Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Един обикновен мъж на 60 изравя от руините отломъци "душа" от миналото ни

ДРЪЗНОВЕНИЕ

Един обикновен мъж на 60 изравя от руините отломъци "душа" от миналото ни

"Сантиментална история" - тази вечер в "Дома на киното"

Тази вечер, в 18,30 ч. в "Дома на киното" в столицата ще се прожектира документалният филм "Сантиментална история". Главният герой на филма е един обикновен мъж на 60, който живее в скътаното в полите на Рила село Бараково. Как човек като Методи Панайотов успява да ни трогне и да ни настрои сантиментално и носталгично, в бездуховното време, в което живеем?

Методи е ентусиаст, изпълнен с живец отвътре. Хора като него вече са игла в купа сено в обществото ни. Методи е надарен с неспокоен дух, който иска да твори, за да остави памет - памет за миналото и настоящето, за това какви хора са живели на родната му земя. За него има значение еманацията на всеки предмет - от старата училищна черна дъска на закритото училище, до стария локомотив.

Мъжът събира останките от местната хартиена фабрика, която после става соцзавод, а сега е... купчина желязо.

Защо един човек ще иска да изкупува всичко това? - Старите машини, изтърбушените мебели и други, наглед непотребни вещи? - Героят е движен от идея, която не му дава покой. И тя не е просто да направи музей, а да събуди чувства чрез всеки предмет в него.

Зад всяка една вещ стои човешки труд и дръзновение. Там, в старата фабрика, са се трудили живи хора! Това, което днес като че ли не струва и пет пари, продължава да носи "душа". В това е смисълът, който малцина като Методи умеят да видят и усетят, и да направят нещо, в знак на уважение към онези хора, които някога също като всеки от нас, са имали мечти...

Хартиената фабрика в Бараково е била собственост на прочутия индустриалец Иван Балабанов. В нея е работил Никола Йонков Вапцаров - поетът, който искаше да строи завод!.. А метафорите, които внушава филмът, нека зрителите ги открият сами.

Методи иска да възкреси спомена за големите човешки мечти на обикновените трудови хора? - Звучи претенциозно и сантиментално, но всъщност не е нито едното, нито другото, а нещо много по-сериозно. Една човешка история, която ни кара да се замислим кои сме, откъде идваме, какво сме преживяли и изобщо - какво помним за себе си като нация?..

Творческият екип на филма

Екипът на филма:

Сценарист: Мария Ландова

Режисьор: Ралица Димитрова

Продуцент и оператор: Пламен Герасимов

Прожекцията е днес, от 18,30 ч.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

В Левски започват Празниците на изкуствата "Парцалев 2024"

Началото ще бъде поставено с награждаване на отличените автори от Националния литературен конкурс за хумор и сатира "Георги Парцалев – Българският рицар на смеха"

Български солисти и композитори в концерта на Симфониета - Враца на 17 юни в Зала "България"

Специално за изпълнението на Симеон Гошев пристига нов роял "Бьозендрофер" 280vc Concert Grand

Народният театър отново е домакин на събитие от платформата ПроТекст

На 21 юни от 19:30 ч. на Сцена "Апостол Карамитев" ще се състои пърформанс-четенето на пиесата на Радослав Чичев - "Голямото чудовище"

Музикално дихание от Корея - музикални идеи и вибрации, съчетание на наследство и съвременност

Гост музиканти от Южна Корея ще чуем на 14 юни от 19:00 часа в Камерна зала "България"