Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивалът на италианското кино - сред акцентите в НДК тази седмица

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

Фестивалът на италианското кино - сред акцентите в НДК тази седмица

Impressio представя културните събития в Двореца в седмицата: 11 - 17 юни 2018

11 юни /понеделник/

На 11 юни (понеделник) от 18:00 часа в Литературен клуб "Перото" е представянето на книгата "От първо лице за някои служби" на Владимир Константинов. Авторът ни пренася назад във времето, за да разкаже от първо лице за живота като разузнавач в Рим през Студената война, за дейността на българското разузнаване и дипломация и превръщането им в заложници на политическите игри на Прехода, за т.нар. "българска следа" в атентата срещу папа Йоан Павел II.

В понеделник (11 юни) от 15:30 до 16:30 в Литературен клуб "Перото" ще се проведе затворено събитие.

Quo Vado?

Още

Звезда от хитовия сериал "Октопод - гост на фестивала на италианското кино

Звезда от хитовия сериал "Октопод - гост на фестивала на италианското кино

11 юни | 18:30 | кино "Люмиер Лидл" | 3-ти фестивал на италианското кино в България

Италия, 2016 г., 86", реж.Дженаро Нунцианте

С участието на: Кеко Дзалоне (Лука Медичи), Лино Банфи, Елеонора Джованарди, Соня Бергамаско, Лудовика Монуньо, Маурицио Микели, Нини Брускета, Себастиян Дучо

италиански/български субтитри, жанр: комедия

Кеко е бил отгледан от баща си с мита към държавната служба. На почти четиридесетгодишна възраст живее живот, който винаги е считал за идеален - ерген, презадоволен и почитан от майка си и от дългогодишната си приятелка, за която няма никакво намерение да се ожени, живее с родителите си, нает е на пълен работен ден с безсрочен договор в областната централа по "Лов и риболов", където работата му се състои в това да бие печати, докато седи удобно на бюрото си. Но промените застигат и Кеко. Въвеждат реформа в областните провинции, която го сварва неподготвен - неговият статут на необвързан, сравнително млад мъж, го прави подходящ за "доброволното" му напускане вместо принудителна "отпуска".

Коледа на юг

11 юни | 20:30 | кино "Люмиер Лидл" | 3-и фестивал на италианското кино в България

Италия, 2016 г., 90", реж. Федерико Марсикано

С участието на: Масимо Болди, Биаджо Ицо, Анна Татанджело, Паоло Контичини, Дебора Вила, Барбара Табита, Енцо Салви, Лоредана Де Нардис, Симоне Пачело, Рикардо Дозе, Джулия Пена

италиански/български субтитри, жанр: комедия

Пепино, карабинер от Милано, и Амброджо, цветар от Неапол, заедно с обичните си съпруги - Бианка и Челесте, празнуват Коледа в една и съща туристическа местност. Там откриват, че децата им (Рикардо и Симоне) са гаджета с момичета на тяхната възраст, но единственият проблем е, че връзката им е онлайн. Така Пепино и Амброджо убеждават децата си да участват в събитието за срещи на "Купидон 2.0" - приложението за срещи, благодарение на което се ражда нова любов сред младите хора.

12 юни /вторник/

Концертът на чаровната и талантлива френска поп-соул звезда IMANY  е на 12 юни от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Кадифеният глас на IMANY бързо и естествено я превърна в любимка на публиката не само у нас, но и по света. Гостуванията ѝ са истински празник за българските ѝ почитатели, които винаги я посрещат топло и сърдечно.

На 12 юни от 09:00 до 17:30 часа в Литературен клуб "Перото" ще има затворено събитие за посетители.

Без покритие

12 юни | 18:30 | кино "Люмиер Лидл" | 3-и фестивал на италианското кино в България

Италия, 2017 г., 95", реж. Федерико Моча

С участието на: Ванеса Инконтрада, Клаудия Потенца, Корадо Фортуна, Джанмарко Тоняци, Нева Леони, Леонардо Пацали, Елеонора Гаджеро, Беатриче Арнера, Марко Тодиско

италиански/български субтитри, жанр: комедия

Учителката Лаура, отдадена на работата си и вдъхновителка на млади умове, организира за класа си пътуване до селце в Пулия, където живее и твори известният на международно ниво артист Гуалтиеро Мартели. Заедно с колегата си, Алесандра, Лаура тръгва на път с автобус, пълен с ученици. Щом пристигат в селцето, младежите, които са постоянно на телефоните си и получват различни известия, са първите, които осъзнават, че там "няма покритие"!Двете учителки също са притеснени от това технологично "затъмнение". Лаура не знае как да се свърже със съпруга и дъщеря си, които я чакат вкъщи. Едноседмичното посещение с културна цел ще се превърне в трудно изпитание на въздържание от смартфоните.

Потиснатият инстинкт на спонтанна комуникация ще предизвика непредвидени реакции, неизречени тайни и нова любов.

Била ли си на луната?

12 юни | 20:30 | кино "Люмиер Лидл" | 3-и фестивал на италианското кино в България

Италия, 2015 г., 90", реж.Паоло Дженовезе

С участието на: Лиз Солари, Раул Бова, Симоне Дел"Анна, Джулия Микелини, Пиетро Сермонти, Дино Абреша, Нино Фрасика, Сабрина Импачаторе, Нери Маркорè, Роландо Равело, Серджо Рубини

италиански/български субтитри, жанр: комедия

Гуя е на 30 години от италиано-испански произход, работи в престижно международно модно списание, кара супер луксозна бърза кола, пътува с частен самолет и живее между Милано и Париж. Има всичко или поне така си мисли, докато, след смъртта на баща си не наследява старо и забравено от Бога имение в Пулия, където като малка е прекарвала всички лета. Там среща Ренцо - привлекателен местен селянин. Разбира, че единственото, което ѝ липсва, е любовта - истинската любов. И когато щастието е на крачка от нея, не знае как да го достигне.

13 юни /сряда/

Представянето на книгата "Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe" ви очаква на 13 юни (сряда) от 18:00 часа в Литературен клуб "Перото". Автори на "Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe" са Димана Трънкова и Антони Георгиев. България и Източна Европа са пейзажите, на чиито фон се развива действието на "Историкът" (2005) и "Земя на сенки" (2017), световните бестселъри на американската писателка Елизабет Костова.

Някои от описаните места са действителни, други са старателно изобретени чрез слепянето на късчета от действителността. "Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe" е великолепно илюстриран пътеводител към действителните и въображаеми места, събития и реалии в двата романа на Костова. Книгата е вълнуващо пътешествие в комунистическа България, Румъния на Дракула, подземния Истанбул, в могъщи планини и традиционни села, тя разкрива стари и нови митове и легенди, национални травми, кулинария и особености. Пътеводителят е ключ към романите на Костова и към самата България и Източна Европа. Той е с практическа информация за пътешествениците.

На 13 юни в НДК (етаж 3, център) от 18:00 часа ще бъде официалното откриване на финалната изложба от 39-то Биенале за младежка фотография под патронажа на FIAP, както и награждаването на отличените колекции и индивидуални творби. Младежкото биенале на FIAP (Международната федерация за фотографско изкуство) е най-престижният конкурс в света за младежка фотография. В биеналето се включиха 452 автори от 18 държави. Изложбата от биеналето ще е експонирана в пространствата на НДК до 22 юни, тя е част от Културната програма на Председателството на страната ни на Съвета на Европа.

Руди Валентино

13 юни | 20:00 | кино "Люмиер Лидл" | 3-ти фестивал на италианското кино в България

Италия, 2018 г., 90", реж.Нико Чирасола

С участието на: Пиеро Мазоти, Татяна Лутер, Клаудия Кардинале, Никола Ночела, Лука Чирасола, Розария Русо, Челесте Кашаро, Алесандро Хабер

италиански/български субтитри, жанр: комедия

Руди Валентино разказва, между реалност и фантазия, завръщането през лятото на 1923 г. на Родолфо Валентино в Кастеланета, негововият роден град. Историята обаче започва в наши дни. В един малък театър в малко градче в Пулия, аматьорска трупа репетира за спектакъла "Звездата на звездите" - най-големият секс символ на света. Спектакълът e режисиран и игран от основния комик, тромав и оживен персонаж, който обаче показва голяма страст и отдаденост към звездите. Изведнъж репетициите биват прекъснати от видение - мъж и жена, облечени елегантно с дрехи от 20-ти години, се появяват на сцената. Той твърди, че е Родолфо Валентино, придружен от втората си жена Наташа Рамбова, че се е върнал в Кастеланета, за да се види със семейството си и да сбъдне голяма си мечта. Когато комикът отстъпва сцената на неочаквания гост, магически тя заедно с цялата сценична постановка оживяват. И така от начало, в което се говори за "комедия на недоразуменията", спектакълът постепенно се превръща в интимно пътуване в чувствата и в самотата на "Звездата". Родолфо Валентино, придружен от цялата трупа актьори, в които започва да разпознава членовете на своето семейство си, ще извади на бял свят с тяхна помощ чрез това завръщане в родния си дом всички конфликти и болка, които съпътстват живота му. Ще се срещнем с "човека" Валентино, който се бори със "Звездата на звездите", за да преоткрие така желания вътрешен мир.

14 юни /четвъртък/

Концерт на Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" ви очаква на 14 юни (четвъртък) от 20:00 часа в зала 1.

Традиционният годишен концерт на ЧОУ "Св. София" е на 14 юни (четвъртък) от 18:30 часа в зала 2 (Театър Азарян).

PURE DNK е визуална инсталация, част от потапящия интерактивен пърформанс. PURE на артиста Християн Бакалов, представен на 14-и юни в ДНК-пространството за съвременен танц и пърформанс.

Презентации на детски образователни книги ще има от 17:30 до 19:30 часа на 14 юни (четвъртък) в Литературен клуб "Перото".

На 14 юни в зала 11 на НДК (кино "Люмиер Лидл") от 19:00 часа е спектакълът на Балетна и танцова школа "Бисер" при Народно читалище "Г.С. Раковски - 1927".

15 юни /петък/

Представянето на сборника с хумористични разкази "Пайсе, Европо... Идем" (изд. "Персей") е от 19:00 часа на 15 юни (петък) в Литературен клуб "Перото".

Конкурс за детско-юношески филми "СинеСофия", организиран от Френски лицей "Виктoр Югo" ще се проведе на 15 юни от 15:00 до 21:00 часа в зала 11 на НДК (кино "Люмиер Лидл").

16 юни/събота/

Първият концерт от Фолклорна танцова панорама - 2018 в София ще се състои на 16 юни в зала 1 на НДК от 14:00 часа с участието на: Национално училище за танцово изкуство (НУТИ), Академичен фолклорен ансамбъл при Студентски дом, Фолклорен ансамбъл "Граово", Перник, Фолклорен ансамбъл "София 6", както и Ансамбъл "Фолклорика". Фолклорна танцова панорама 2018 се организира от Фондация "Българско танцово изкуство".

Вторият концерт от Фолклорна танцова панорама 2018 ще е на 16 юни в зала 1 на НДК от 19:00 часа с участието на Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", Фолклорен ансамбъл "Балкан", Студентски ансамбъл "Зорница", Танцов ансамбъл "Кремиковци" и Ансамбъл "Средец".

17 юни /неделя/

Награждаването на победителите в 35-ия Национален конкурс за детско литературно творчество на програма "Христо Ботев" на БНР - "Искри" 2018 ви очаква на 17 юни от 09:00 до 12:00 часа в Литературен клуб "Перото". Конкурсът не налага задължителна тема, участниците сами могат да изберат и жанра - приказки, разкази, стихотворения, дори и гатанки. Спечелилите се определят от опитно литературно жури. Отличените деца са от цяла България, както и българчета, живеещи извън пределите на страната ни, а благородната му мисия е да събира и насърчава децата, които обичат да пишат.

Благотворителният концерт "Дари здраве на Коко" ще се състои на 17 юни (неделя) от 12:00 часа в зала 11 на НДК (кино "Люмиер Лидл").

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска с концерт-спектакъл "Това съм аз"

Приказният концерт е заедно с Плевенската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров и с участието на изгряващата оперна прима Ралица Богданова

Специална селекция германско и българско лятно кино в двора

В разгара на лятото Гьоте-институт България и екипът на Кинематограф.BG предлагат селекция от пълнометражно и късометражно кино на открито - Хофкино

Белослава и Веско Ешкенази са специалните гости на Влади Ампов-Графа на 15 юли в Летен театър-Варна

Преди дни Графа разкри, че подготвят нова песен с Белослава, а премиерата и пред публика ще се състои на концерта във Варна

"Джурасик свят Господство" на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас

От утре, 2 юли, до края на септември, работното време на фестивала ще е от 9:00 до 21:00 часа, без почивен ден

За 13-та година фестивалът "Опера в парка" ще стартира на 25 юни

Събитието е в парка на Военна академия "Г. С. Раковски"