета Андерсенови приказки" на Любен Зидаров в "Ракурси"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Галерия "ЛИК" представя "Реалност и фантазия" от Божидар Димитров

Изложба - живопис от 4 октомври до 24 октомври 2023 г.

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"

"В кадър" по БНТ е филмът "Спасени усмивки"

За спасеното детство и мечтите на четири деца – гледайте документалния филм този петък от 22:00 ч. по БНТ 1

"Истории с опашки" от Красимир Андонов

Можете да ги видите в галерия "Синтезис" от 28 септември до 11 ноември