Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Интригуваща камерна програма с Лия Петрова, Атанас Кръстев и Виктория Василенко

НОВ МУЗИКАЛЕН ПРОЕКТ

Интригуваща камерна програма с Лия Петрова, Атанас Кръстев и Виктория Василенко

В концерта "Танц за трио" Лия Петрова ще се представи със своята изключителна майсторска цигулка "Хелиос" от 1737 г., изработена от кремонския лютиер Карло Бергонци

Лия Петрова (цигулка), Атанас Кръстев (виолончело) и Виктория Василенко (пиано) ви очакват на концерта "Танц за трио" на 8 октомври в зала "България"

Утре, 8 октомври в зала "България" от 19:30 ч. ще се състои концертът "Танц за трио", организиран от агенция "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство със Софийската филхармония.

В събитието участват трима млади, енергични и изключително талантливи музиканти - Лия Петрова (цигулка), Атанас Кръстев (виолончело) и Виктория Василенко (пиано). Това е първата им съвместна изява като трио, макар че и тримата се познават още от деца и са учили по едно и също време в Националното музикално училище "Л. Пипков" в София.

Виктория и Лия са свирили заедно още в ученическите си години, а с Атанас делят една сцена в различни други камерни ансамбли. По думите на Виктория съдбата непрекъснато ги събира и идеята да направят съвместен концерт не е нова, но пандемията просто е забавила реализацията.

Според виолончелиста Атанас Кръстев възможността да се представят като трио на сцената на зала "България" е много голяма отговорност.

"Това е една от най-престижните сцени у нас и ние много се вълнуваме", казва той.

Талантливите изпълнители ще зарадват почитателите на камерната музика с интригуваща програма. Концертът ще започне с премиера на "Танц на калдъръм" от забележителната авторка Добринка Табакова, която подготви нов аранжимент на пиесата специално за събитието.

За цигуларката Лия Петрова това ще бъде първа среща с музиката на Табакова, с чиито успехи тя се гордее, като български музикант.

"В творбата има много контрастни състояния, както и фолклорни елементи. Тази музика ни кара да търсим, да експериментираме и това е хубаво, защото за един музикант е опасно да остане в зоната си на комфорт", споделя Лия Петрова.

С музика от Роберт Шуман - Адажио и Алегро оп. 70 за виолончело и пиано ще се представят Атанас Кръстев и Виктория Василенко - музика, която носи неспокойния дух на романтизма.

Финалната композиция в концерта е четиричастното Клавирно трио №2 от Йоханес Брамс - незаслужено рядко изпълнявана музика, изпълнена с емоционална сила, дълбочина и красота.

"В тези времена наистина е важно да поддържаме изкуството чрез живия контакт с публиката, затова си струва да се чуе тази програма", споделя Атанас Кръстев. "Надявам се по-често да имаме такива възможности и никакви пандемични ограничения да не осуетяват нашите планове, защото имаме още много интересни идеи", допълва той.

На концерта Лия Петрова ще се представи със своята изключителна майсторска цигулка "Хелиос" от 1737 г., изработена от кремонския лютиер Карло Бергонци (1683-1747).

Билетите за събитието са в продажба на касата в зала "България" и на http://ticketsbg.com/event.php?id=3116

Виктория Василенко (Снимка: "Кантус Фирмус")

Виктория Василенко завършва НМУ "Л. Пипков" в София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова - Майсторова. Учила е във Висшия музикален колеж "Кралица София", Мадрид при световноизвестния руски педагог и пианист Дмитрий Башкиров, в Нов български университет и в Академията на Лаго ди Комо, Италия. От 2016 г. продължава обучението си във Висшия колеж за музика "Кралица Елизабет", Брюксел, Белгия при Аведис Коюмджиан и Луи Лорти, а от 2017 г. следва Магистърска степен в Кралската Брюкселска Консерватория при проф. Боян Воденичаров.

Още

"Танц за трио" събира за първи път на една сцена талантливите музиканти Виктория Василенко, Лия Петрова и Атанас Кръстев

"Танц за трио" събира за първи път на една сцена талантливите музиканти Виктория Василенко, Лия Петрова и Атанас Кръстев

Виктория Василенко е носител на множество награди от национални и международни клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия, а през 2016 г. тя става победител в престижния международен конкурс "Джордже Енеску" в Букурещ, Румъния.

Пианистката е изнасяла много рецитали, два от които във Виена (2008) и Ню-Йорк (2010). Била е солист на различни оркестри като Симфоничния оркестър на Ливърпул, Брюкселски камерен оркестър, Камерен оркестър Линкълнууд (САЩ), Оркестър на Класик ФМ радио, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Нов Европейски оркестър, Фестивалния оркестър на Лятната музикална академия "Музика Мунди" в Белгия под палката на Максим Венгеров през 2009 г. и много други.

Отличена е два пъти с награда "Кристална лира". Участвала е в редица престижни фестивали и академии като "Моцартеум", Залцбург; "Сантандер" 2012; "Музика Мунди", Брюксел; "Аполония", Созопол; "Софийски музикални седмици"; "Дни на музиката в Балабановата къща", Пловдив; "Канети", Русе; "Европейски музикален фестивал", София, Фестивал за клавирна съвременна музика "Ppianissimo" и др.

Лия Петрова (Снимка: "Кантус Фирмус")

Лия Петрова започва обучението си по цигулка при Евелина Арабаджиева. Още осемгодишна получава Моцартовия медал и званието "Най-млад артист на ЮНЕСКО". През 2001 г. е приета във Висшето училище за музика и театър в Рощок при проф. Петру Мунтяну, а от 2010 г. учи при Огюстен Дюме в Брюксел. По-късно продължава в Музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин при Антие Вайтхаас.

Още

Лия Петрова - лирична и почти съвършена

Лия Петрова - лирична и почти съвършена

Носител е на награди от международните конкурси "Тибор Варга" (Сион), "Луи Шпор" (Ваймар), Германския национален музикален конкурс и др. Избрана е за "Млад музикант на годината 2007" на програма "Алегро виваче" на БНР. През 2016 г. печели първа награда на Международния конкурс за цигулари "Карл Нилсен" в Одензе, Дания.

Била е солист на филхармониите на Брюксел, Люксембург, Осака и Монте Карло, Камерния оркестър на Лозана и Националния оркестър на Монпелие. Като камерен музикант свири с изявени изпълнители като Готие Капюсон, Юджа Уанг, Катя Буниатишвили, Гари Хофман, Джан Уанг, Луи Лорти, Никола Ангелих и др. Сред ярките й изяви е участието й в проекта "Марта Аргерих и приятели" в Атина и Франция през 2016, където свири заедно с Марта Аргерих, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски.

В момента Лия Петрова свири на изключителна майсторска цигулка "Хелиос" на кремонския лютиер Карло Бергонци от 1737 г., предоставена й със съдействието на Ксавие и Жозефина Морено.

Атанас Кръстев (Снимка: "Кантус Фирмус")

Атанас Кръстев завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская във Висшия музикален колеж "Кралица София", Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Давид Герингас, Антонио Менезес, Франс Хелмерсон, Арто Норас, Наталия Гутман, Даниел Вайс, Люис Кларе, Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен, Мария Клигел, Рейнхард Лазко, Томас Деменга и др.

Още

Талантливият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на Софийската филхармония на 8 април

Талантливият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на Софийската филхармония на 8 април

Защитава докторат през 2016 г. Преподава виолончело в НМА "Проф. Панчо Владигеров" - асистент от 2016, главен асистент от 2017 г.

Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти "Liezen" (Австрия - 2014), Международния конкурс "Jeunesses musicale", Белград (Сърбия - 2015). Удостоен е с Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда "Златна муза" на РКИЦ и "Кристална лира" на СБМТД (2007 и 2012).

Атанас Кръстев е бил солист на всички български и много чуждестранни оркестри.

Още

Феноменът Валентина Лисица за първи път в България

Феноменът Валентина Лисица за първи път в България

Още

Иван Пенчев и Димо Димов представят две забележителни творби от света на камерната музика

Иван Пенчев и Димо Димов представят две забележителни творби от света на камерната музика

Още

Джеймс Бонд идва в зала "България"

Джеймс Бонд идва в зала "България"

Още

С много бисове започна новият концертен сезон на Симфоничния оркестър на БНР

С много бисове започна новият концертен сезон на Симфоничния оркестър на БНР

Още

Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

Още

Прочути солисти от Виенска филхармония на "Дни на музиката в Балабановата къща"

Прочути солисти от Виенска филхармония на "Дни на музиката в Балабановата къща"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

По случай 24 май: билети на цена от 10 лева в Народния театър

Кампанията важи само на касите на театъра

Над 50 музея и галерии в София се включват в Европейската нощ на музеите тази година

В Европейската нощ на музеите ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход

Днес започва Фестивалът на китайското кино в София

На 17 май вечерта е премиерата на "Назначаване на боговете – Част първа: Бури в Джаогъ", а създателите на филма ще бъдат специални гости

Престижният Международен Шекспиров фестивал ще бъде открит със спектакъл на Народния театър

"Бурята" от Уилям Шекспир на режисьора Робърт Уилсън ще се играе на 16 и 17 май в Крайова, Румъния

Вижте благотворителна изложба "Изкуство в помощ на изкуството"

Ще бъде експонирана от 14 до 30 май 2024 г. в Музей-галерия "Анел"