Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

ЕМФ представя барокови и класически шедьоври за тромпет и орган след Великден

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2017

ЕМФ представя барокови и класически шедьоври за тромпет и орган след Великден

На 19-ти април за събитието ще гостуват изявените италиански музиканти Мануел Томадин (орган) и Серенела Басандела (тромпет)

Мануел Томадин, орган (Италия)/Сн. Кантус Фирмус

Тазгодишният "Европейски музикален фестивал" ще представи веднага след Великден тържествена празнична музика за тромпет, орган и оркестър. Барокови и класически музикални шедьоври ще звучат в зала "България" само 2 дни след големия християнски празник.

На 19-ти април от 19:30 часа за първи път на българска сцена ще гостуват изявените италиански музиканти Мануел Томадин (орган) и Серенела Басандела (тромпет). Те ще свирят заедно с Камерния оркестър на AGBU София под диригентството на Бедрос Папазян. Концертът се организира със съдействието на Италианския културен институт и AGBU - София.

Програмата ще започне със Соната за тромпет и орган от Хенри Пърсел, а след това ще продължи с още няколко забележителни творби, които рядко могат да се чуят на българския концертен подиум.

Органистът Мануел Томадин, посветил своята кариера на старинните музикални практики, ще изпълни Концерт за орган и оркестър оп. 4 №1 от Георг Фридрих Хендел. Той ще представи и част от Сюита оп. 149 за орган, цигулка, виолончело и оркестър от Йозеф Райнбергер - рядко изпълнявана, но много красива музикална творба.

Серенела Басандела, която от няколко години е солист-водач в Оркестъра на италианска Швейцария, ще покаже своето майсторство във виртуозния Концерт за тромпет и оркестър от Йозеф Хайдн. Програмата се допълва още от Бранденбургски концерт №4 от Й.С. Бах, в който солисти ще бъдат българските музиканти Калина Христова, Кремена Ачева и Гергана Иванова, както и от една съвременна творба - Камерна симфония "Феникс" от Георги Андреев, с която ще бъде отбелязана 102-рата годишнина от Геноцида над арменския народ.

Билетите за събитието са на цени от 10 до 20 лева и са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България". Онлайн продажба на сайта Ticketbg.com.

"Европейски музикален фестивал" 2017, представен от агенция "Кантус Фирмус", е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Камерен оркестър на AGBU - София , диригент: Бедрос Папазян/Сн. Кантус Фирмус

Мануел Томадин е един от най-изявените органисти от своето поколение в Европа. Той се дипломира с отличие по специалностите пиано, клавесин, орган и композиция за орган. Печели 4 национални и 6 международни конкурса и е носител на званието Европейски органист на ЕХО 2012 г.

Изнасял е концерти в цяла Европа като солист и с оркестър. Записвал е албуми за редица звукозаписни компании, използвайки най-вече старинни органи от регион Фриули - Венеция Джулия. Някои от неговите албуми са отличени с максимална оценка от френското списание Diapason. Мануел Томадин преподава орган и клавесин в Консерваторията "Кл. Монтеверди" в Кремона. Освен това е органист на Лутеранската евангелистка църква в Триест, води лекции в Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst в Манхайм (Германия) и е художествен директор на фестивала за орган "G. B. Candotti" във Фриули и на фестивала "Антонио Вивалди" в Триест.

Серенела Басандела (тромпет)/Сн. Кантус Фирмус

Серенела Басандела завършва с отличие Консерваторията в Удине при маестро Диего Кал. Учила е също така и в Музикалната академия в Манхайм (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) в класа на проф. Гюнтер Бетс. Печели награди от няколко престижни международни конкурса в Италия и Германия. Свирила е с много оркестри, сред които оркестрите на "Арена Ди Верона", театър "Ла Фениче" във Венеция, "Театро Лирико" в Каляри и др. Записала е два диска: "Classical & Swing" и "Barocco" с l'Harmonie Brass Ensemble.

Диригентът и музикален директор на AGBU Sofia Chamber Orchestra Бедрос Папазян започва своята музикална кариера в Софийската филхармония, на която от 1993 до 2000 г. е изпълнителен директор. През 1981 г. той основава ансамбъл "Оркестрал", с който осъществява цикли от концерти и редица турнета във Франция, Германия, Австрия, Турция, Гърция, Италия. AGBU Sofia Chamber Orchestra е създаден от Папазян през 2006 г. и през последните години развива активна концертна дейност.

Бедрос Папазян е бил гост-диригент на симфоничните оркестри на Видин, Пазарджик, Сливен, Камерна опера Благоевград, Симфоничен и камерен оркестър - гр. Ниш.

Реализирал е няколко компактдиска, сред които "Арменска литургия" от Екмалян, "Маршове за симфоничен оркестър от Джоузеф Суза", албум с музика за две флейти и оркестър и др. Записвал е интеграл на концертите за валдхорна от В. А. Моцарт с френския валдхорнист Даниел Бург и концерти за валдхорна със Стефан Кънчев.

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др. През 2015 година фестивалът получи Сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа", както и Наградата на Столична община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата.

Коментирай 0

1/1

Мануел Томадин, орган (Италия)/Сн. Кантус Фирмус

Камерен оркестър на AGBU - София , диригент: Бедрос Папазян/Сн. Кантус Фирмус

Серенела Басандела (тромпет)/Сн. Кантус Фирмус

Календар

Препоръчваме ви

"Съседите на вулкана" - с прожекция в G8

Филмът на Иван Цибулка бе награден през 2014-а година с престижна награда в Чили

Ученик на Гюзелев дебютира в "Цигански барон" в Музикалния театър

Дебютът на Добромир Момеков в театъра бе в "Прилепът"

"Мистерията на българските гласове" с концерт в София за Великден

Първото за 2020 г. участие у нас на прочутия женски хор е на 3 април

"Езикът на изкуството", с художествени творби на български и турски преподаватели и студенти

Съвместната изложба се открива в чест на Международния ден на майчиния език и като символ на културните мостове между народите

Кери-Лин Уилсън и Мария Гулегина гостуват в "Турандот" в Софийската опера

"Винаги е фантастично да влезеш в една продукция, която е с толкова голяма история, когато тя е обиколила света, която е в кръвта на театъра", споделя световнопризнатата маестра